недеља, 5. април 2009.

za finger food

Pogačice s kajmakom

SASTOJCI

1/2 kg brašna

200 grama kajmaka

150 grama margarina

4 dcl mleka

25 grama kvasca

1 jaje

so, šećer

NAČIN PRIPREMANJA:

Umutite margarin, pa mu dodajte kajmak. U malo mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i soli. Razmućenu smesu dodajte margarinu, zajedno sa brašnom, i dobro zamesite testo. Testo razvucite na debljinu jednog prsta, a zatim okruglom modlom vadite pogačice. Umutitite jaje, pa premažite pogačice. Poređajte ih uprethodno namašćen pleh i ostavite da odstoje sat vremena. Zatim ih pecite u toploj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Sendviči sa kapom

SASTOJCI

150 grama ementaler sira

1 veza peršuna

4 supene kašike majoneza

2 supene kašike mekog sira

1 supena kašika vinskog sirćeta

12 tankih režnjeva salame

12 kriški belog francuskog hleba

NAČIN PRIPREMANJA:

Iseći sir na kockice. Oprati peršun i ocediti. Nekoliko grančica zadržati, a ostatak peršuna iseckati. U činijici izmešati majonez sa mekim sirom, sirćetom i naseckanim peršunom. Dodati i umešati kockice ementalera. Svaki režanj salame zaseći do centra. Ispeći kriške francuskog hleba na tostu, ostaviti ih da se malo ohlade i namazati puterom. Salatu od sira postaviti na kriške hleba u gomilicama i na vrh staviti režanj salame, kao kapu. Sendviče dekorisati peršunom. Kapa se može napraviti od mortadele ili parizera.

Rolnice s lososom

SASTOJCI (za 8 komada)

80 grama pirinča

1 kašika sirćeta

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice šećera

1 struk praziluka

8 tankih listova dimljenog lososa

2 kašičice rena s pavlakom

soja sos

NAČIN PRIPREME

Staviti u lonac 125 ml vode i kuvati pirinač oko 10 minuta na najslabijoj temperaturi. Skloniti ga sa šporeta i ostaviti oko 5 minuta da bubri.

Zagrejati sirće i pomešati sa solju i šećerom. Staviti pirinač u jednu šerpu. Umešati smesu sa sirćetom. Oprati tri svetlija lista praziluka, iseckati ih na duže trake i blanširati. Režnjeve lososa premazati renom, dodati pirinač, pa pokapati sa malo soja sosa. Urolati, a zatim rolnice vezati listićima praziluka.

Kanape sa piletinom

SASTOJCI

250 grama crnog hleba

425 ml kajsija iz konzerve

100 ml pavlake

600 grama pilećih fileta

puter, mast

so, biber

NAČIN PRIPREMANJA:

Iseći 250 grama crnog hleba na kvadrate, ivice 4 cm. Ravnomerno ih ispržiti na dve kašike putera. Pažljivo oprati 600 grama pilećih fileta, osušiti ih i peći na dve kašike masti. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na režnjeve.

Ocediti 425 ml kajsija iz konzerve, pa ih iseći na kriške. Komadiće hleba obložiti filetima i kajsijama. Čvrsto ulupati 100 ml pavlake. Pomoću šprica ukrasiti koktel posluženje pavlakom. Garnirati zrnima zelenog bibera.

Jaja punjena kavijarom

SASTOJCI

6 jaja

oko 25 grama kavijara

6 zemički

1 kašika senfa

2 kašike gotovog sosa za salatu

2 kašike luka vlašca isečenog na kolutiće

so, biber

NAČIN PRIPREMANJA:

Zemičke preseći napola i izvaditi sredinu da bi se dobilo udubljenje za jaja. Skuvana jaja oljuštiti i iseći napola po dužini. Žumanca povaditi kašičicom u posudu i kremasto zamutiti sa senfom i gotovim sosom za salatu. Začiniti solju, biberom, pa u masu umešati kavijar. Napuniti smesom špric za kolače i puniti pripremljenom masom polutke od jaja, pa ih potom stavljati u izdubljene polovine zemički. Ukrasiti lukom vlašcem.

Kanape

SASTOJCI

kriške belog hleba

majonez

senf

šunka, salama ili kobasica

tvrdo kuvana jaja

sir, odn. kačkavalj

kavijar

sardela fileti

fileti od raznih vrsta riba (tunj, dimljeni losos...)

škampi i dagnje

krastavac

paprika

peršun

NAČIN PRIPREMANJA:

Kanapeje se oblikuju tako što se kriškama hleba odreže kora, a onda se oštrom okruglom modlom ili nožem seku kriščice hleba ovalnog ili četvrtastog oblika veličine jednog zalogaja. Hleb se namaže majonezom ili senfom, pa se dodaju šunka, salama, sir, kavijar, škampi, fileti od riba, dimljeni losos, komad jaja itd.

Kanapeje se nadevaju delikatesima u boji, što im daje lepši izgled. Za dekoraciju se koriste rotkvice, peršun, kisele pečurke, masline, paprike, listovi salate, kiseli krastavci. Kanapeje se služe na dekorisanim velikim poslužavnicima. Pogodne su za posluženje na velikim skupovima i slavljima, koktelima, prezentacijama itd.

Viršle u testu od krompira

SASTOJCI

250 grama krompira

250 grama brašna

200 grama margarina

1 jaje

so

viršle

sir

NAČIN PRIPREME

Propasirati 250 grama obarenog krompira, dodati 250 grama brašna, 200 grama margarina, jedno jaje i malo soli. Ostaviti da stoji jedan sat. Od testa razvući koru debljine jednog prsta, viršle preseći napola da budu kraće, pa ih uvijati u testo tako da se viršla ne vidi. U namazan pleh staviti viršle, namazati jajetom, posuti struganim sirom i peći na jakoj vatri. Služiti sa senfom.

Prolećni zalogaji

SASTOJCI (za 4 sobe)

1 veza mladog luka

1 čen belog luka

po 3 struka peršuna i nane

50 grama potočarke

4 kašike sremskog sira

2 kašike rendanog ementalera

so, biber

začini

8 kriški tosta

2 paradajza

NAČIN PRIPREMANJA:

Mladi i beli luk sitno iseckati. Pokidati listiće peršuna i nane i sitno iseckati sve osim nekoliko listića nane. Iseckati potočarku. Sve pomešati sa sremskim sirom i ementalerom. Krem od sremskog sira začiniti solju, biberom i drugim začinima.

Hleb ispeći u tosteru, pa 4 kriške premazati kremom od sremskog sira. Odozgo staviti preostale kriške. Preseći svaki komad napola i servirati. Iseći paradajz na kriške. Kada sve bude gotovo, posuti ove ukusne zalogajčiće preostalim listićima nane i garnirati kriškama paradajza


Zemičke sa avokadom

SASTOJCI (za 4 sobe)

1 ljuta papričica

1 veza mladog luka

80 grama punomasnog mladog sira

2 kašike limunovog soka

so, biber

zreli avokado

1 kašika putera

4 zemičke

NAČIN PRIPREMANJA:

Izvaditi seme iz papričica i sitno ih iseckati. Mladi luk iseći na kolutove. Izmešati sir sa kašikom limunovog soka. Dodati papričicu i kolutove luka. Krem začiniti solju i biberom.

Avokado preseći napola i oljuštiti ga. Zatim ga iseći na kriške i poprskati preostalim limunovim sokom.

Nakon toga, preseći zemičke napola i gornje površine premazati tankim slojem putera, pa propržiti u tiganju. Donje polovine premazati pripremljenim kremom od sira. Staviti odozgo kriške avokada, garnirati kolutićima mladog luka i pokriti gornjim polovinama zemički.

Zeljanica na starinski način

SASTOJCI

1/2 kg kukuruznog brašna

1 kg zelja

1/4 kg sira (mekog, punomasnog)

1-2 kašike kajmaka

4 jaja

soda bikarbona

svinjska mast

NAČIN PRIPREMANJA:

Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda.

Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.

U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).

U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.

Pita od spanaća

SASTOJCI

500 grama kora za pitu

400 grama spanaća

250 grama sira

4 jaja

2 dl ulja

2 dl kisele pavlake

kukuruzno brašno

so

NAČIN PRIPREME

Poslagati u pripremljen pleh 3 kore za pitu, jednu na drugu. Svaku koru posuti uljem i s malo kukuruznog brašna, a zatim nadevom od pomešanog barenog i iseckanog spanaća, pavlake, sira, jaja i soli. Slagati tako da poslednji red čine kore. Peći u umereno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, a zatim izvaditi i iseći na kocke. Zagrejati malo ulja i vode, pa ovim preliti pitu i vratiti u rernu da se zapeče (10 minuta). Poslužiti vruće.

Нема коментара: