недеља, 5. април 2009.

Nekoliko predloga za kanape sendviče recepti:

Nekoliko predloga za kanape sendviče recepti:

SATARTAR BIFTEKOM

200 gr junećeg bifteka

1 kašičica seckanih crnih maslina

1 kašičica seckanih kapara

1 kašičica seckanih kiselih krastavčića

1 kašičica sitno seckanog luka

1 kašičica sitno seckanog peršuna

2 kašike kečapa

žumance

1 kašika ulja

malo senfa

tabasko sos

konjak

so i biber

________________________________________ Biftek fino sameljite pa pomešajte sa nabrojanim sastojcima. Okruglom modlom nanosite tartar na hlebne podloge.

Ukrasite kockicama luka, polovinama maslina i peršunovim lišćem.

PLODOVI MORA

250 gr plodova mora

mala glavica seckanog luka

10 crnih maslinki

1/4 Male glavice kupusa

limunov sok

so i biber

________________________________________

Kupus isecite na tanke trakice, začinite biberom solju i limunovim sokom, pa malo izgnječite. Rasporedite na kanapee u obliku gnjezdašaca.

Na vrelom ulju ispržite sitno seckane plodove mora luk i maslinke, po potrebi začinite biberom i solju i kada se ohladi na svaki hlepčić prekriven kupusom na sredinu stavite kašičicu mase.

Ukrasite kockicama limuna i listovima peršuna.

SA RIBLJIM NAMAZOM

150 grama mariniranih ribljih fileta

1 krastavac isečen na kockice

1 kašika sitno seckane jabuke

1 kašičica seckanog luka

2 kašike kisele pavlake

limunov sok

so i biber

________________________________________

Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima. Kašikom nanesite na koluto

ve ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.

KLASIČNI

nekoliko vrsta sira

200 gr praške šunke u tankim režnjevima

100 gr švapskog sira

1 kašika ajvara

zelene maslinke

Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima.

Kašikom nanesite na kolutove ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.

Kanapei s repovima skampa

10 komada tosta

20 repova škampa

2 jajeta

1 žumance tvrdo kuvanog jaja

2 kašike gustina

1/2 kašičice soli

100 grama kuvane šunke

2 mlada luka

ulje za prženje

NAČIN PRIPREME

Tost isecite tako da dobijete uži pravougaonik na koji mogu da stanu dva repića škampa. Jaja, so i biber ulupajte viljuškom, dodajte gustin, pa svaki repić umočite u ovu smesu i stavite na svež tost. Sitno iseckajte mladi luk (beli i zeleni deo), žumance i šunku, dodajte preostalu smesu od jaja, sve dobro promešajte, pa tom masom ispunite praznine oko škampa na tostu. Viljuškom lagano pritisnite i poravnajte površinu. Zagrejte dosta ulja i pržite komad po komad 1-2 minuta sa svake strane. Ocedite na papirnim salvetama.

Volovani punjeni sirom i šunkom

SASTOJCI

1 pakovanje lisnatog testa

250 grama sremskog sira

150 grama praške šunke

crvena paprika iz turšije

peršun

NAČIN PRIPREME

Lisnato testo razvući na dve kore iste debljine, pa jednu koru iseći modlicom na krugove, a drugu, pomoću dve modlice, na krugove sa rupom u sredini. Ivice krugova pokvasiti malo vodom da bi se lakše zalepili oni drugi, sa rupom u sredini, koji se stavljaju odozgo. Ispeći volovane i u sredinu svakog staviti pomalo nadeva od izmešanog sremskog sira sa kockicama šunke. Ukrasiti po želji kockicama crvene paprike i seckanim peršunom.

Picete s šunkom

SASTOJCI (za 16 komada)

1 kašika seckanog belog luka

5 kašika kolutova crnog luka

4 kašike maslinovog ulja

500 grama paradajza

150 grama šampinjona

2 kugle mocarele (250 grama)

150 grama punjenih zelenih maslina

1 kašika bosiljka

so, biber

gotovo testo za picu (oko 500 grama smrznutog testa)

1 veza blitve

16 tankih traka šunke

NAČIN PRIPREME

Propržiti beli i crni luk na vrelom ulju. Iseckati paradajz i dodati luku. Staviti da se kuva oko 15 minuta. Očistiti šampinjone, istrljati ih i iseći na režnjeve, kao i mocarelu i masline. Bosiljak dodati sosu od paradajza. Začiniti solju i biberom.

Rernu zagrejati na 220 stepeni. Od testa napraviti rolnu, iseći je na 16 komada i napraviti male pice sa ivicom. Staviti ih na podmazan pleh. Sos od paradajza staviti odozgo. Poređati pečurke, masline, mocarelu, pa peći oko 15 minuta. Očistiti blitvu, oprati je i prosušiti trešenjem. Uviti šunku i staviti na picu.

Jaja punjena sirom

SASTOJCI

6 jaja

170.- gr.- grama fete

2 kašike oceđenih kapara

2 cm sardel paste iz tube

1 kašičica senfa

so, biber

sirće

NAČIN PRIPREME

Oljuštiti kuvana jaja, preseći ih napola i izvaditi žumance. Kapare sitno iseckati i pomešati sa zgnječenim žumancetom, fetom, senfom i sardel pastom. Začiniti solju, biberom i sa malo sirćeta. Napuniti smesom špric za kolače i pripremljenom masom puniti polutke jaja. Ukrasiti peršunom.

Rolnice s tunjevinom

SASTOJCI

250 grama tunjevine

100 grama mariniranih pečuraka

100 grama mariniranih srca artičoka

7 jaja

50 grama sira

5 režnjeva praške šunke

6 kašika majoneza

3 kašike mleka

2 kašike seckanog peršuna

so, biber

NAČIN PRIPREMANJA:

Umutiti jaja, pa im dodati mleko, narendan sir i peršun i sve dobro izmešati. Od ove smese u većem tiganju ispeći tanak omlet dok ne porumeni sa obe strane, a zatim ga staviti na papirni salvet, kako bi se ocedio od masnoće.

Artičoke i pečurke sitno naseckati, a tunjevinu izmrviti viljuškom i pomešati je s majonezom. Omlet prekriti režnjevima šunke, premazati smesom od tunjevine, pa preko svega posuti naseckane artičoke i pečurke. Omlet urolati, zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Pre posluženja, rolat iseći na tanke kolutove.

Proja na užički način

SASTOJCI

500 grama kukuruznog brašna

250 grama starijeg kajmaka

250 grama masti

6 jaja

1 litar mleka

10 grama kvasca

NAČIN PRIPREMANJA:

Razmutiti 200 grama masti i kajmak, dodati umućena jaja i ostaviti to na stranu. Rastopiti kvasac u malo mlakog mleka i pomešati ga u jednom loncu s preostalim mlakim mlekom. Staviti lonac na šporet i polako sipati u mleko kukuruzno brašno, mešajući neprestano sve dok masa ne postane gusta kao za kačamak. Skloniti lonac sa šporeta, dodati u kačamak izmućena jaja, mast i kajmak i sve dobro izmešati. Ovu masu sipati u sud namazan mašću tako da bude pun samo 2/3. Peći u dobro zagrejanoj rerni 30-tak minuta.

Lepinjice sa sirom i slaninom

SASTOJCI

200 grama brašna

100 grama margarina

100 grama slanine

2 glavice crnog luka

2 jajeta

1,5 dl mleka

50 grama sira

aleva paprika, kim

so

NAČIN PRIPREMANJA:

Slaninu i luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne porumene. Zatim umešajte umućena jaja kojima ste prethodno dodali mleko i izdrobljen sir. Posolite i pobiberite.

Zamesite testo od brašna, razmekšalog margarina i malo vode. Testo razvucite, pa pomoću modle vadite lepinjice koje ćete filovati pripremljenim nadevom od slanine i sira. Lepinjice poređajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Нема коментара: