уторак, 10. јун 2008.

LIKERI OD TRAVA

LIKERI OD TRAVA

Absint, pelinkovac i ostalo biljno društvo
Sve što se povezuje s tradicionalnim recepturama postalo je potencijalni suvenir i skupi pomodni proizvod. Mnogima rakije s ljekovitim travama prve padaju na pamet, no mi smatramo kako su likeri nepravedno zanemareni


Likeri se piju bez ičega u malim čašama, ili razrijeđeni - u većim čašama, s običnom ili soda vodom i ledom

Likere s voćnim aromama uglavnom je lako proizvesti i u kućnoj radinosti, dok se za one od ljekovitog bilja i začina treba malo više pomučiti. Najpoznatiji industrijski biljni likeri pripremaju se od desetak ili stotinjak različitih vrsta bilja pa je njihove dobre kopije kod kuće teško napraviti. U čuvenom Chartreuseu ima čak 130 vrsta bilja, u Benedictineu 27, a u poznatom domaćem pelinkovcu 26. Domaće verzije zato se mogu napraviti samo ako se nabavi gotovi ekstrakt i pomiješa s alkoholom i šećerom, a to znači zapravo jeftinu, ali i ne naročito kvalitetnu kopiju.

ABSINT - DOBRO LUPA, ALI POSLJEDICE SU GADNE

Jeftini ekstrakti, alkohol i šećer dovoljni su za kopiju bilo kojeg skupog branda, ali to i nije neka kvaliteta. Radite li biljni liker kod kuće, neka bude s manjim brojem vrsta ljekovitog bilja ili začina.


Slična je priča i s kontroverznim absintom. Liker većina ljudi zamišlja kao žensko, slatkasto piće, s ne pretjeranom količinom alkohola, a u absintu ga je do 75 posto. Odgovoran je za boom alkoholizma u devetnaestom stoljeću, a filmskoj generaciji najpoznatiji je kao piće-droga dekadentnih pariških umjetnika s početka dvadesetog stoljeća iz Moulin Rougea.

Dugo je bio zabranjen gotovo svugdje, iako njegova ilegalna proizvodnja nikad nije prestala.

Danas su zakoni različiti – ponegdje je apsolutno ilegalan, ponegdje se ne smije točiti u kafićima, restoranima, pubovima i ostalim mjestima koja prodaju alkoholna pića, ali posjedovanje za privatnu upotrebu nije zabranjeno. U nekim zemljama smije se prodavati samo u malim bočicama (do 100 ml), a u nekima je sasvim legalan.

Iako je pelin glavni sastojak i pelinkovca i absinta, kontroverznost ovoga drugoga je u tome da on sadrži tvar thujone (hrvatski naziv nismo pronašli). Uspoređuju ga s THC-om pa su se neki mudraci sjetili napraviti i liker s canabisom, koji se čak može naručiti preko interneta, kao i različiti ekstrakti absinta za domaće mućkanje likera. Prije narudžbe mudro se ipak zapitati, kako bi na takvu pošiljku reagirala naša carina i policija, jer kod nas nema zakonskih dilema oko statusa kanabisa i ostalih halucinogenih tvari. Ipak, na pojedinim domaćim forumima i blogovima raspravlja se o iskustvima s halucinogenim likerima, ali oni koji priznaju da su ih kušali, uglavnom tvrde da je to bilo izvan granica Hrvatske.

Jedno od ranih istraživanja, objavljeno u magazinu Nature još 1975, potvrdilo je da i THC i thujone pripadaju skupini terpenoida i da utječu na receptore centralnog živčanog sustava pa su i efekti originalnog absinta slični efektima marihuane. Danas su mnoge zemlje problem komercijalne eksploatacije absinta jednostavno riješile čitanjem etikete: legalno se prodaju absinti bez ovog sastojka, odnosno čiji je glavni sastojak pelin, dok su oni s thujoneom zabranjeni. Absint s pelinom zapravo i nije originalni absint, nego biljni liker kao i svaki drugi, uopće nema karakteristike droge, ali i njega treba piti u minimalnim količinama, zbog prilične količine alkohola.

LIKERI KUĆNE IZRADE - SUPER POKLON U ZGODNOJ BOCI

Osim razvikanih biljnih likera s gomilom vrsta trava i tajnim recepturama, čije home-made kopije nisu cijenjene, u kućnoj radinosti se mogu proizvesti fantastični likeri od domaćih začina i trava, pogotovo ako su ubrane u divljini, daleko od zagađenja. Gotovo da i nema ljekovite ili jestive divlje trave ili začinskog bilja od kojega se ne može napraviti liker.


Absinti sadrže tvar sličnu THC-u, pa su uglavnom ilegalni. No, industrija se dosjetila proizvesti legalne absinte s pelinom, bez droge... liker kao svaki drugi


U našim se krajevima za pripremu likera mogu iskoristiti sve biljne rakije, kakve se u seoskim sredinama tradicionalno koriste kao lijek, a u novije doba se prodaju i kao skupi suveniri. Uostalom, likeri su izvorno i nastali kao ljekoviti pripravak, dakle kao medicinski ekstrakt, a kako su se bolesnicima svidjeli, u narodu je prevladao običaj uživanja 'zdravstvene preventive radi' – popij, to ti je dobro za zdravlje. Kako se bilje u domaćim biljnim rakijama dugo namakalo, rakija postaje liker samo dodavanjem šećera, uz uvjet da odstoji jedno tri mjeseca.
Liker se ne mora pripremati s rakijom, nego i s čistim alkoholom, no rakija daje znatno bolju aromu.

Većina domaćih likera priprema se od trava koje ste sami ubrali (ili kupili u biljnoj ljekarni ili na tržnici) te od eteričnih ulja ili gotovih ekstrakata. Kad pripremate liker namakanjem bilja u alkohol oslobađaju se svi sastojci bilja, dok su u eteričnim uljima samo točno određeni, poželjni sastojci. Ipak su najprirodniji i najcjenjeniji likeri u našem podneblju upravo oni koje spremaju iskusni travari namakanjem bilja.


Najbolje domaće likere proizvode iskusni travari od rakije i ljekovitih trava
Osnovni recept za gotovo sve biljne likere je: 75 g šećera na 750 ml votke, domaće rakije ili 40-postotnog alkohola te određena količina (ovisno o receptu) trave/začina u jednom od spomenutih oblika (eterično ulje, ekstrakt, svježa ili suha biljka). Liker je potrebno procijediti ili profiltrirati te ostaviti da odleži.

Na primjeru poznatog anisovca dobro se može vidjeti procedura: 3 jušne žlice zvjezdastog anisa (prodaje se u prodavaonicama začina, zdrave hrane i biljnim ljekarnama) samljeti ili mužarom usitniti u prah te u boci ili staklenki pomiješati sa 2 šalice vodke, rakije ili 40 postotnog alkohola. Nakon dva tjedna preliti u drugu bocu, kako bi se eliminirao dio taloga i višak arome.

Profiltrirati kroz filter za kavu (ili kroz sličan papir ili tkaninu), prebaciti u čistu bocu, dodati jednu šalicu šećera i dobro začepiti bocu. Odmah okrenuti naopačke i lagano okretati (ne tresti) dok se šećer potpuno ne otopi.

Piti se može nakon tri mjeseca stajanja. Većina likera dobra je najmanje šest mjeseci, pa i do nekoliko godina u slučaju likera na bazi trava i limuna. Ne sviđa li vam se okus u potpunosti, i kasnije možete dodati šećer za slađi, ili alkohol i vodu (u omjeru 1:1) za jači liker.

Veliki broj recepata za domaće likere naći ćete na: www.liqueurweb.com

Нема коментара: