субота, 14. јун 2008.

............ Kuvana testa ...........

............ Kuvana testa ...........

---------Osnovno testo za domaće rezance za oko – 500.- gr.-rezanaca.-----------

Sastojci : 350.- gr.- oštrog brašna, 2.- kom.- jaja, 1.- dcl.- vode, 3.- gr.- soli.

Način pripremanja : prosijati brašno na dasku za mešenje i napraviti u sredinu udubljenje. Razmutiti jaja, vodu i kašiku brašna i soli. U testo ređe nego za palačinke izručiti u brašno i zamesiti testo . Izraditi ga dobro na dasci , pokriti krpom i ostaviti dase odnara oko pola sata.odležano testo rastanjiti oklagijom u tri jufke i ostaviti da se posuše okretati ih povremeno . Paziti da se testo nepresuši. Inače moguće je kod rezanja da se testo lomi. Ztim oštrim nožem sa širokim i gipkim sečivom iseći jufke na rezance, uže ili šire ili na kvadratiće, - flekice- ili kakav drugi oblik- napomena . : količina testa se određuje prema njegovoj nameni: za supu, treba računati – 10.- gr.- po –osobi , za dodatak uz meso – 60.- gr.- - do – 80.-gr. Po osobi, a za glavno jelo - 100.- gr.- po osobi.

.--------------- Zeleni rezanci za .- 10.- osoba --------------------

Sastojci : 150.- gr.- krompira, 600.- gr.- brašna , 150.gr.- kuvanog i isečenog spanaća,pasiranog, 3.- kom.- jaja, 3.- gr.- soli, 150.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- slatke pavlake, 100.- gr.- nastruganog sira parmezana.

Način pripremanja : opran krompir skuvati , oljuštiti, pa dok je još vreo propasirati ili samleti . U mlak krompir dodati brašno spanać , jaja., i soli, zamesitin testo izraditiu ga dobro na dasci , rastanjiti oklagijom u dve do tri jufke, pa kad se prosuši iseći ih na tanke rezance. Posušiti ih malo i skuvati u vrijuću posoljenu vcodu . Kuvane rezance dobro ocediti . Staviti na zagrejan maslac , dodati pavlaku i lako izmešati . Služiti toplo sa struganim parmezanom. * ( recept Dušana Mikovića - * st- 231- svetski- kuvar).

----------------- Rezanci na pazarski način .- za -6.- osoba ------------------

Sastojci : 100.- gr.- secdkanog crnog luka, 80.- gr.- živinske masti , 600.- gr.- skuvanih domaćih rezanaca.

Način pripremanja: popržiti crni luk na zagrijanoj kokošijoj masti može i pačija. Ostaviti da se ohladi . Razmutiti jaja , dodati skuvane rezance , poprženi luki sve to pomešati . Izručiti u podmazanu tepsiju . Staviti u dobro zagrejanu pećnicu na 250.- stepeni peći oko pola sata, da se rezanci zapeku i porumene.

.

.... Mađarski rezanci sa sirom i čvarcima .- za .- 6.- osoba

Sastojci . : 1.- kg.- finog brašna, 3.- kom.- jajeta, 3.- gr.- soli, 2.- dcl.-.vode, 25.- gr.-masti , 4.- dcl.- kisele pavlake, 500.- gr.- mladog kravljeg sira , 100.- gr.- toplih čvaraka.

Način pripremanja : zamesiti testo od brašna , jaja, soli, i vode, izraditi ga dobro na dasci . Ostaviti da se odmori oko deset minuta. Rastanjiti ga oklagijom u tanju jufku i ostaviti da postoji oko tri minuta. Na jednoj i toliko na drugoj strani . Odlažanu jufku iseći na rezance . Kad se posuši , staviti u veću količinu vode koja vri . Vodu treba soliti , rezance kuvati dok isplivaju na površinu i odsmah ih ocediti . Zagrijati mast u posudi , spusti oceđene rezance . Dodati tri dcl. Pavlake i polovinu izgnječenog sira. Sve to pomešati i sipati u zagrijanu činiju za služenje. Staviti odozgo drugu polovinu sira , preliti sa preostalom pavlakom i posuti toplim čvarcima, služiti odmah .

------------ Rezanci na šumarski način .- za .- 6.- osoba.---------------

Sastojci : 250.- gr.- tanki rezanaca, 5.- gr.- soli, 25.- gr.-maslaca, 60.- gr.- nastruganog kačkavalja, 400.- gr.- pilećih džigerica , 500.- gr.- svežih pečuraka sečenih na listiće, 2.-gr. Soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- sečenog celera, 20.- gr.- sečenog kozlaca luka, 20.-gr.- sečenog bperšunovog lista, 5.- gr.- secene sitno majčine dušice , 20.- gr.- brašna , ½.- dcl—konjaka, 2.- dcl.-kisele pavlake 50.- gr.- prezle od hleba.

Način pripremanja : kuvati rezance u večoj količini vode , dodati soli i kuvati 20.- min. Ocediti ih pomešati ih sa pola maslaca. Izručiti u podmazanu činiju vatrostalnu . Posuti struganim sirom i ostaviti na stranu. Zagrijati preostali maslac , pržiti pileću džigericu i pečurke. Posoliti , pobibriti , dodati aromatično bilje brašno i pomešati . Usuti pavlaku i konjak, prokuvati kratko . Pa ostaviti da kuva lagano još oko deset minuta. Gotovu masu izručiti na rezance u tepsiju i posuti prezlom od hleba. Staviti u dobro zagrjanu pećnicu na 270.- stepeni, peći oko 15.- min. Jelo treba da se zapeče ,.služiti toplo.

-

---------- Rezanci na kneževački način za .- 6.- osoba ----------------

Sastojci : ½.- dcl.- uljsa, 60.- gr.-maslaca, 120.- gr.- seckanog crnog luka , 20.- gr.- belog luka, 800.- gr.- goveđeg mlevenog mesa, 150.- gr.- isečene salame , 1.- gr.- najgvica- vrh kašikice- , 2.- gr.- morskog oraščića , 20.- gr.-

Alaeve paprike, 3.- gr.- soli, 2.- gr,.- mlevenog bibera, 400.- gr.- svežeg paradajza isečenog bez semenki , 250.- gr.- suvih širokih rezanaca, 60.- gr.- nastruganog parmezana.

Način pripremanja . : popržiti na zagrejanom ulju i maslacu crni luk , a zatim i beli luk. Dodati mleveno meso i salamu , pržiti sve zajedno 15.- min. Mešajući povremeno . Dodati sve začine i dinstati još oko 15.- min. U dublju vatrostalnu činiju , poređati sečeni paradajz samo jedan deo . Zatim staviti oko četvrtinu kuvanih rezanaca i trećinu mlevenog mesa, koje se ranije pripremilo. Posuti sa nanim sirom parmezanom. Ponoviti ovaj postupak dok se sve namirnice potroše . To znači nekoliko slojeva , odozgo rasporediti ostatak paradajza . Staviti u pećnicu na 225.- stepeni da se rezanci zapeku .

........Vinogradaraski rezanci za .- 6.- osoba .--------------

Sastojci : 250.- gr.- rezanaca, 3.- gr.- soli, 250.-gr. Orah jezgro , 2.- dcl.- mleka, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- suvog grožđa.

Način pripremanja : rezance skuvati u večoj količini vrujuće i poosoljene vode. Dobro ih ocediti , i držati na toplom mestu .orah jezgro samleti . Dodati u orahe suvo grožđe. Zatim umešati toplo mleko , posoliti , pobiberiti , preliti ovime rezance i odmah služiti.

-------------- Rezanci od heljdinog brašna sa sirom .- za 6.- osoba .

Sastojci : 250.- gr.- heljdinog brašna, 250.- gr.- belog pšeničnog brašna, 2.- kom.- jajeta, 2.- gr.- soli, 250.- gr.- mekanog kravljeg sira..60.- gr.- nanog parmezana, 100.- gr.- maslaca, 20.- gr.- belog luka, 5.- kom.- listića kadulje.

Način pripremanja : heljdino i belo brašno izmešati , dodati tučene jaja, malo soli. Zatim dodati malo malo mlake vode, toliko da se zamesičvrsto testo. Razviti testo na dasci u tanku jufku i narezati u široke rezance. U večoj količini posoljene vode skuvati rezance i ocediti . U podmazanu vatrostalnu činiju staviti prvo red rezanaca, onda red sečenog kravljeg sira i listiće maslaca kao i parmezan . Ređati tako dok se namirnice potroše. Pre služenja zagrejati maslac koji je preostao , na istom popržiti beli luk i listove kadulje, pa kad porumene procediti , i maslacem preliti rezance. Služiti toplo i odmah .

............ Rezanci sa sosom od ovčijeg sira .- 6-. Osoba.---------

Sastojci: 500.- gr.- širokih rezanaca, 30.- gr.- belog luka, 25.- gr.- pinjola, 10.- gr.- suvog lista bosiljka, 3.- gr.- majorana,1/2.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- mlake vode, 100.- gr.- ovčijeg sira, 1.- dcl.- kisele pavlake, 30.- gr.- maslaca.

Način pripremanja : rezance skuvati u posoljenoj i kipućoj vodi dok omekšaju . Beli luk očistiti , pinjole narezati . Pinjole i beli luk samleti u kašu , pa preručiti u posebnu činiju. U istu kašu dodati bosiljak, majoran , soli i ulja, i od svega napraviti sos. U posebnu činiju zdrobiti sir i dodati paqvlku i sos. Mešati da se dobije ujednačena masa. Rezance ocediti i staviti u tiganj sa zagrejanim maslacem . Promešati da se zagriju i sipati u činiju za služenje. Rezance preliti sa sosom od sira i aromatičnog bilja i služiti toplo.

-----------------Rezanci sa paradajzom i mozzarellom .- 6.- osoba------------------

Sastojci .: 300.- gr.- širih rezanaca, 500.-gr.- paradajza iz konzrrve pelati, 60.- gr.- ulja, 20.- gr.- belog luka, 250.- gr.- sira mocarele- mozzarelle,3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- sečenog peršuna.

Način pripremanja : u tiganju zagrejati ulje, dodati beli luk, kad požuti izvaditi ga iz ulja . Dodati oceđen pelat , soli, bibera, i sečeni peršun . Kuvati paradajz na tihoj vatri oko 20.- min. , kad se paradajz dovoljno

Zgusne skinuti ga s vatre i ostaviti ga postrani . Rezance skuvati u blago posoljenoj vodi, ocediti ih. Iz posude sa zgzsnutim paradajzom izvaditi pola količine . Pa u preostali paradajz dodati na kocke sečeni sir . Prokuvati nekoliko minta a onda usuti rezance i drugu polovinu paradajza. Sve to izmešati. Skinuti s plotne i služiti sasvim toplo i odmah.

............... Rezanci s blitvom za .- 6.- osoba,.--------------

Sastojci : 300.- gr.- širokih rezanaca, 1.- kg.- blitve, 150.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- šargarepe , 25.- gr.- stabljike celera, 1.- dcl.- maslinova ulja, 3.- gr.- soli.

Način pripremanja : blitvu očistit od peteljki i oprati , narezati na tanke rezance, luk , šaqrgarepu i celer očistit i sve narezati na sitne komade. U posudu sa zagrejanim uljem dodati povrće kad požuti dodati blitvu . Kad blitva uvene dodati malom vode i soli . Sve to kuvati na tihoj vatri oko pola sata dolivajući vodu . Kad se to sve skuva i prtvori u kašu ili ukusan sos, dodati rezance ,koji su kuvani predhodno . Dobro izmešati sa blitvom i skinuti sa vatre. Dodati malo hladnog maslinovog ulja i služiti toplo.

-----------Talijansko suvo testo ------

U italiji se testo izrađuje u naj raznovrsnijim oblicima . Počevši od makarona , špageta, zvezdicei leptirića. Suvo testo obeleževa osnovnu talijansku kuhinju, i glavno je jelo italijanskih restorana . Jela od testa su dobra , izdašna i ekonomična . Lako se i brzo pripremaju .

.......... Kuvanje suvog testa -------

.. Postoje tri osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom kuvanja suvog testa.

Pravilo prvo : testo kuvati u dosta vode. Nedovoljna količina je često uzrok lošeg kuvanja testa. Za pola kilograma špageta ---- koliko je potrebno za .- 6.- osoba – treba zagrijati oko 6 ... 7 . Lit. Vode. Ako se stavi manje vode , testo će se slepiti i mirisati na brašno.

.... Pravilo drugo : voda mora jako da vri pre nego se stavi testo . U tu vodu da se kuva važno je testo spustiti u vodu polako i odmah ga promešati . Vreme kuvanja testa zavisi od vrste testa.

.... Pravilo treće : testo treba ocediti odmah kad je kuvano . Grška je testo držati u vodi u kojoj je kuvano . Isto tako netreba držati kuvano testo u vreloj vodi do upotrebe . Oceđeno testo vratiti u vruću posudu u kojoj se kuvalo i preliti rastopljenim m maslacem . Držati polopljeno na toplom do upotrebe. Ovako skuvano testo može se služiti na mnogo načina. Glavni dodatci uz testo jesu : razni sosovi i nasrugan sir parmezan ili kakav drugi sir, koji ide uz bneko jelo od testa i daje specifično.

.

Vreme kuvanja testa--------

--------- Makaroni ----------

-dugački makaroni 7 - 10- min. Obični makaroni --- 9 12.- min.

---sečeni makaroni - 9 - 12 – min.

--- špageti -----

Tanki špageti - 6.- min . Obični špageti --- 8 . 10—min.

Rezanci od jaja ----

--- fini rezanci od jaja za supu - 6 - 8—min.

---- obični rezanci od jaja -8 - 10.- min- .

----- široki rezanci od jaja .- 10- 12.- min-.

------ Razni oblici ------

-- --- u vidu raznih slova – azbuka -------- 6 -- 8.- min.

------ leptirići – farfalle-- ---------------------9 -12.- min.

------ siroki grkljani dužine 7-8 cm. ------rugatoni ....... 7 - 12. Min.

------ školjkice ------------------------------------7 - 10.- min-.

------ široki rezanci -- lasagne- ------------6 - 10.- min.

------- mufčići -- šuplje testo za punjenje – manicotti- 6 –10.- min

-------- Špaghetti – svariati .- za .- 6.- osoba ------------

Sastojci : 500.- gr.- špageta, 4.- lit.- vode, 25.- gr.- soli.

Način pripremanja: špageete spustiti polako u posoljenu vrijuću vodu. Zatim ih kuvati 8 - 10.- min. Pred kraj probati dali sun špageti mekani , ali neraskuvani . Moraju biti ’’ a’ l dente. To znači dali se mogu zagristi ili u kuvarskom izražavanju na zub. Špagete ocediti i isprati kroz hladnu vodu , ovo nije obavezno. Zatim ih stavimo u posudu sa zagrejanom masnoćomm uz mešanje ih grejemo . I dodamo pre srviranja sve sastojke, kojepredviđa receptura.

----- Špgeti sa sosom od bosiljka- pesto alla – genovese.- za 6.- osoba.-------

Sastojci : 500.- gr.- špageta, 4.- lit.- vode, 40.-gr.- soli, 30.- gr.- belog luka, 60.- gr.- pinjola, 50.- gr.- starog kravljeg sira, 100.- gr.- parmezana, 80.- gr.- svežeg lista bosiljka, 2.- gr.- belog bibera, 2.- dcl.- maslinova ulja.

Način pripremanja : u kipućoj i posoljenoj vodi skuvati špagete, odcediti kroz cedilo , i sa hladnom vodom preliti . U posudu sa zagrejanim uljem dodati špagete i izmešati ih . Čuvati na toplom mestu do serviranja. Beli luk očistit i sitno ga naseći , pinjole krupno iseći , pa jedno i drugo spojiti sa malo soli . Sir nati ili ga izmrviti i pomešati sa parmezanom i iseckanim listovima bosiljka, seckanim belim lukom uz dodavanje po malo ulja. Dodati bibera i ovim sosom preliti špagete.

............. Špageti sa tunjevinom- spaghetti del fattore.- za .- 6.- osoba -----------

Sastojci . : 500.- gr.- špageti , 4.- lit.-vode, 25.- gr.- soli, 200.- gr.- tunjevine izn limenke, 250.- gr.- vrganja, 300.- gr.- paradajza, 1.- gr.- maslinova ulja, 20.- gr.-belog luka, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, 30.- gr.- seckanog aromatičnog bilja.

Način pripremanja: tunjevinu izvaditi iz limenke i ocediti od ulja. Pečurke narezati na rezance . Paradajz oljuštiti i iseći na kocke ali bez nsemena . Ugrijati ulje i na njemu popržiti očišćen beli luk, kad porumeni izvaditi ga iz ulja. Pečurke i paradajz staviti na ulje i dinstati oko deset minuta. Malo posoliti i pobiberiti . Tunjevinu dodamo povrću i umešamo aromatično bilje. Dobivenim sosom prelijemo skuvane špagete.

........Špageti s sosom od sardela- spaghetti – alla – ghiotta – za .- 6.- osoba

Sastojci : 400.- gr.- špageta, 4.- lit.- vode, 30.- gr.- soli, 1.- kg. Paradajza, 1.- kom.- kutija sardela, 120.- gr.- maslina, 30.- gr.- bela luka, 1.- dcl.-maslinova ulja, 30.- gr.- kapara, 2.-gr.- soli, 2.- gr.- đumbira u prahu , 20.- gr.- peršunovog lista.

Način pripremanja: špagete skuvati klasično u pedviđenoj slanoj vodi. Paradajz oljuštiti , sardele i maslinke sitno narezati . Ugrejati ulje , popržiti beli liki izvaditi iz ulja. Dodati paradajz i dinstatti oko 15.- min.dodati sardele , maslimke i kapri i dinstati još oko deset minuta. Sos posoliti , dodati đumbir . Sos preliti preko pripremljenih špageta.

------------ Široki rezanci na ugljarski način -za .- 6.- osoba ----------- Fettuccine a’la carbonara-

Sastojci : 4.- lit.- vode 35.- gr.- soli, 500.- gr.- širikih rezanaca, 150.- gr.- slanine, 1.- dcl.- slatke pavlake, 40.- gr.- začinskog i aeromatičnog bilja, 60.- gr.- nanog parmezana, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 4.- kom žumanjaka, 150.- gr.- svežeg kravljeg sira.

Način pripremanja : u vruću vodu posoljenu , staviti široke rezance, kratko promešati i kuvati deset minuta. Slaninu narezati na rezance i dobro je ispržiti na tiganju . Dodati slatku pavlaku , začinsko bilje, soli, biber, i parmezan . Sve to dobro ugrejati i izmešati . Rezance ocediti pa na rezance dodati pripremljeni sos. Kod serviranja na svaku porciju dodati malo svežeg kravljeg sira i po jedno celo žumance.

-------------- Špageti na mornarski način .- za 6.- osoba.-------------- Spaghetti alla marinera-

Sastojci :. 500.- gr.- špageta, 300.- gr.- školjki dagnje iz konzerve, 300.- gr.- paradajza, 1.- dcl.-maslinovog ulja, 30.- gr.- sardel paste, 120.- gr.- seckanog crnog luka, 20-.gr.- belog luka seckanog , ½.- lit.- sos bešamel, 10.- ghr.- svežeg bosiljka, 10.- gr.- peršunova lista seckanog, 100.- gr.- sveže paprike crvene boje seckane na kocke i bez semenki.

Način pripremanja : seckani crni luki beli luk pržiti na vrelom ulju . Dodati sardel pastu , školjke, i narezanu papariku , oljušten paradajz bez semenki sečen na kocke, soli i bibera. Kuvati dok se zgusne. Zatim skinuti s vatre dodati bosiljak i peršun i sve zajedno propasirati . Pasirano dodati u sos bešamel . Špagete skuvati i procediti . Dodati već pripremljen sos . U podmazanu vatrostalnu činiju sipati špagete . Posuti parmezanom i staviti u vruću pećnicu dase zapeku.

----------- Špageti na napuljski način – spaghetti alla napoletana. ---------------

Špageti koji se serviraju sa sosom od paradajza.

------------- špageti na ugljarski način – spaghetti – carbonara----------

Za .- 6.- osoba.

Sastojci : 500.- gr.- špageta, 60.- gr.- maslaca, 180.- gr.- kuvane šunke , 6.- kom.- žumanjka, 3.- dcl.- slatke pavlake, 300.- gr.- svežeg kravljeg sira, 60.- gr.- nanog parmezana.

način pripremanja : špagete skuvati i ocediti . Maslac rastopiti i dodati šunku narezanu na tanke trake . Doliti slatku pavlaku , posoliti pobiberiti i prokuvati skinuti sa vatre. Dodati sveži kravlji sir, dobro izmešati i preliti preko špageta. Na svaku porciju staviti kod serviranja po jedno celo žumance, a okolo žumanceta staviti nani sir parmezan .

.... Špageti sa srcima artičoke .- za .- 6.- osoba – spaghetti con carciofi.

sastojci : 500.- gr.- špageta, 800.- gr.- konzerviranih srca artičoka, 1.- dcl.- ulja, 20.- gr.-maslaca, 100.- gr.- crnog luka seckanog , 4.- kom.- jaja, 100.- gr.- nastruganog parmezana, 1.- kom.- limuna.

Način pripremanja : srce artičoke iseći na dva dela svako . Na zagrejanom ulju popržiti seckani luk. Dodati maslac i polovice srca artičoke, i ostaviti na stranu. Predhodno soliti i pobiberiti ,. U posebnu posudu razmutiti jajai dodati pola sira parmezana. Špagete skuvati i ocediti . Dodati razmućena jaja na špagete i dobro promešati . Zatim dodati artičoke i drugu polovinu sira parmezana i lagano izmešati . Servirati toplo.

------ Špageti s sosom od mesa .- za .- 6.- osoba ---------------

Satojci : 300.- gr.-mlevenog goveđeg mesa, ½.- dcl.- ulja, 20.- gr.- belog luka iseckanog , 100.- gr. Iseckanog crnog luka, 100. Gr.- sečenih svežih šampinjona. 20.- gr.- seckanog peršuna, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 600.- gr.- oljuštenih i isečenih paradajza, 500.- gr.- špageta, 60.- gr.- nanog sira parmezana.

Način pripremanja: pržiti mleveno meso na ulju – 10- 15 - min. .dodati crni i beli luk, pečurke i peršun te pržiti još oko deset min, mešajući povremeno. Posoliti, pobiberiti , dodati paradajz. Ovaj sos ostaviti da se kuva lagano oko sat vremena. Sos mora da bude srednje gustoće. U posoljenu vrijuću vodu skuvati špagete, ocediti i sipati u zagrejanu činiju. Preliti sosom i posuti sirom parmezanom.

............. Špageti s bukovačom . Za .- 6.- osoba ...................

Sastojci : 500.- gr.- špageta , 500.- gr.- pečuraka bukovače, 150.- seckanog crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 300.- gr.- paradajza, ½.- dcl.- ulja, 2.- dcl.- slatke pavlake, ½.- kom.- sok od limuna, 20.- gr.- seckanog peršuna, 25.- gr.-masalca, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- muškatnog oraščića.

Način pripremanja : u posudu sa zagrejanim uljem staviti crni i beli luk. Pržiti luk dok dobije zlatno žutu boju, dodati očišćene i narezane bukovače. Dinstati deset min. Pa dodati oljušten paradajz, koji je sečen na kocke. Kuvati dok voda iz namirnice ispari . Umešati pavlaku i kratko kuvati. Dodati sili, bibera, muškatnog oraščića, limunovog soka, prešun i dodati pečurke . Špagete skuvati u posoljenoj i vrijućoj vodi , procediti ih kroz hladnu vodu . U podmazanu vatrostalnu činiju sipati špagete i preko špageta dodati dinstane pečurke . U zagrejanu pećnicu , staviti da se malo zapeku i služiti odmah toplo.

......... Testenina sa slaninom na - lugarski način .- za .- 6.- osoba

Spirale ili vijci..

Sastojci : 400.- gr.- testenine spirala, 250.- gr.- slanine, 60.- gr.- nanog sira kačakavalja, 10.- gr.- aleve paparike, ½.- dcl.- ulja, 3.-gr.- soli, .

Način pripremanja : testeninu spirale skuvati u 4.- lit. Posoljene vode koja vri . Zatim ocediti i provući kroz hladnu vodu . Kuvane spirale istresti u posudu sa vrelim uljem , dodati alevu papriku. Izmešati testeninu koja bi bi se sva pouljila. Na zagrijanom tiganju dodati na kocke sečenu slaninu malo je popržiti . Slaninu dodati u posudu sa spiralama i posutii sa sirom , držati na vatru kratko . Zatim služiti u dubkljoj činiji

............ Testenina školjkice s pršutomm i kajmakom. .- za .- 6.- osoba..........

Sastojci : 400.- gr.- testenine školjkice, 100.- gr.- užičog pršuta, 150.- gr.- kajmaka, 80.- gr.- maslaca, 150.- gr.- nanog sira kačakavalja, 1.- gr.- muškatni oraščić, 1.- dcl.- ulja, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- soli.

Način pripremanja : testeninu školjkice skuvati u dosta slane kipuće vode, i ocediti . Zatim ih staviti u posudu sa zagrejanum uljemm i mešati da se ravnomerno naulje. Posebno penasto izmešati kajmak i maslac , dodati nani sir , na kocke sečen pršut. Začiniti solju , biberom oraščićem , sve izmešati i preliti sa ovom smesom preko testenine. . Jelo sipati u dublju posudu i služiti toplo.

............ Pužići na romski način za .-6.- osoba,..............

Sastojci n.: 400.- gr.- testenine pužića, 120.- gr.- suve slanine, 300.- gr.- paradajza, 100.- gr.- zelene sveže paprike, 1.- kom.- luta paparika feferon, ½.- dcl ulja, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- soli.

Način pripremanja : na ulju popržiti slaninu narezanu na kocke,. Dodati papriku narezanu na rezance , oljuštene paradajzae i na kocke sečene,. Posiliti , pobiberiti i dinstati dok voda ispari iz povrća . Dodati na

St.- 140.

Kolutiće sečen feferon . Zatim skuvati testeninu pužiće u dosta slane i kipuće vode. Ocediti testeninu i stavit je na zagrejano ulje , mešati da se ravnomerno poulje. Testeninu pužiće preliti sa povrćem m , dobro izmešati i služiti toplo.

.......... Zapečeni pužići - testenina – sa svinjskim mozgom - za – 6.- osoba- .......

Sastojci : 400.- gr.- testenine pužići, 300.- gr.- svinjskog mozga, 20.- gr.- belog luka, 2.- dcl.- kisele pavlake, 20.- gr.- seckanog peršuna, 1.- dcl.- ulja, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.

način pripremanja : pužiće skuvati u dosta posoljene vode i ocediti ih . Zatim isprati testeninu. U posudu sa zagrejanim uljem , dobro izmešati da se dobro nulje. Držati na toplom mestu . Svinjski mozak očistiti od žilica, i narezati ga na kocke. Mozak popržiti na vrelom ulju . Potomm dodati seckani beli luk. , peršun, posoliti i pobiberiti i pržiti još deset minuta . Tada pomešati kuvane pužiće s mozgom , i sipati u podmazanu činiju. Preliti kiselom pavlakom i kratko zapeći u pećnici . Služiti toplo .

Нема коментара: