недеља, 5. април 2009.

Elegantni finger-fud

Elegantni finger-fud

Volovan (fr. vol-au-vent), punjene korpice od lisnatog testa, izum su čuvenog francuskog kuvara Karema. Njihov naziv u prevodu znači “let na vetru”, a odnosi se na laganu teksturu ovih zalogajčića. Ne znamo da li ćete se, nakon što probate naše tartalete i volovane osetiti kao da zaista letite, ali sigurni smo da se nećete zadržati na samo jednom zalogaju.

Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"

Tartalete u hiljadu oblika

Priprema brize testa:

Pomešajte 250 g brašna s malo soli i 125 g hladnog putera isečenog na komadiće. Pomešajte ih vrhovima prstiju da dobijete mrvičastu smesu. Sa strane umutite 2 žumanceta sa 2 kašike hladne vode, dodajte ih smesi od brašna i putera i brzo umesite testo. Oblikujte ga u kuglu, uvijte u streč foliju i stavite u frižider.

Oblaganje kalupa:

Nakon pola sata izvadite testo iz frižidera, prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu i razvucite oklagijom. Oklagiju redovno posipajte brašnom. Testo razvucite na debljinu od 3-4 mm. Puterom premažite kalupe za tartalete (mogu biti okrugli, ovalni ili pravougaoni, s ravnim ili naboranim ivicama), poređajte ih jedan uz drugog, pa ih prekrijte testom.

Pečenje:

Prstima lagano pritisnite unutar kalupa da se testo zalepi, te odsecite višak testa koje prelazi preko ivica kalupa, obložite kalupe pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje, dodajte po šaku pasulja preko papira i baze od testa, pa pecite oko 15 minuta na 190˚C.

Kada budete mesili puter i brašno, puter ne sme previše da omekša: izvadite ga iz frižidera u poslednjem trenutku. Dobro bi bilo i da rashladite ruke pod mlazom vode, obrišete ih i onda počnete da mesite. Ako želite da punite tartalete nekim svojim filom koji mora da se peče u rerni, pa tartalete nakon punjenja moraju da se dopeku, baze od testa pecite samo oko 7-10 minuta. U svakom slučaju, ostavite ih da se malo rashlade pre nego što ih izvadite iz kalupa (slika desno) i poređajte ih na žičani stalak.

S kajmakom i paradajzom

Pomešajte 100 g mladog kajmaka sa 1 jajetom, 100 ml pavlake za kuvanje i malo suvih bosiljka i majčine dušice. Izvadite tartalete iz rerne nakon 7 minuta pečenja, uklonite papir s pasuljem, napunite ih kremom i pecite oko 15 minuta na 180˚C. Ukrasite polovinama mini-paradajza i kockicama feta sira.

S jabukom i avokadom

Pomešajte 150 g krem-sira sa 2 kašike pavlake za kuvanje, solju i biberom. U pola količine smese umešajte 1 kašičicu rena i namažite je u pečene tartalete. Preostalu smesu od sira špricem istisnite preko smese s renom, dopunite kriškicama jabuke i avokada, te ukrasite liskama vlašca.

S crvenim lukom i ruzmarinom

Propržite sitno seckan 1 srednji crveni luk na 50 g putera. Pomešajte 2 žumanceta sa 200 ml pavlake za kuvanje, dodajte luk i 1 kašičicu suvog ruzmarina. Napunite tartalete koje ste pekli 7 minuta, pa ih vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Po želji ukrasite dinstanim kolutovima crvenog luka.


Sa sotiranim povrćem

Na pari odvojeno skuvajte al dente 1 manji štapić celera, 1 šargarepu i 1 papriku. Isecite sve na kockice i propržite ih zajedno na 3 kašike ulja s iseckanim sitnim crvenim lukom i seckanom vezom peršuna. Napunite tartalete i zagrejte ih u rerni par minuta pre posluženja.

Mini-volovan

Zasecanje lisnatog testa

Razvucite 500 g gotovog lisnatog testa na radnoj površini posutoj brašnom na debljinu od oko pola cm, pa ga nazubljenom okruglom modlom prečnika 5-6 cm isecite na diskove. Dobijene diskove podelite u 2 jednake grupe. Modlom malo manjeg prečnika isecajte sredinu iz diskova iz prve grupe. Isečene sredine podignite nožićem, poređajte ih na pleh i stavite u frižider.

Pripremite volovane

Preostale diskove iz druge grupe (koji su ostali celi) poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, ivice im premažite umućenim žumancetom, na svaki postavite po prsten od testa iz prve grupe, podižući ih nožićem prethodno umočenim u žumance. Na pleh poređajte i isečene centralne diskove koji, kad su pečeni, služe kao poklopci za svaki volovan.

Zarezivanje i pečenje

Zašiljenim nožićem blago zarežite diskove testa oko unutrašnjih ivica prstenova, pa ih stavite da se peku 10-15 minuta na 220˚C. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se rashlade na žičanom stalku.

Nakon što ste svaki volovan izvadili iz rerne i ostavili da se rashladi, nožićem odsecite vrh koji je tokom pečenja narastao Ako je testo unutra i dalje vlažno, vratite ih u rernu na još par minuta. Smrznuto lisnato testo stavite u frižider da se postepeno otapa, a izvadite ga i razvucite neposredno pred pripremu volovana. Ostatke testa nemojte mesiti, već ih poređajte jedan na drugi i ponovo razvucite oklagijom, pa manjom modlom u obliku zvezde ili cveta isecajte oblike i stavite ih da se peku nekoliko minuta u dobro zagrejanoj rerni. Poslužite ih kao dodatak bistrim supama.

S kozjim sirom i paprikama

U manjem sudu žicom za mućenje izmutite 200 g mekog kozjeg sira, oblikujte ga u manje loptice i uvaljajte ih u tostirane semenke susama. Na dno svakog volovana stavite po manji list mladog spanaća ili salate, na njega postavite lopticu sira i ukrasite kockicama paprike.

S pastom od maslina i feferonima

U 4 kašike majoneza dodajte 1 kašiku paste od crnih maslina, dobro promešajte da ih sjedinite, pa dobijenu smesu rasporedite u volovane. Odozgo dodajte još po kašičicu običnog majoneza i dopunite s po jednom feferonkom.

S tikvicama i lososom

Nožićem za ljuštenje krompira isecite 1 srednju tikvicu na tanke tračice, skuvajte ih na pari i premažite krem-sirom. Urolajte, pa svaku rolnicu ubacite u po volovan. Dopunite sa po šnitom dimljenog lososa i poslužite.

Sa šunkom i šparglama

Na 30 g putera propržite 2 kašike graška iz konzerve sa 100 g blanširanih vrhova špargli, pa posolite i pobiberite. Napravite 200 ml bešamel sosa, dodajte mu 1 jaje, 2 kašike rendanog parmezana ili grana padana i povrće. Napunite volovane i zapecite ih u rerni 5 minuta.

Pita sa šampinjonima

SASTOJCI:

200 grama pšeničnog brašna

80 grama putera

350 grama sremskog sira

250 grama šampinjona

2 kašike soka od limuna

3 mlada crna luka

1 čen belog luka

1 vezica peršuna

2 kašike maslinovog ulja

2 jaja

100 grama pšeničnih klica

so, biber

NAČIN PRIPREME

Umutiti brašno, puter i dodati pola kašičice soli. Sve to pomešati sa 100 grama sremskog sira i 2 kašike hladne vode. Testo oblikovati u lopticu, uviti u kesu za zamrzivač i ostaviti oko pola sata u zamrzivaču da bi se ohladilo.

Oprati pečurke i očistiti ih dok su vlažne, a zatim iseći na tanke kolutove. Preliti ih sa nekoliko kapi soka od limuna. Oljuštiti mladi crni luk i iseckati ga na komadiće. Oprati peršun, prosušiti trešenjem i listiće sitno iseckati.

Pečurke i crni luk staviti u već zagrejano ulje. Zatim dodati beli luk i sve dinstati 3-4 minuta, pa začiniti i dodati peršun.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odvojiti belance od žumanceta jednog jajeta. Pomešati žumance sa sremskim sirom. Napraviti smesu od pečuraka, umutiti belance i dodati ga siru.

Podmazati pleh prečnika 28 cm. Razviti testo na površini posutoj brašnom, a ivice testa malo podići. U testu napraviti nekoliko udubljenja i dodati pripremljen nadev.

Pitu peći u rerni oko 40 minuta. Pšenične klice oprati, osušiti i rasporediti po kolaču, pa servirati.

Kolač sa vlašcem i slaninom

SASTOJCI (za 12 komada)

200 grama brašna

100 grama hladnog putera

100 grama švapskog sira

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice praška za pecivo

750 grama praziluka

100 grama dimljene slanine

1 kašika ulja

2 kašike prezli

3 jajeta

200 ml pavlake

100 grama ementalera

so, biber

muskatni oraščić

NAČIN PRIPREMANJA:

Od brašna, putera, švapskog sira, soli i praška za pecivo zamesiti testo. Uviti ga u foliju i hladiti otprilike 30 minuta.

Praziluk iseći na kolutove širine oko 1/2 cm. Iseckati slaninu i propržiti je na vrelom ulju. Dodati praziluk i dinstati ga u poklopljenoj posudi oko 10 minuta. Zatim ga ocediti.

Podmazati kalup prečnika 26 cm. Razviti testo i njime obložiti kalup. Pri tom formirati ivicu visoku oko 3 cm. Testo na više mesta probosti viljuškom, a zatim ravnomerno posuti prezlama.

Rernu zagrejati na 180 stpeni. Masu sa prazilukom rasporediti po testu. Dodati jaja, pavlaku i ementaler. Začiniti solju, biberom i muskatom. Preko praziluka preliti pavlaku sa jajima. Kolač peći oko 35 minuta i odmah servirati. Uz njega se služi i mešana salata.

Kreativni kanapei

Sastojci:

300 Gr.- šampinjona

250 gr.- hleba

3 artičoka

1 režanj belog luka

3 limuna

ribani Parmezan

peršun

maslinovo ulje

Način pripremanja:

Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.

Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku naribanog parmezana i malo soli.

Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite.Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite

šnitama sirovih pečuraka.

Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim pečurkama. Kanapee poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šnitama limuna.

TROUGLOVI

. SASTOJCI

200 grama brašna

150 grama margarina

1 jaje

so

šunka ili sir

NAČIN PRIPREMANJA:

Zamesiti brašno sa margarinom i jednim jajetom, posoliti, dobro umesiti testo i ostaviti sa da stoji jedan sat u frižideru. Zatim razvući testo na rezance i iseći ih na kocke. Na svaku kocku staviti po kockicu šunke ili parče sira, saviti u trougao, premazati žumancetom i peći.

Pita od spanaća i praziluka

SASTOJCI

Testo

175 grama brašna

90 grama putera

2 kašike hladne vode

zrna pasulja

Fil

30 grama putera

175 grama praziluka

250 grama spanaća

2 jajeta

150 ml mleka

150 ml polumasne pavlake

90 grama sira

so i biber

NAČIN PRIPREMANJA:

Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo. Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom. Testo prekrijte folijom, a preko folije rasporedite pasulj. Posudu stavite u zagrejanu plitku tepsiju i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, poslednjih 10 minuta bez folije i pasulja.

Pripremite fil za pitu. Rastopite puter, dodajte sitno naseckan praziluk i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta, tj. dok ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Dodajte krupno nasečen spanać i pržite oko 2 minuta. Rasporedite fil po kori od testa.

Izmešajte jaja, mleko, pavlaku i sir, posolite i pobiberite, pa izlijte u koru.

Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 25 minuta, tj. dok fil ne poprimi zlatnu boju. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu.

Paradajz na andaluški način

SASTOJCI

4 paradajza

50 grama kuvanog pirinča

2 zelene paprike

1 kašičica iseckanog luka

2 dl majoneza

malo peršuna

NAČIN PRIPREMANJA:

Iz paprika izvadite semenke, pa paprike narežite na sasvim sitne kocke. Luk propržite na ulju i ostavite ga da se ohladi. Pirinač, luk i papriku pomešajte sa majonezom, napunite time paradajz i ukrasite peršunom ili pokrijte kapicama paradajza.

Нема коментара: