недеља, 5. април 2009.

za finger food

Pita sa slaninom, lukom i kupusom

SASTOJCI:

40 grama putera

300 grama iseckanog luka

300 grama iseckane mesnate slanine

370 grama narendanog kupusa

2 kašike peršuna

8 tankih kora

50 grama rastopljenog putera

2 iseckana tvrdo kuvana jaja

kašičica maka

NAČIN PRIPREMANJA:

Na puteru dinstati luk i slaninu dok luk ne omekša. Dodati kupus i začine, pa dinstati još 5-6 minuta. Pustiti da se ohladi.

Slagati kore jednu na drugu prskajući ih puterom. Na poslednju koru složiti fil, rolati, premazati s još malo putera, posuti makom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Perece

SASTOJCI

10 jaja

1 kg brašna

1 kašičica šećera

8 kašika ulja

1 kesica praška za pecivo

NAČIN PRIPREMANJA

Zamesite testo tako što ćete najpre umutiti jaja i šećer, pa dobijenoj smesi dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko testo, a zatim oblikujte oble tračice od testa i potom formirajte perece. Svaku perecu spuštati u slanu proključalu vodu. Kada perece isplivaju na površinu, vaditi ih i ređati u podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Pečeni škampi

SASTOJCI (za 3-4 osobe)

500 grama očišćenih škampa

20 grama putera

125 grama sitno seckanog crvenog luka

50 grama sitno seckane crvene paprike

50 grama seckanog celera

2 čena belog luka

175 grama svežih hlebnih mrvica

2 kašičice limunovog soka

1 kašičica seckanog svežeg majorana ili 1/2 kašičice suvog

malo aleve paprike

so i biber

1 kašika maslinovog ulja

4 kriške limuna

NAČIN PRIPREME

Zagrejte rernu na 260 stepeni. Rasporite škampe od glave ka repu duž unutrašnje strane i očistite ih.

Istopite puter, dodajte luk, crvenu papriku, celer i beli luk. Pržite i mešajte sve dok povrće ne omekša. Dodajte mrvice, limunov sok, majoran, majčinu dušicu i alevu papriku. Dobro izmešajte, sklonite sa vatre i začinite solju i biberom.

Škampe poređajte u pleh premazan sa malo ulja. Poređajte ih tako da rasečena strana bude okrenuta nagore. Na svaki škamp stavite jednaku količinu nadeva i pritisnite ga da bi se izjednačio (škampi će se pri pečenju saviti oko nadeva).

Poprskajte nadev kašikom maslinovog ulja. Pecite oko 8 minuta. Poslužite odmah sa kriškama limuna.

Pogačice od krompira

SASTOJCI

1 kg krompira

3 jajeta

brašno po potrebi

malo maslaca

1/2 šoljice kisele pavlake

2 šoljice ulja

kačkavalj

so, biber

NAČIN PRIPREMANJA:

Oljušten i opran krompir skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga od vode, propasirajte, dodajte malo maslaca, jaja i pavlaku. Posolite i pobiberite. Lagano dodajući brašno, zamesite testo i razvucite ga na koru debelu oko pola santimetra. Čašom vadite pogačice od testa i pržite ih na prethodno zagrejanom ulju. Pržene pogačice vadite na papirni salvet da bi se ocedile od masnoće, a zatim preko njih narendajte kačkavalj.


Pogačice sa čvarcima

SASTOJCI:

600 grama brašna

330 grama čvaraka

30 grama kvasca

1,25 dl mleka

5 grama soli

3 žumanca

1 dl sveže isceđenog soka od jabuke

1 dl kisele pavlake

1 jaje za mazanje

so, kim

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 40 pogačica

NAČIN PRIPREMANJA:

Fino samleti čvarke. U zagrejanom mleku razmutiti kvasac. Dodati sve ostale sastojke, pa umesiti glatko testo. Staviti ga na toplo da se podiže oko 30 minuta.

Rernu zagrejte na 180°C. Pleh u kome ćete peći obložite masnim papirom. Dignuto testo razvaljajte na brašnom posutom radnom stolu, tako da bude debelo oko 1cm. Kalupom za pogačice izrezati krugove, pa ih slagati na pripremljeni pleh. Premazati ih razmućenim jajetom, posuti solju i kimom, te staviti na toplo da malo narastu.

Peći u toploj rerni oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, kratko ohladiti, pa ih tek tada odvojiti pogačice od pleha

KANAPEI OD DIMLJENOG LOSOSA

Ovo je samo malo složenija i ukusnija varijanta standardnog načina spremanja dimljenog lososa (kriška tosta premazana puterom sa šnitom lososa i komadom limuna ili malo limunovog soka odgore)

Sastojci:

120 g dimljenog lososa,

150 g krem sira,

1 kašika soka od limuna,

1 kašika rena,

1 kašika sitno seckanih pera mladog luka,

mirođija, kapar, so, biber

12 šnita crnog hleba Način pripreme:

Sir miksirati sa limunom i renom dok se ne dobije gusta pasta. Dodati pera luka, mirođiju i biber. Kriške hleba namazati ovim, staviti preko šnitu lososa i ukrasiti limunom, kaparom i grančicama mirođije.

ŠAMPINJONI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Sastojci:

12 većih šampinjona, bez drške,

300 g dimljenog lososa,

2 žumanceta,

4 dl milerama, pavlake,

120 g struganog parmezana,

120 g putera. Način pripreme:

Šampinjone poslagane u puterom podmazan pleh, napuniti smesom sačinjenom od sitno seckanog lososa, žumanceta, pavlake i 50 g parmezana. Posuti ostatkom parmezana i na svaki staviti komadić putera. Peći 20 min na 210°C.

Tiramisu

Evo recepta za čuvenu italijansku poslasticu. Potiče iz jedne prave italijanske kuhinje, naših prijatelja iz Barija.

Sastojci:

velika kutija piškota (300 g), 3 jajeta,

300 g sira maskarpone (kod nas se teško nalazi ali odlično ga zamenjuje kisela pavlaka sa 20% ml. masti), 6 kašika šećera, skuvana gorka kafa (ko voli može i da je zasladi), malo soli,

kakao prah za posipanje. Način pripremanja:

Razdvojiti žumanca i belanca, pa žumanca umutiti sa šećerom da se dobije glatki krem. Mikserom mutiti belanca u sneg, malo posoliti pa postepeno, stalno mešajući kašikom, dodavati maskarpone (ili pavlaku). Spojiti sa žumancima. U kafu umakati piškote pa složiti jedan red da pokrije dno posude u kojoj će se služiti tiramisu. Preko piškota naliti pola krema, poređati drugi red namočenih piškota, pa preliti drugom polovinom krema. Fino izravnati površinu pa posuti kakaom. Služiti hladno iz frižidera.

Нема коментара: