субота, 14. јун 2008.
............ Ravioli s mozgom za ,. 6.- osoba ...............
............ Ravioli s mozgom za ,. 6.- osoba ...............
sastojci : nadev : 300.- gr.- junećeg mozga, 3.- gr.- soli, ½.- kom.- sok od limuna, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 25.- gr.- maslaca, 20.- gr.- seckanog belog luka, 100.- gr.- skuvanog spanaća u listu , 100.- gr.- sitno isečene šunke, 20.- gr.- seckanog peršuna, 2.- gr.- bibera, 2.- kom.- jajeta.
----- Testo : 250.- gr.- krompira, 600.- gr.- brašna, 2.- kom.- jaja, 3.- gr.- soli.
Dodatak : 1.- kom.- jaja za premazivanje, 150.- gr.- maslaca, 5.- dcl.- sveže mlevenog paradajza, 100.- gr.- nasruganog parmezana.
Način pripremanja : mozak očistit od opne i žilica, a zatim ga držati deset min. U vodi zagrejanoj do ispod tačke ključanja. Vodu predhodno posoliti zakiseliti sa sirćetom ili sokom od limuna , .ovako pripremljeni mozak ocediti sitno iseći i spustiti na crni luk. Popržiti na maslacu , dodati beli luk , spanać, šunku, i peršun. Posoliti, pobiberiti i pržiti sve zajedno dset minuta, uz nprestalno mešanje. Dodati jaja promešati koji put , pa skinuti mozak sa plotne. Jaja netreba jako upržiti da nadev ostane sočan
Pripremanje testa : opran krompir skuvati oljuštiti i pasirati dok je još topao. Dodati brašna , jaja, soli, i zamesiti testo. Izraditi ga dobro na dasci i podeliti na loptice jednake veličine . Svaku lopticu rastanjiti posebno jufke male veličine. Na svaku drugu jufčicu staviti pomalo nadeva od mozga ili toliko da se nadev potroši . Slobodan rub oko nadeva namazati s razmućenim jajetom. Staviti drugu jufčicu odozgo koja je prazna bez nadeva . Zatim pritisnuti rubove da se slepe od nadevenih jufčica, seći raviole željenog oblika, ili vaditi ih kalupom . Raviole spustiti u vrijuću posoljenu vodu kuvati ih dok isplivaju na površinu . Kuvane raviole dobro ocediti , izručiti u varostalnu činiju na rastopljeni maslac i lako izmešati . Preliti sa svežim samlevenim paradajzom . Posuti struganim parmezanom i staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeku na 225.- stepeni . Služiti toplo.
.......... Toskanski ravioli za .- 6.- osoba .................
Sastojci : nadev: 250.- kuvanih sitnio isečenih svinjskih kobasica , 60.- gr.- sitno isečene salame, 100.- gr.- sitno isečene šunke, 100.- gr.- skuvanog spanaća sitno sečenog 60.- gr.- nastruganog sira kačkavalja, 1.- kom.- razmućen žumanjak, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 10.- gr.- seckanog lista bosiljka.
Testo : 250.- gr.- polumekog brašna, 2.- gr.- soli, 3.- kom . Žumanjka, vode koliko stane u pola ljuske jajeta.
Dodatak : 100.- gr.- rstopljenog maslaqca, 20.- gr.- seckanog peršuna.
. Način pripremanja : pomešati sve sastojke za nadev i ostaviti na stranu. U sud za mešanje staviti prosijano brašno i soli. Dodati razmućene žumanjke i vodu i zamesiti testo . Izraditi ga dobro na dasci , podelitimna dva dela i razviti na dve jufke vrlo tanke. Rastanjeno testo seći alatkom koja se naziva ’’ radlo’’, na kvadrate od 5- cm. Na svaki drugi kvadrat staviti pripremljenog nadeva . Oko nadeva slobodan rub namazati razmućenim jajetom. Praznim kvadratićem testa poklopiti nadev i stisnuti da se testo slepi . Pripremljene raviole kuvati u posoljenoj i jako vrućoj vodi. Stavljati po nekoliko odjednom nikakao sve raviole. Kuvati oko mdvadeset minuta. Gotove raviole vaditi rupičastom kašikom i stavljati u cedilo dase ocede. Raviole staviti u toplu nčiniju i preliti rastopljenim maslacem posuti peršunom i služiti odmah .
.......... Turoš ćusa – za -6.- osoba.- ................
Sastojci : 450.- gr.- oštrog brašna, 2.- kom.- jajeta, 120.- gr.- suve slanine, 300.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.- dcl.- kisele pavlake, ½.- dcl.- ulja, 2.- gr.- soli.
Način pripremanja : od brašna i jaja , posoljene vode zamesiti vode, zamesiti glatko testo . Testo podeliti na više manjih delova. Svaki deo oklagijom razviti u listove okruglog oblika. Testo ostaviti da se prosuši. Zatim testo iseći na komade oko .-5.- cm. Testo skuvati u dosta kipuće vode posoljene. Ocediti i staviti u posudu preliti uljem . Dodati posebno poprženu slaninu narezanu na kocke , izmrvljen sir i kiselu pavlaku. Posoliti i na vatri lagano izmešati . Servirati odmah . Umesto da se mesi testo može se upotrebiti gotovi suvi široki rezanci .
........... Talijanski ravioli - ca ppelletti.- za – 6.- osoba, ...............
Sastojci : za nadev : 400.- gr.- pilećeg belog mesa, 40.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 1.- gr.- morski oraščića, 400.- gr.- svežeg kravljeg sira, 1.- kom. Jaja, 1.- kom. Žumanjka, 60.- gr.- nastruganog parmezana.
---- testo : 500.- gr.- brašna, 3.- kom.- jajeta, 3.- gr.- soli, 25.- gr.- maslaca, malo mlake vode koliko stane u ljusku od jajeta.
.. Način pripremanja : pileće belo meso ispržiti na maslacu da porumeni. Posoliti , pobiberiti i iseći na sitno kao da je mleveno . Dodati sve ostale sastojke i dobro pomešati . Prosijati brašno na dasku za mešenje, napraviti udubljenje u sredini i staviti razmućena jaja, soli, maslac, i onoliko mlake vode koliko je potrebno da se zamesi tvrđe testo . Zatim ga mesiti na dasci da postane elastično i glatko . Izrađeno testo podeliti na dva dela , svaki deo rastanjiti oklagijom u tanku jufku , pa kalupom za pogačice vaditi krugove. Na svaki krug staviti po kašiku nadeva . Preklopiti jednu stranu , pritisnuti rubove da nadev neispadne. Sastaviti krajeve da se dobije oblik šeširića. Ovako spravljeni šeširiće spustiti u .-5.- lit. Vrijuće salne vode i kuvati oko 5.- min. Dok testo ispliva na površinu . Ocediti i staviti u toplu činiju. Služiti sa sosom od paradajza i struganim sirom. Ako su šeširići manji mogu se služiti kao dodatak pilećoj supi.
............... Kaneloni na talijanski način .- za .- 6.- osoba ...................
Sastojci : za testo : 400.- gr.- prosijanog brašna , 4.- kom.- jajeta, 3.- gr.- soli, ½.- dcl.- ulja.
Nadev: 100.- gr.- maslaca, 100.- gr.- šargarepe, 100.- gr.- sečenog crnog luka, 60.- gr.- sitno sečenog celera, 20.- gr.- peršđunova lista, 300.- gr.- mlevenog goveđeg mesa, 60.- gr.- seckane šunke, 50.- gr.- suvi pečuraka, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- morskog oraščića, 1.- dcl.- belog vina, 25.- gr.-.brašna, 200.- gr.- oljuštenog paradajza sitno isečenog , 2.- dcl.- paradajz soso, 60.- gr.- nanog parmezana. .
Način pripremanja : od brašna ., jaja i soli zamesiti testo i dobro ga izraditit na dasci . pokriti ga vlažnom krpom i ostaviti da se odmara. odležano testo podeliti na dva dela. svaki deo rastanjiti oklagijom u tanku jufku . nožem iseći jufke na pravougaonike veličine 10 x 10 cm. spustiti ih u veću količinu vrijuće posoljene vode i kuvati deset minuta. zatim ih ocediti i staviti ih na čist vlažan salvet. zagrejati 50.- gr.- maslaca i popržitit na njemu crni luk , šargarepu, celer, i peršun . zatim popržiti meso i natopljene pečurke u mlaku vodu . dodati tačine , usuti vino i kuvati lagano , dok vino potpuno uvri . umešati brašno i paradajz, malo sosoa od paradajza kuvati sve dok se masa dobro ukrčka . izmaći sa vatre i pustiti da se ohladi . ovim nadevom premazati pravougaonike , uviti ih u rolnu odnosno napraviti kanelone. kanelone staviti u podmazanu činiju preliti sa sosom od paradajza , posuti parmezanom i staviti u pećnicu da se zapeku . pećnica zagrejana na 225.-stepeni i peći dok kaneloni porumene. umesto da pravite testo za kanelone možete napraviti palačinke malo deblje i pečene samo sa jedne strane. dalje postupati kao kod kanelona.
............. Ruske peljmenji -s mesom – za .- 6.- osoba .........................
sastojci : nadev : 70.- gr,.- maslaca, 150.- gr.- sitno isečenog crnog luka, 400.- gr.- goveđeg mlevenog mesa, 4.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
testo : 600.- gr.- brašna , 2.-kom.- jajeta, 2.- gr.- soli.
preliv : 60.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- vode ili supe, 1.- dcl.- kisele pavlake .
način pripremanja: popržiti na maslacu crni luk, dodati meso pržiti ga deset minuta, posoliti i pobiberiti . zamesiti testo od brašna jaja i soli . izraditi ga dobro na dasci . rastanjiti oklagijom i vaditi pogačice prečnika 5.- cm. na svaku pogačicu staviti po kašikicu pripremljenog nadeva. poklopiti je i pritisnuti rubove prstima. skuvati ih u vrijuću vodu posoljenu . kuvati dok isplivaju na površinu. kuvane peljmenji ocediti , staviti u činiju i preliti mešavinom od , pavlake i rastopljenog maslaca.
............ Rezanci od heljdinog brašna .- za .- 6.- osoba .................
sastojci : 400.- gr.- rezanaca od heljdinog brašna, 200.- gr.- čvaraka, 2.- dcl.- kisele pavlake, ½.- dcl.- ulja, 3.- gr.- soli.
način pripremanja : rezance skuvati u dosta kipuće slane vode i ocediti . potom ih istresti na zagrejano ulje i pomešati da se dobro ravnomerno naulje i držati na toplom mestu. čvarke iseći i staviti na zagrejano ulje i propržiti . dodati im kiselu pavlaku i zagrejati da pri tome ne provri. tada rezance istresti u duboku činiju i preliti sa čvarcima i pavlakom i izmešati. služiti toplo kao među jelo nacionalnog menija . a može kao i samostalno jelo.
.............. Kaneloni ’’Cezar ’’ .- za .- 6.- osoba ..............
sastojci : 600.-gr.- mozzarella sira, 4.- dcl.- gustog bešamela, 120.- gr.- kuvane šunke, 60.- gr.- parmezana sira, 15.- kom.- jaja, 400.- gr.- brašna, 300.- gr.- maslaca, 1.- lit.- mleka, 1.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- gr.- muškatnog oraha u prahu.
Način pripremanja : od pet jaja, 250.- gr.- brašna, ¾.- lit.- mleka, i malo soliumutiti testo za palačinke, i od njega ispeći - deset kom velikih palačinki, samo s jedne strane peći plačinke. u nladni bešamel umutiti dva žumanjka , šunku narezanu na kocke , na kocke narezanu mozzarellu i nan parmezan . dodati soli i bibera, i muškatni orah u prahu. tomm masom premazati palačinke uviti u rolnu . svako tako na,mazanu palačinku narezati na komade oko .-6.-. cm. talo se dobije po četiri kanelona po osobi. od .-50.- gr.- maslaca i 75.- gr.-brašna, 1.- lit.- mleka pripremiti bešamel , skinuti s vatre , umutit u njega 8.- kom.- -
žumanjaka a zatim lagano umešati čvrsto ulupano belance. polovinu te mase staviti u posudu podmazanu s maslacem . na to staviti kanelone , preliti ostatkom mase , posuti nanim parmezanom . peći u pećnici na blagoj temperaturi oko 20.- minuta.
.......... Zelene lazanje – lasagne verdi alla – riccota .- za .- 6.- osoba. ........
Sastojci : 1.- kg.- širokih zelenih rezanaca, 500.- gr.- kravljeg sira svežeg,, 100.- gr.- maslaca, 60.- gr.- nanog parmezana, 2.- gr.- muškatnog oraha u prahu, 2.- gr.- bibera, 5.- gr.- soli.
Način pripremanja : pasirani kravlji sir mešati sa malo bibera i orašćića muškatnog i dve kašike mlake vode . tako se stvori kremasta masa. rezance skuvati u slanoj vodi i ocediti . u posudu za pečenje podmazanu sa maslacem naizmenično ređati sloj po sloj rezanaca i kremasti sir, tako da se završava sa gornjim slojemm da bude sir. Odozgo posuti sa parmezanom i preliti rastopljenim maslacem . Peći u pećnici tako da porumeni. Peći na temperaturi 225.- stepeni.
--------- Kaneloni s tikvicama .- za .- 4.- osobe .---------
Sastojci : 12.- kom.- kanelona,- gotovih od suve testenine, koje nije potrebno predhodno kuvati, 1.- kg.- tikvice, 2.- kom.- žumanjka, 400.- gr.- svežeg kravljeg sira, 60.- gr.- ni parmezan, ½.- lit. Bešamel sosa , 1.- dcl.- maslinovog ulja, 3.-gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : - tikvice skuvati u slanoj vodi, ( 3.- kom.- tikvice sačuvati sveže ) . Izvaditi tikvice iz vode u kojoj sun kuvane i staviti u hladnu vodu . Kad se sasvim ohlade, ocediti ih i usitniti u pire, staviti na gazu i pritisnuti dlanovima da se istisne višak vode. ( količina će se tako smanjiti da će nakon ceđenja ostati otprilike trećina od količine tikvice koje ste dobili kuvanjem ) .
Pire od tikvica pomešati sa svežim kravljim sirom , žumancima i dve kašike nanog parmrzana posoliti i pobiberiti.
Kanelone napuniti pireom od tikvica i sira . Vatrostalnu činiju podmazati maslacem, dno zaliti bešamel sosom i položiti kanelone . Preliti ostatkom sosa bešamela i posuti preostalim sirom parmezanom.
tikvice koje su ostavljene sveže narezati na vrlo tanke okrugle šnite ili trakice. Popržiti na malo ulja, posoliti i pobiberiti . Staviti na kanelone i peći u pećnici oko 20.- min, na 180.- stepeni. Odmah služiti.
.....
. TESTENINA S BROKULOM -- ZA .—4.- OSOBE .......................
Sastojci : 300-.gr.- testenine, 1.- kg- cvetača brokula, 250.- gr. Praziluka, ½.- kom.- sok od limuna, 5.- kom.- sardine u ulju, 100.- gr.- nanog ovčijeg sira, 120.- gr.- crnog luka, 20.- gr,.- belog luka, 1.- dcl.- belog suvog vina, 1.- dcl.- vode, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : luk i praziluk oprati i narezati na šnite. Brokulu odrezati tvrdi deo stabljike i lišće. Cvetače razdvojiti i kuvati u slanoj vodi oko 4.,- min. U kojoj ste dodali limunov sok. Zagejati malo maslinovo ulje , dodati sloj praziluka i crnog luka. Zatim oceđenu brokulu posoliti i pobiberiti. Preliti vinom i dodati malo vode, poklopiti i kuvati oko 20.- min. Na umerenoj vatri. Nemešati već povremeno protresti posudu . File od sardine ocediti od ulja i narezati . Dodati kačiku vode zgnječeni beli luk i kuvati nekoliko minuta na laganoj vatri. Dok se gotovo sasvim neraspadne. Dodati maslinovo ulje i kuvati još koji minut . Dobiveni sos začiniti povrćem .
Testeninu skuvati ocediti i staviti u posudu sa povrćem . Posipati nanim ovčijim sirom i mešajući zagrijati na laganoj vatri nekoliko minuta. Začiniti preostalim uljem i sardinama
. ...........Kroketi ........
Kroketi su ukusno , izdašno i hranljivo jelo koje se lako i brzo priprema. Dobra starana je to što je ekeonomično, i može se praviti od mesa, ribe i povrća. Kroketi su prvenstveno svrstani u tola predjela. Ako se serviraju sa nekim sosom , mogu biti samostalno jelo. Pripremljeni od mesa, sira i šunke , serviraju se kao mala topla predjela. Ako se kroketi pripemaju od krompira , pirinča, testa i slično, služe se kao dodatak uz jela od mesa i divljači. Kroketi se pripremaju tako što se sitno isečeno meso , ili povrće, kaoi drugi sastojci povežu nekim sosom u jedinstvenu masu. Zatim se od mase naprave kroketi raznih oblika i veličina. Panira se u brašno , jaja i prezle. Prže se u većoj količini zagrejanog ulja. Težina normalnih kroketa koji se služe kao predjelo ili kao dodatok uz jelo obično su teški -60- do- 70.- gr-. Kroketi se mogu služitit i na koktel partiji i na hladnoj zakuski, treba da su teški 25..- 30.- gr.-
............ Kroketi od jaja za .- 6.- osoba .- ...........
Sastojci : 6.- kom.- jaja tvrdo skuvanih , 2.- dcl.- gustog bešamela, 2.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 120.- gr.- prezli od hleba, 2.- dcl.- ulja za prženje, 2.- dcl.-paradajz sosa.
Način pripremanja : oljuštiti jaja i iseći na krupne komade. Dodati ohlađen bešamel , posoliti i pobiberiti i dobro izmešati . Od ove mase napraviti loptice veličine oraha , uvaljati ih u prezlu i spustiti ih u zagrejano ulje. Kad kroketi porumene , ocediti ih staviti na činiju i služitit ih sa sosom od paradajza.
........... Mađarski kroketi od pečuraka .- za .- 6.- osoba.-.........
Sastojci : 400.- gr.- šampinjona, 100.- gr.- seckasnog crnog luka, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 20.- gr.- sitno isečenog peršuna, 80.- gr.- brašna, 4.- kom.- jaja, ½.- dcl.- mleka, 100.- gr.- prezli od hleba, ulje za prženje, 25.- gr.- maslaca.
Način pripremanja : šampinjone očistiti , oprati i iseći na listiće. Zatim na zagrejanom maslacu pržiti luk i dodati sečene šampinjone. Posoliti , pobiberiti, dodati brašno i peršun , i pomešati . Dodati razmućena jaja s mlekom idržeti na vatri dok se jaja zgusnu. Izručiti na dasku posuti brašnom , pa napraviti šest podjednakih rolni . Uvaljati ih u brašno , preostala jaja i prezle , spustiti ih u vrelo ulje i pržiti dok porumene. Služiti uz povrće umesto mesa.
......... Talijanski kroketi sa šunkom .- za .- 6.- osoba. .............
Sastojci : 60.- gr.- maslaca, 20.- gr.- seckanog peršuna, 160.- gr.- brašna, 5.- dcl.- mlakog mleka, 2.- kom., jaja, 80.- gr.- isečene šunke na sitno , 100.- gr.- nastruganog parmezana. 100.- gr.- prezle od hleba, 3.- dcl.- ulja.
Način pripremanja : zgrejati maslac , spustiti peršun i pržiti minut ili dva dok peršun svene. Umešati postepeno brašno i mlako mleko i mešati na tihoj vatri dset min. Ili dok se dobije gusta masa glatka i ujednačena . Izmaći s vatre , ododati jedno po jedno jaje, šunku , i sir pa to dobro pomešati . Izručiti masu na veći plitki tanjir i rastanjiti da se masa dobro ohladi i stegne . Zatim napraviti krokte potrebne veličine i oblika. Panirati ih u brašno, jajai prezle od hleba. Zatim krokete pržiti na zagrejanom ulju da porumene . Služiti toplo.
........... Francuski kroketi sa šunkom .-za .- 6.- osoba ...
Sastojci : 150.- gr,.-maslaca, 100.- gr.- brašna, 3.- dcl.- mleka, 3.- kom.- jaja, 100.-gr.- nastruganog sira grojera ili ementalera, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 100.- gr.- sitno sečene šunke, 120.- gr.- prezle nod hleba, ulje za prženje , 25.- gr.- prženog peršuna,.
Način pripremanja : napraviti gust bešamel od maslaca, brašna i mleka. Dodati sir i posoliti i pobiberiti. Kad se masa ohladi dodati seckanu šunku i napraviti krokete. Uvaljati ih u prezle i pržiti u većoj količini zagrejanog ulja . Kad porumene izvaditi ih iz ulja i staviti na činiju . Ukrasiti prženim peršunom i služiti toplo.
......... Kroketi od pilećeg mesa .- za .-6.- osoba ............
Sastojci : 350.- gr.- pilećeg belog mesa, 150.- gr.- sredine od hleba, mleko po potrebi .,150.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 1.- gr.- morskog oraščića , 1.- dcl.- slatke pavlake , brašno po potrebi , 60.- gr.- rastopljenog maslaca.
Način pripremanja : pečeno pileće belo meso sitno iseći . Dodati hleb oceđen od mleka i maslac. Posoliti pobiberiti, i dodati oraščić te umešati pavlaku. Od ove mase napraviti krokete, uvaljati ih u brašno i pržiti ih u zagrejanom pretopljenom maslacu tako da porumene. Služiti toplo.
...................Kroketi od piletine za .- 10.- osoba....................
Sastojci : 1.- kg.- pilećeg mesa, 600.- gr.- bešamela, 6.- kom.- žumanjaka, 5.- gr.- morskog oraščića, 100.- gr.- brašna za pohovanje, belanjak i prezle.
Način pripremanja : pileće pečeno meso iseći na kocke , pomešati sa tvrđim bešamelom . Dodati soli, bibera, peršuna , oraščić, žumanjke. Dobro izmešatii masu oblikovati valjkasto , panirati i pržiti .
................... Kroketi od morskih rakova za .- 6.- osoba .---------------
Sastojci : 600.- gr.- meso morskog raka može iz konzerve, 150.- gr.- šampinjona, 3.- dcl.- gustog ribljeg velutea, 4.- kom.- žumanjka, 1.- gr.- oraščića u prahu , 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- seckanog peršuna .
Način pripremanja : u gust velute dodati sitno seckano meso rakova iz konzervi ili sveže kuvanih. Začine i kuvane i isečene šampinjone . Masu dobro izmešati sa žumanjkom i ohladiti , oblikovati i ., pohovati i pržiti . Uz ove krokete servirati sosove od majoneza.
............ Kroketi od ribe .- za .- 10.- osoba ----------------
Sastojci : 800.- gr.-ribe kuvane bez kosti, 200.- gr.- šampinjona,, 700.- gr.- ribljeg velutea, 6.- kom.- žumanjak, 2.- gr.- bibera, 2.- gr.- soli, 1.- gr.- muškatni orah u prahu , 25.- gr.- peršuna .
Način pripremanja : u gust riblji velute dodati izmrvljenu ribu , soli, bibera, oraščić, i kuvane pečurke sitno sečene, peršun , i žumanjke. Sve to dobro izmešati , pa od dobivene mase formirati krokete valjkastog oblika i po normativu . Uvaljati ih u prezle i pržiti u vrelom ulju dok porumene. Servirati na toplu činiju uz sos od mirođije ili od majoneza.
........... KROKETI OD BAKALARA .- ZA .- 6.- OSOBA --------------
Sastojci : 350.- gr.- skuvanog bakalara i sitno samlevenog , 60.- gr.- sitno seckane šunke, 150.- gr.- sitno sečenih šampinjona, 100.- gr maslaca, 350.- gr.- gotovog pirea od krompira, može i od instant krompirove mase, 3.- kom.- žumanjka, 100.- gr.- brašna, 2.- kom.- cela jajeta, 150.- gr.- prezli , ulje za prženje ,60.- gr.- crnih maslinki .
Način pripremanja : smlevenu i kuvanu ribu popržiti na maslacu . Dodati sitno sečene pečurkei sečenu šunku .skinuti sa vatre , dodati pire od krompira ,i umešati žumanjke. Izručiti masu na plitku činiju , rastanjiti i premazati preostalim maslacem . Dasku za mešenje posuti brašnom i praviti krokete. Krokete praviti u obliku manjih krušaka. Uvaljati ih u brašno , razmućena jaja i prezle od hleba. Pržiti na zagrejanom ulju .na pržene krokete staviti po maslinku i servirati u sos od paradajza.
KROKETI OD ŠKAMPA .- -ZA .- 6.- OSOBA ------------------
Sastojci : 400.- gr.- mesa od repova škampa kuvanog , 150.- gr.- skuvanih šampinjona, ½.- dcl .- ulja, 4.- dcl.-gustog bešamela, 10.- gr.- aleve paprike , 2.- gr.- soli, 30.- gr.- maslaca, 100.- gr.- brašna, 2.- kom.- jajeta. 150.- gr.- prezle od hleba, ulje ua prženje , 2.- kom.- cela limuna isečenih na kriške.
Način pri premanja : meso od škampi i pečurke iseći na kocke i popržiti na ulju . Dodati gust bešamel i alevu papriku , posoliti i pomešati . Izručiti masu na plitku činiju , premazati maslacem i ostaviti dase ohladi. Zatim praviti krokete , panirati u brašno , razmućene jaja i mrvice od hleba , ispržitit na zagrejanom ulju. Poređati na toplu činiju i staviti kriške limuna. Uz ove krokete se obočno služi sos od belog vina.
.......... INDISKI KROKETI - ZA – 6.- OSOBA --------------
Sastojci : 4.- dcl.- vode, 120-.gr.- suvog žutog graška, 120.- gr.- polubelog brašna, 5.- gr.- kari praha, 2.- gr.- najkvirca, 3.- gr.- soli, 5.- kom.- kapi tabasko sosa, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 100.- gr.- seckanog celera , 60.- gr.- seckanih ljutih paprika, 1.- gr.- mente, 150.- gr.- mrvice od hleba, ulje za prženje.
Dodatak : 25.- gr.- sušene mente, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 100gr.- oljuštenog paradajza, 1.- kom.- limunovog soka, 3.- kom.- kapi tabasko sosa, 2.- gr.- soli.
Način pripremanja : usuti vodu u lonac kad provri , spustiti otkravljen grašak koji treba oprati . Kuvati na tihoj vatri dok omekša ali ne previše. Skuvani grašak ocediti i ostaviti dase ohladi . Dodati prosejano brašno i začine , tabasko , crni luk, celer, paprikai malo mente, sve dobro promešati . Kad se dobije kompaktna masa formirati od iste krokete. Uvaljati ih u prezlu . Krokete pržiti u zagrejanom ulju dok porumene. Pržene krokete staviti na vruću činiju i služiti sa pikantnim dodatkom spremljenim na ovaj način : sušenu mentu pomešati sa ostalim sastojcima , ili listiće sveže mente iseći i dodati ostalim sastojcima.
....... RIŽOT NA MILANSKI NAČIN –( RISOTTO A’LA MILANESE ) .- ZA .- 6.- OSOBA
Sastojci : 600.- gr.- riže, 1.- gr.- šafrana, 1,5.- lit. Bujona, 80.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- ulja, 1.- dcl.- belog vina, 80.- gr.- nanog parmezana, 100.- gr.- seckanog crnog luka.
Način pripremanja : na zagrijanom ulju i malo maslaca dodati seckani crni luk, i pržiti da ostane zlatno žute boje. Dodati belo vinio i kuvati da vino ispari . Zatim dodati rižu i šafran . Malo po malo dodavati bujon , sve dok se riža skuva. Skinuti sa vatre i dodati maslac i parmezan , pa sve to izmešati . Servirati toplo i odmah služiti .
.......... RIŽOTO NA PIJAMONTSKI NAČIN ( RISOTTO A’LA PIJEMONTESE ) -------------
ZA --- 6.- OSOBA
Sastojci : 600.- gr.- riže, 120.- gr.- seckanog crnog luka, 60.- gr.- pire paradajza, 60.- gr.- nanog parmezana, 60.- gr.- maslaca, 1,5.- lit.- bujona.
Način pripremanja : crni luk prepržiti na maslacu da ostane zlatno žute boje, dodati rižu , i pržiti je dva min. Zatim dodati pire paradajz i bujon , posoliti . Nekoliko puta promešati i kuvati do kraja. Riža je kuvana onda kada se na probu utvrdi da je zrno kuvano tj,.al- dente.
Skinuti sa vatre dodati maslac i nani parmezan. Sve to izmešati i servirati toplo i odmah .
. RIŽOT SA MORSKIM PLODOVIMA ( RISOTTO CON FRUTTI DI MARE )
ZA- 6.- OSOBA.
Sastojci : 600.- gr.- riže, 500.- gr.- školjke dagnje iz limenke, 300.- gr.- morskih račića , 300.- gr.- škampi , 2.- dcl.- belog vina, 2.- dcl.- slatke
Pavlake, 1.- dcl.- maslinova ulja, 50.- gr.-maslaca, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 10.- gr.- naribanog parmezana, 1,5.- lit. Bujona.
Način pripremanja : na zagrejanom maslacu i ulju popržiti crni luk , dodati školjkare i rakove preliti belim vinom . Dodati rižu kad počne da kuva , dodati bujon i kuvati uz povremeno mešanje. Posoliti i kuvati dok riža bude kuvana. Zatim skinuti sa vatre i dodati ulupanu pavlaku i nani parmezan sir. Servirati toplo i odmah .
............ RIŽOT S VRGANJIMA ( RISOTTO CON FUNGHI ) .- ZA 6.- OSOBA. ..............
Sastojci : 500.- gr.- riže, 1,5.- lit. Bujona, 80.- gr.- parmezana nanog , 80.- gr.- maslaca, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 1.- dcl.—maslinova ulja, 1.- dcl.- belog vina , 200.- gr.- vrganja 3.- gr- soli.
Način pripremanja : sitno sečeni crni luk popržiti na zagrejanom ulju i masalacu. Dodati belo vino i kuvati pa dodati rižu i vrganje narezane na tanke šnite, posoliti malo pomalo odati bujon i kuvati dok se riža skuva. Rižu kuvati tako dase ne raskuva . Zatim skinuti sa vatre u mešati parmezan i maslac. Servirati odmah i toplo.
............ GRČKA RIŽA ( RIZ A’LA GRECOUE ) ZA – 6- OSOBA .....................
Sastojci: 480.- gr.- riže, 20.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- ulja, 1.- lit. Bujona , 20.- gr.-. Belog luka, 2.- kom.- lovorovog lista, 50.- gr.- mariniranog jezika iz rasola, 50.- gr.- kuvane šunke, 20.- gr.- zelene paparike iz sirćeta ,20.- gr.- mariniranih šampinjona, 50.- gr.- mladog kuvanog graška, 10.- gr.- sitno seckanog crnog luka.
Način pripremanja : luk svetlo popržiti na mešavini ulja i maslaca do svetlo žute boje. Dodati rižu i pržiti je dva min. .,doliti bujon , posoliti , dodati beli luk, i lovorov list, poklopiti i staviti u pećnicu da se jelo dogotovi. Izvaditit iz pećnice i umešati jezik , šunku , papariku, i pečurke sve narezane na kocke i dodati grašak .
------------ RIŽOT OD ARTIČOKA -ZA- 6-.OSOBA ---------------------
Sastojci : 400.- gr.- artičoke, 80.- gr.- maslaca, 480.- gr. Riže, 70.- gr.- nanog sira kačakavalja, 1.- kom.- limunov sok, 1.- dcl.- belog vina, 20.- gr.- seckanog peršuna, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : očistiti artičoke od spoljnih i tvrdih listova, upotrebiti samo srednji deo. Srednji deo ili srce artičoke je mekani deo artičoke. Poškropiti limunovim sokom da nepotamne. Oštrim nožem narezati na tanke kriške . U posudu sa zagrijanim maslacem staviti narezane artičoke i dinstati oko deset min. Posoliti i pobiberiti . Za vreme dinstanja samo protresti posudu a nikao mešati dase neskaše. Kad tekućina ispari dodati belo vino i rižu pa dinstati da vino ispari . Zatim dolivati fond vodu od povrća sve dok riža postane mekana. Kad je riža kuvana dodati joj ni sir i listiće maslaca. Skinuti sa vatre i posuti sa peršunom . Servirati odmah i toplo.
......... RIŽOT S BAMIJOM ( HIBISCUS ESCULENTUS GOMBO ) .-ZA- 6 – OSOBA......
Sastojci : 300.- gr.- bamija, 200.- gr.- riže, 120.- gr.- pire paradajza, 60.- gr.- maslaca, 25.- gr.- margarina, 1,5.- lit. Fond voda od povrća, 1.- gr.- šafrana, 20.-gr.- peršuna seckanog , 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- šećera.100.- gr.- crnog luka seckanog.
Način pripremanja : uposudu sa zagrejanim maslacemm popržiti seckani luk. Dodati očišćene i oprane bamije i dinstati poklopljeno, dolivajućo postepeno fond vodu od povrća. Kad je povrće napola gotovo , dodati malo razređen pire paradajz . Posuti sa malo šećera i dfalje dinstati dok bamije sasvim omekšaju a tekućina ispari. U preostaloj fond vodi skuvati rižu . Kuvati oko 12.- minuta, skinuti sa vatre i ostaviti da riža nadođe. Posoliti i pobiberiti , oceđenu rižu i dodati na rstopljeni maslac i
Posuti šafranom sve to dobro izmešati . U posudu sa rižom dodati bamije i servirati sa ostatkom bamija .
.............. RIŽOT OD SOČIVA S PARADAJZOM ( LENS ESCULENTA .- LEĆA ) -
Za – 6- osoba .
Sastojci : 250.- gr.- sočiva, 20.- gr.- riže, 350.- gr.- svežeg paradajza.,100.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 1.- dcl.- ulja, 20.- gr.- celer list, 20.- gr.- peršunov list, 3.- gr.- soli, 60.- gr.- nanog sira parmezana.
Način pripremanja : sočivo probrati , oprati i namočiti preko noći u hladnu vodu. Sutra dan ocediti . U većoj činiji zrejati ulje i na njemu popržiti naseckan crni luk i beli luk. Dodati vrlo malo vode. Kad se luk zastakleni dodati seckan peršun, celer te oljuštene i narezane paradajze, sve to dinstati nekoliko minuta . Dodliti oko dve lit vode,
Pre nego što voda zakuva dodati sočivo . Kuvati sočivo poklopljeno na umerenoj vatri dok omekša. Po potrebi dolivati vodu . Kad je sočivo kuvano , nasuti očišćenu i opranu rižu. Posoliti i kuvati dok riža omekša. Servirati toplo.
---------------- RIŽOT S PERŠUNOVIM LISTOM – ZA – 6. OSOBA ...
Sastojci : 360.- gr.- riže, 100.- gr.- maslaca, 40.-gr.- peršunovog lista sitno naseckanog , 3.- gr.- soli, 80.- gr.- nanog parmezana .
Način pripremanja:. Rižu očistiti i isprati pod mlazom hladne vode. Rižu istresti u lonac sa vodom i posoliti . Otkriveni lonac staviti na vatru i pustioti da zakuva, tada smanjiti temepraturu tj, vatru i kuvati oko dvadeset min. Poklopljeno . Kad je riža kuvana ocediti je i isprati kroz mlaz vode hladne. Ponovo staviti u lonac i dodati maslac pa ostaviti da kratko postoji nekoliko minuta. Peršun isprati hladnom vodom , osušiti i sitno iseckati. Rižu istresti u zagrejanu posudu pa dok je još topla posuti seckanim peršunom dobro pomešati i odmah servirati .
.. RIŽOT OD BUNDEVE ( CUCURBITA PEPO – MISIRAČA ) – ZA – 6- OSOBA -------
Sastojci: 600.- gr. Očišćene bundeve, 360.- gr.- riže, 1.- lit.- mleka, 150.- gr.- seckanog crnog luka, 100.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli.
Način pripremanja : očišćenu bundevu narezati na kocke. U veću posudu staviti crni luk sa pola količine maslaca. Dodati bundevu narezanu na kocke, posoliti i dobro je izmešati . Naliti mlekom i nalaganoj vatri kuvati . Čim mleko zakuva dodati rižu, kuvati na laganoj vatri tako da bundeva i riža upiju mleko. Paziti da se riža skuva ako treba dodati još malo mleka , da bi riža bila kuvana i meka. U kuvani rižot dodati kockice maslaca sve to pomešati i pustiti da stoji neko vreme, da bi riža nadošla. Servirati odmah i toplo.
.................... RIŽOT OD MEŠANOG POVRĆA ZA -6.- OSOBA ....................
Sastojci : 350.- gr.- smeđe riže, 300.- gr.- šparoga, 150.-gr.- očišćenog graška, 100.- gr.- pasulja, 150.- gr.- svežeg paradajza, 150.- gr.- sveže tikvice, 100.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- ulja, 25.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- belog vina, 1.- gr.- šafrana, 20.- gr.- peršuna, 20.- gr.- lista bosiljka, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 60.- gr.- nanog parmezana.
Način pripremanja : povrće obraditi i pasulj skuvati . Šparogama odrezati vrške, a donje delove prokuvati u malo vode. Paradajz popariti u malo vrele vode pa skinuti kožici i iseći na kocke ali osloboditi od semenke . Tikvice narezati na kolutiće a luk sitno iseckati .u širokom tiganju ugrijati ulje i na njemu dinstati luk tako da postane staklast. Zatim dodati šparoge vrhove , grašak i tikvice, posoliti i pobiberiti. Naliti vodu od šparoga i dinstati oko petnaest minuta, pri tome tiganj poklopiti . Posle toga dodati paradajz , kuvani mladi pasilj , i kuvati oko deset min. Otklopljeno. Usuti očišćenu i opranu rižu i nastaviti s kuvanjem dok se riža omekša. Šafran u prahu razmutiti u
Belo vino i dodati u rižot . Skinuti sa vatrew i umešati maslac i ni parmezan . Rižoto sipati u porcelansku posudu . Posuti seckanim peršunom , bosiljkom i nim parmezanom.
......... PIKANTNI RIŽOT S KUKURUZOM .- ZA – 6.- OSOBA.----------------------
Sastojci : 200.- gr.- kukuruza iz konzerve, 150.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- zelene paprike, 1.- dcl.- ulja, 360.- gr.- riže, ½.- lit.- od povrća, ½.-dcl.- soja sosa.
Način pripremanja : na zagrejanom ulju popržiti crni luk sitno sečen. Dodati papariku na kocke sečenu . Kad paprika omekša, dodati rižu i naliti supom . Kuvati rižu na tihoj vatri dok omekša. Dodati kukutuz iz limenke i kuvati još malo. Skinuti sa vatre i dodati sojin sos i soli.
............. RIŽOT S ŠPAROGAMA .- ZA .- 6- OSOBA --------------
Sastojci : 300.- gr.- očišćenih šparoga, 360.- gr.- smeđe riže, 1.- lit. Vode, 10.- gr.- soli, 60.- gr.- maslaca, 2.- gr.- belog bibera, 1.- gr.- korijandera mlevenog.
Način pripremanja : vodu posoliti i pustiti da provri . Dodati šparoge i kuvati ih dok upola omekšaju . Tada ocediti vodu a u drugi lonac šparoge ostaviti po strani . A vodu pustiti da ponovo zavri . Odmah u vodu spustiti rižu i kuvati dok postane mekana. Kuvanu rižu ocediti , a malo vode ostaviti postrani i sačuvati . U posudu sa zagrejanum maslacem biber i korijandar , pa mešati dok se sve to zagreje . Tada spustiti kuvanu rižu i vodu od riže sve dobro pomešati , skinuti sa vatre. Vatrodtalnu činiju namazanu maslacem posuti sa pola riže pa poređati kuvane šparoge. Dodati preostalu rižu poravnati i zapeći u pećnicu poklopljeno oko petnaest minuta. Služiti toplo.
............ RIŽOT S BADEMIMA .- ZA .- 6.- OSOBA ----------------
Sastojci : 360.- gr.- riže, 100.- gr.- mlevenih badema, 30.- gr.- suvog grožđa, 1.- dcl.- suvog belog vina, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 60.- gr.- maslaca, 1.- gr.- mlevenog cimeta, 2.- gr.- mlevenog karanfilića, 2.- gr.- bibera, ½.- lit.- vode, 1.- dcl.- fonda od povrća, ½.- nana kora od limuna, 3.- gr.- soli.
Način pripremanja : suvo grožđe natopiti u vino . Naseckati crni luk popržiti na zagrejanom maslacu . Kad luk uvene dodati začine grožđe svinom. Zaliti sa vodom i supom od povrća, sve to pustiti da provri . Rižu probrati , oprati sipati u vruću supu i vodu. Kuvati na laganoj vatri dok postane meka. Na preostalom maslacu popržiti bademe i dodati ih u rižu. Posoliti i pobiberiti .
............... RIŽOT S ORASIMA .- ZA – 6.- OSOBA ------------------
Sastojci : 360.- gr.- smeđe riže, 100.- gr.- crnog luka, 100.- gr.,- maslaca, 300.- gr.- paradajza iz konzerve pelati. 70.- gr.- sušenih pečuraka, 1.- lit-. Fonda od povrća ili vode, 150.- gr.- orah jezgro, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : u posudu sa zagrejanim maslacem dodati naseckani crni luk . Zatim dodati narezani paradajz i namočene i narezane pečurke. Sve skupa dinstati nekoliko minuta . Zatim dodati rižu i uz stalno dolivanje fonda ili vode. Kuvati dok riža omekša, posoliti pobiberiti . Kad je riža sasvim gotova pomešati orahe preostali maslac pomešati i pustiti da malo postoji . Kad se ukusi sjedine servirati toplo.
.............. RIŽOT S KREMOM OD SIRA .- ZA .- 6.- OSOBA ------------------
Sastojci : 400.- gr.- riže, 4.- kom.- žumanjka, 400.- gr.- sira kačkavalja, 100.- gr.- maslaca, 3.- dcl.- mleka, 25.- gr.- beli tartuf, 3.- gr.- soli ,2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : siru otstraniti koru i sitno ga narežite. Stvite ga u lonac i prelite mlekom ostavite sir u mleku. Na svežem meatu najmanje tri sata . Među vremeno skuvati rižu u blago posoljenoj vodi . Pa pazeći da se neprekuva. Ocediti je i ostaviti na toplom mestu. Pola sata pre
Posluživanja staviti lonac sa sirom i mlekom u veću posudu s vodom . Dodati maslac i kuvati sir na pari mešajući varjačom . Sir će se najpre početi razvlačiti a onda će se otopiti i spojiti s mlekom , čineći jednaku glatku kremu. Kremu mešati i postepeno dodavati jedno po jedno žumance i komadić maslaca, posoliti i pobiberiti . U posudu za posluživanje istresti rižu , preliti vrućim kremom od sira i posuti listićima tartufa. Služiti vruće. Tartufi se obično zamenjuju sa nekim drugim pečurkama.
.......... INDISKI RIŽOT .- ZA .- 6.- OSOBA .--------------
Sastojci : 360.- gr.- smeđe riže, 7.- dcl.- vode, 5.- gr.- soli, 80.- gr.- maslaca, 10.- gr.- dragušca semenki, 8.- kom. Indiskih oraščića, 25.- gr.- suvog grožđa, 2.- gr.- cimeta u prahu , 2.- gr.- šarrana, 50.- gr.- pistacija, 20.- gr .- pinjola, 100.- gr.- graška, 150.- gr.- patlidžana, 100.- gr.- zelene iseckane paparike sveže.
Način pripremanja : na rastopljeni maslac dodati rižu . Kad riža postane zlatasta i upije masnoću , naliti kipuću vodu . Dodati soli , bibera, dragušca, grožđe, cimet, i šafran . Mešati dobro i dodati pistaciju i pinjole. Smanjiti vatru – ringlu ili ploču. Lonac poklopiti i ostaviti rižoto da kuva . Povrće pripremiti tako da se sve izreže nasitne kocke. Dodati povrće na rižu . Tako izmešano još kuvati poklopljeno dok tekućina ispari .
............ CRNI RIŽOT OD SIPA LIGANJA – ZA -. 6-OSOBA.------------------------
Sastojci : 600.- gr.- mladih svežih sipa, 600.- gr.- većih svežih lignji, 2.- dcl.- maslinova ulja, 400.- gr.- crnog luka, 60.- gr.- belog luka, 2.-. Dcl.- suvog belog vina, 400.- gr.- svežeg paradajza, 600.- gr.- riže, 100.-. Gr.- naribnog parmezana, 30.- gr.- peršunova lista, 2.- gr.- bibera, 5.-. Gr.- soli.
Način pripremanja : očišćene sipe i lignje iseći na tanke trake , a vrećice crnila ostaviti postrani . Na zagrijanom ulju dodati seckani crni i beli luk i popržiti da dobije zlatno žutu boju . Zatim dodati narezane sipe i lignje. Posoliti pobiberiti , pa dinstati oko deset minuta. Zatim dodati na kocke sečen paradajz bali oguljen i bez semenki- konkase. Dinstati još oko deset minuta. Potom doliti vino , crnilo i rižu . Kuvati dok riža postane meka ali ne i raskuvana. U rižu za vreme kuvanja dodavati postepeno vodu kolikom zahteva kvalitet riže. Odnos vode i riže je obično : jedan deo riže i dva dela vrijuće vode.riža treba biti – al- dente. Skinuti sa vatre i umešati deo parmezana i prešuna naseckanog . Ostaviti da malo riža nadođe i servirati . Posuti sirom parmezanom . Ovaj rižot ima nekoliko varijanti . Kao što je istarska, marseljska, kod kojih se odvojeno kuva riža i u istu se dodaje crnilo, što daje poseban ukus i efekat.
............ RIŽOT OD ŠKAMPI .- ZA .- 6.- OSOBA – ŠKAMP- NEPHROPS NORVEGICUS ..........
PRIPADA OBITELJI HOMARIDAE –A POSLE JASTOGA NAJZNATNIJI RAK EVROPSKIH MORA , OSOBITO U OBALNIM VODAMA SKANDINAVSKIH ZEMALJA.
Sastojci : 600.- gr.- škampa, 150.- gr,.- crnog luka, 25.- gr.- belog luka, 2.- dcl.- maslinova ulja, 600.- gr.- svežeg paradajza, 30.- gr.- prešunovog lista, 120.- gr.- maslaca, 360.- gr.- riže, 1.- lit.- vode od kuvanih škampa, 100.- gr.- nanog parmezana, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : škampe očistiti , izvaditi niz sredine tripa creva , izvaditi meso iz repova i klješta . Ljušture od škampa staviti u posudu sa jednom lit. Vode i soli pa kuvati oko petnaest minuta. U posudu sa zagrejanim uljem dodati seckani beli i crni luk. Kad postane zlatno žute boje dodati narezani na kocke sveži paradajz. Sve to dinstati oko petnaest minuta. Zatim dodati meso škampa , seckani peršun i biber. Kuvati još oko deset minuta na laganoj temperaturi – ringla na 175.- stepeni. U
Drugoj posudi na zagrejanom maslacu dodati rižu i dinstati je uz stalno dolivanje vode od ljušture škampa. Kad je riža kuvana do pola. Dodati dinstano meso škampa lagano pomešati i pustit da kuva uz mešanje da se riža neuhvati . Podsoliti i pobiberiti skinuti sa ringle i servirati sa sirom parmezanom , ili sir služiti odvojeno .
................. RIŽOT OD LIMSKIH DAGNJI .- - A’LA – VENIĆO- ZA .- 6.- OSOSBA
Sastojci : 1.- kg.- dagnji sa rešte, 200. Gr.- crnog luka, 50.- gr . Belog luka, 2.- dcl.-maslinovog ulja, 600.- gr.- oluštenih paradajza, 25.- gr.- sečenog peršuna, 2.- dcl.-suvog belog vina, 360.- gr.- riže , 100.-gr. Nanog parmezana, 100.- gr. Maslaca, 3.- gr.- soli, 3.- gr.- bibera.
Način pripremanja : dagnje skinuti sa rešte i odvojiti od končaste vezice vukući iz sredine školjke,.odvojene dagnje oprati i z nekoliko voda. Zatim školjke staviti u lonac sa malo vruće vode i poklopiti. Kuvati na jakoj vatri dok se školjke otvore. Odliti malo vode a ostatak čuvati . Izvaditi meso dagnje , a školjke baciti pošto nisu potrebne . Na zagrejanom ulju dodati seckani crni i beli luk, pržiti dok dobije zlatno žutu boju . Zatim dodati sečeni paradajz na sitne kocke. Dinstati kratko i odmah dodati meso dagnji , seckani peršunov list i belo vino . Posoliti pobiberiti i kuvati oko deset minuta. Nakon toga dodati rižu i kuvati uz stalno dolivanje vode, od dagnji i mešati da nezagori . Kuvanje traje oko 20.- min. Skinuti sa ringle i ostaviti poklopljeno da riža nadođe . Kod serviranja umešati sir parmezan i komadiće maslaca.
............ RIžOT OD LIGNJI ZA .- 6.- OSOBA ----------------
Sastojci : 800.- gr.- lignji, 360.- gr.- riže, 60.- gr,.-pire paradajza, 40.- gr,- maslaca, 1.- lit.- ribljeg fonda, 150.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 1.- dcl.- suvog belog vina, 3.- gr.- soli, 2.- gr.-bibera, 60.- gr.- nanog parmezana.
Način pripremanja: lignje dobro očistiti mi9 oprati , iseći na tanke trake ili kocke. U posudu sa zagrejanim uljem dodati seckani crni luk i pržiti ga da porumeni . Dodati sečene lignje, posoliti i pobiberiti . Dinstati oko deset minuta, dolivati belo vino i kuvati dok vino ispari i lignje postanu mekane.zatim dodati rižu i pire paradajz pa naliti fond vodom . Kuvati da riža nadođe i bude kuvana. Umešati nani parmezan i servirati uz dodatak maslaca,. Lagano izmešati formirati rižot i služiti toplo.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар