уторак, 10. јун 2008.

Njoki s tartufima i vrganjima

Vegetarijanska jela


Njoki s tartufima i vrganjima

(za četiri osobe)

130 g proizvoda od tartufa i vrganja,
maslinovo ulje s okusom bijeloga tartufa ili maslinovo ulje s okusom vrganja,
1 kg njoka,
80 g maslaca,
200 ml vrhnja za kuhanje,
sol, parmezan

Rastopite maslac u tavi na laganoj vatri, dodajte vrhnje za kuhanje, sol, te tartufe i vrganje. Nježno promiješajte i kušajte okus. Prema potrebi začinite. Umakom prelijte kuhane i ocijeđene njoke, dodajte ribani parmezan i, po želji, nekoliko
kapi maslinovog ulja s okusom bijeloga tartufa.


Njoki od krumpira (valjušci)

Sastojci:
600 g krumpira Lipovac
300 g brašna
2 jaja
2 žlice ulja
30 g soli
50 g ribanca


Opis:
Oljušten i kuhan krumpir pasiramo, stavimo na dasku da se ohladi. Dodamo brašno, jaja, ulje i sol, umijesimo tijesto i podijelimo na više komada. Svaki komad posebno razvaljamo u tanke dugačke valjke (debljine kažiprsta), a zatim od valjka izrežemo komadiće duge 2-3 cm. Da bi njoki bili sočniji i mekaniji svaki posebno primimo sa tri prsta prevučemo lagano preko vilice. Njoke kuhamo u vreloj slanoj vodi dok ne isplivaju, a da se pritom ne lijepe. Uz njoke staviti ćemo posebno i ribani sir za posipavanje, da se posluži onaj tko to bude htio.


Rižot s pjenušcem i dimljenim sirom

Riža s pjenušcem Sastojci:
500 g riže
3-4 komada narezane koljenice, 1kg
400 g graška
poriluk
brašno
boca pjenušca
juha od povrća
sir Ribanac/dimljeni
mrvice
peršin
60 g maslaca
maslinovo ulje


Opis:
Pomiješajte 2 šalice juhe sa šalicom i pol pjenušca te zakuhajte. Dodajte rižu, sol i papar te miješajući kuhajte na tihoj vatri. Podlijevajte polako s još juhe pomiješane s pjenušcem kako riža upija tekućinu.
Nakon 5 minuta dodajte grašak i miješajući kuhajte još 10 minuta.
Sklonite posudu s vatre, začinite rižu maslacem i s puno ribanca te miješajte još 3 minute. Omlačite.
Očistite poriluk i pirjajte ga na 4 žlice ulja. Zažutite komade koljenice koje ste malo obrašnili.
Podlijte s čašom pjenušca, posolite, popaprite i poklopite te lagano kuhajte 20 minuta. Okrenite ih pa isto toliko kuhajte na drugoj strani. Ugasite vatru, dodajte peršin i malo ohladite.
Meso složite po riži i ukrasite peršinom. I evo, gotovo je još jedno elegantno i ukusno jelo.

Šampinjoni u palačinki

Iznenađenje u slanom ogrtaču od tijesta: palačinke ispunjene zasitnim nadjevom od šampinjona i prelivene umakom od rajčice. Prava stvar za zimske mjesece: jednostavno, jeftino i nadasve slasno - savršeno!

Sastojci za 4 osobe
8 palačinki
ulje za pečenje nadjevenih palačinki
Za nadjev:
30 g maslaca


70 g mladog luka
500 g šampinjona
2 žličice Vegete
100 g naribanog sira edamera
100 g Kukuruza šećerca Podravka
1 žlica nasjeckanog peršina
Za umak:
30 g maslaca
400 g svježih rajčica
1 žlica Vegete
3 žlice Ljutog ketchupa Podravka
250 ml vrhnja za kuhanje

Šampinjoni u palačinki
Vrijeme pripreme 45 min
Energ. vrijednost obroka 559 kcal / 2345 kJ

Postupak
1. Na 2-3 žlice maslaca popecite narezani mladi luk.
2. Dodajte šampinjone narezane na listiće i Vegetu. Pirjajte dok tekućina ne ispari, pa posudu maknite s vatre.
3. U još tople šampinjone umiješajte sir, kukuruz i peršin.
4. Na maslacu propirjajte rajčice narezane na kockice, dodajte Vegetu i pirjajte još 10-ak minuta.
5. Umiješajte ketchup i vrhnje te kuhajte 2-3 minute.
6. Na svaku palačinku stavite 1-2 žlice nadjeva od šampinjona i preklopite na četvrtine.
7. Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih popecite sa svake strane 1-2 minute.
Posluživanje

Prelijte umakom od rajčice i poslužite.
Savjet

Umjesto palačinki možete koristiti tortilje, a zagrijte ih u tavi bez ulja.


Njoki s umakom pesto alla genovese

Uza sve ostalo, Talijani su majstori pesta. Valjda najcjenjeniji i najraskošniji je đenoveški. Đenova je jednostavno posegnula i ubrala te pomiješala malo bosiljka, češnjaka, pinjola, malo svojih krasnih sireva, malo pinjola...



Sastojci za 4 osobe
1 kutija Cmok mješavine za krumpirovo tijesto Dolcela (300 g)
300 ml vode
Za umak:
2 češnja češnjaka
prstohvat krupne soli
30 g svježeg bosiljka
30 g svježe naribanog pecorino sira
50 g svježe naribanog parmezana
30 g pinjola
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

Njoki s umakom pesto alla genovese
Vrijeme pripreme 1 h
Energ. vrijednost obroka 544 kcal / 2281 kJ

Postupak
1. Bosiljak operite i dobro ga osušite. Usitnite ga u električnoj sjeckalici zajedno s češnjakom, peršinom i pinjolima. Posolite i postupno dodajte svježe naribane sireve. Na kraju lagano umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
2. Cmok mješavini za krumpirovo tijesto dodajte hladnu vodu, umijesite tijesto i ostavite stajati oko 5 minuta. Od dobivenoga tijesta oblikujte njoke (valjuške) i kuhajte ih 10 minuta u slanoj kipućoj vodi. Kad njoki isplivaju na površinu, izvadite ih šupljikavom žlicom na ugrijani tanjur, prelijte pripremljenim umakom i poslužite.
Posluživanje

Njoke s umakom pesto alla genovese poslužite kao samostalni obrok ili kao prilog uz neko mesno jelo.
Savjet

Kako biste mogli umak pripremati cijele godine, možete svježi bosiljak narezati i sačuvati u maslinovu ulju.

Нема коментара: