субота, 14. јун 2008.

PALAČINKE KAO TOPLO PREDJELO ILI MEĐUJELO......

........... PALAČINKE KAO TOPLO PREDJELO ILI MEĐUJELO .........
Palačinke osnovni recept za oko -20.- kom.- palačinki:
Sastojci : 300.- gr.- brašna, 4.- dcl.-mleka, 2.- kom.- jaja, 1.- kom.- žumanjak, ½.- dcl.- ulja, 3.- gr.- soli, 1.—dcl.- ulja.
Način pripremanja : ramutiti brašno , mleko jaja, ulje, i soli u glaqtko ujednačeno resto . Sipati po dve kašike testa u zagrejan i podmazan tiganj. Testo razviti ravnomerno po celoj površini , i peći palačinke s jedne i druge strane. Gotove palačinke ređati na zagrejan tanjir , premazati ih nadevom i uviti u ro9lnu ili preklopiti na četvoro.
......... Palačinke sa sirom .- za .- 6.- osoba.---------
Sastojci : 20.- kom.- gotovih palačinki po osnovnom receptu, 400.- gr.- mlađeg ovčijeg sira, 3.- gr.- soli, 6.- kom.- jaja, 1.- dcl.- mleka, 25.- gr.- maslaca, 120.- gr.- kajmaka.
Način pripremanja : napraviti palačinke prema uputstvu , staviti ih na toplom mestu . Sir dobro ignječiti , dodati žumanjce i malo posoliti . Zatim dodati cvrsto ulupano belance . U vatrostalnu činiju podmazanu maslacem , ređati palačinke jednu preko druge . Premazati pripremljenim nadevom od sira. Za nadev upotrebiti : 4.- kom.- žumanjaca, 14.- kom.- belanaca. U preostali nadev dodati mleko , kašiku rastopljenog maslaca kjmak i preostala dva jajeta, posoliti i razmutit žicom i preliti preko palačinki. Staviti u umereno zagrejanu pećnicu na 225.- stepeni peći25.- min. Gotove palačinke izvaditi iz vatrostalne činije na plitku činiju i odmah služiti .
. ............ Palačinke sa sirom i spanaćem .- za .- 6.-osoba -------------
Sastojci : 20.- kom.- gotovih palačinaka, 600.- gr.- spsnaća u listu, 5.- gr.- soli, 300.- gr.- mladog kravljeg sira, 4.- kom.-jajeta, 1.- dcl.- kisele pavlake, 120.- gr.- kajmaka.
Način pripremanja: napraviti palačinke prema osnovnom receptu, opran i očišćen spsnać iseći posoliti i ostaviti da malo postoji , ocediti spanać . U posudu sa oceđenim spsnaćem dodati izmrvljeni sir i žumnjke, kiselu pavlaku i čvrsto ulupana belanca. Gotove palačinke premazivati ovim nadevom . Uviti u rolnu i ređati u podmazanu vatrostalnu činiju. Staviti u umereno zagrijanu pećnicu na 225.- stepeni i peći pola sata. Izvaditi palačinke iz pećnice , preliti ih rastopljenim kajmakom i peći još deset minuta.
............ Palačinke s mozgom – za.- 6.- osoba..............
Sastojci : 700.- gr.- juneći mozak, 120.- gr.- crnog luka sitno sečenog , 25.- gr.- maslaca, 10.- gr.- seckanog peršuna, 3.- gr.- soli,2.- gr.- bibera, 2.- kom.- žumanjka, 20.- kom.- palačinke gotovepečene, 50.- gr.- nasruganog kačkavalja.
Način pripremanja : mozak očistiti od žilica blanžirati ga u slanoj kiselkastoj vodi , iseći ga na sitno. Na maslacu popržiti crni luk, dodati sečeni mozak i peršun i pržiti sve to oko deset min. Skiinuti sa plotne i dodadti žumanjke, soli, i biber. Palačinke napraviti prema uputstvu . Premazati palačinke pripremljenim mozgom svaku palačinku. Uviti u rolnicu i poređati u zagejanu činiju, posuti struganim parmezanom ili kačkavaljem . Služiti odmah i toplo.
.............. Gurmanske palačinke za .- 6.- osoba . .............
Sastojci : 60.- gr.- maslaca, 150.-gr. Isečenog crnog luka, 400.- gr.- telećeg mesa sečenog na manju parčad, 15.- gr.- aleve paparike, 5.- gr.- soli, 1.- kom.- jaja, 2.- gr.- bibera, 3.- dcl.- kisele pavlake, 20.- kom.- palačinke gotove.
Način pripremanja : na masnoći luk i meso pržiti sve dok meso omekša. Dodati soli alevu papriku , malo vode i za deset minuta skinuti sa plotne. Meso samleti dodati jajai biber i pavlaku. Sve to pomešati sa pasiranim sokom od mesa u koji se pirjalo . Palačinke napraviti po osnovnom receptu. Namazati svaku pripremljenim nadevom . Umotati kao rolnu , poređati u podmazanu vatrostalnu činiju . Preliti sa preostalom pavlakom i zapeći na 225.- stepeni, da porumeni služiti toplo.
.........Palačinke s pečurkama na kikindski način .- za 6.- osoba ..........
Sastojci: 600.- gr.- svežih šampinjona, 3.- dcl.- gustog bešamela, 60.- gr.- sitno sečenog mokrinskog sira, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 12.- kom.- gotovih palačinki.
Način pripremanja: pečurke očistiti , oprati iz više voda, i sitno na listiće iseći. U vrući i gušći bešamel staviti pečurke i kuvati nekoliko minuta . Skinuti sa plotne i dodati sečeni moknski sir posoliti , pobiberiti i dobro izmešati. Napraviti palačinke po osnovnom receptu , premazati pripremljenim nadevom , uviti u rolnu i poređati u činiju i odmah služiti .
......... Palačinke s paradajzom na padejski način .- za.- 6.- osoba .............
Sastojci: 100. Gr.- brašna , 3.- kom.- jajeta, 2.- dcl.-mleka, 2.- gr.- soli, ½.- dcl.- ulja, 150.- gr.- svežeg samlevenog paradajza, 1.- dcl.- kisele pavlake, 20. Gr.- maslaca, 40.- gr.- sitno sečenog padejskog sira , 10.- gr .- lista sveže seckane mente.
St.- 130.
Način pripremanja: od brašna jaja , mleka i soli, napraviti glatko testo kao ujednačenu masu . Od mase ispeći palačinke, na podmazanom i zagrejanom tiganju. Na malo ulja popržiti samleveni paradajz d ase malo zgusne , dodati mu seckanu mentu . Ovim nadenuti palačinke i umotati u rolnu , iseći svaku na pola. U podmazanu maslacem činiju poređati sečene palčinke , preliti kiselom pavlakom. Posuti sa seckanim kockicama padejskog sira. Staviti u pećnicu na 225.,- stepeni da se zapeku. Služiti kao toplo predjelo ili prema potrebi navikama i kao samostalnio jelo.
..........Ruske palačinke bljini .....
Bljini su palačinke koje se spremaju s kvascem . Predstavljaju vrlo staro jelo i pripremaju se u vreme poklada . Testo je nešto gušće nego obično. Za palačinke sprema se nekoliko sati pred serviranje. Dale masa se sprema ntako da odstoji nekoliko sati. A bljini se peku onda kad treba servirati i jedu vrlo tople. Bljini se služe sa rastopljenim maslacem , kiselom pavlakom , isečenim tvrdo kuvanim jajima, usoljenim haringama , sardelama, i često sa kavijarom.
Osnovni recept .- za .- 6.- osoba ........
Sastojci : 300.- gr.- brašna, 7.- dcl.- mlakog mleka, 20.- gr.- kjvasca, 4.- kom.- jajaeta, 3.- gr.- soli, 1.- dcl.- kisele pavlake, 25.- gr.- maslaca za prženje.
Način pripremanja: u tri dcl.- mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati 60.- gr.- brašna i lagao umešati . Ostaviti da kisne oko dva sata . Nakon toga vremena dodati ostalo brašno , i žumanjke , preostalo mleko i soli, sve to dobro izmešati . Dodati na kraju čvrsto ulupano belance i ulupanu pavlaku. Ovako dobivenu masu ostaviti da se odmara oko pola sata . Potom peći na maslacu male palačinke. Plačinke od 6.-cm.
.... Bljini s brašnom od heljde .- za.- 6. Osoba ...........
Sastojci : 10.- gr.- kvasca, 2.- dcl.- mlakog mleka,150.- gr.- belog brašna, 150.- gr.- heljdinog brašna, 3.- gr.- soli, 3.- kom,.- žumanjaka, 2.- kom.- belanaca, 3.- dcl.- ulupane pavlake, 25.- gr.- maslaca.
Nači pripremanja: rstopiti kvasac u mlakom mleku , pomešati i propasirati . U posudu za mešenje spojiti oba brašna i dodati soli. Dodati rastopljeni kvasac i žumanjke, pa sve sastojke razmutiti u glatko testo.
Pokriti ga krpom i ostaviti da kisne oko dva sata na toplom mestu. Nakon dva sata kad je testo naraslo umešati ulupanu pavlaku i čvrsto ulupano belance. Ostaviti da se testo odmori još deset min. Ztim peći bljine na tiganju koji je spreman sa ugrijanim maslacem . Servirati po potrebi sa dodatkom nabrojanih namirnica un opštem opisu o bljinima.
.......... Bljini palačinke od heljde za .- 6.- osoba – drugi način-----------
Sastojci : 20.-gr. Kvasca, 3.- dcl.—mlakog mleka, 250.- gr.- heljdina brašna, 2.- kom.-jajeta, 10.- gr.- šećera, 2.- gr.- soli, 25.- gr.- rastopljenog maslaca, 120.- gr.- pšeničnog brašna, ½.- dcl.- ulja, Nadev: 3.- dcl.-kisele pavlake, 100.- gr.- rastopljenog maslaca, 60.- gr.- kavijara, 150.- gr.- dimljenog lososa 2.- kom.- tvrdo kuvanog jajeta.
Način pripremanja : kvasac otopiti u 2.- dcl. Mlake vode i jedan dcl mlakog mleka. U sve to umešati 150.- gr.- heljdinog brašna. Testo ostavit da fermentira , da kisne oko dva sata . Jaja odvojiti posebno žumanjce a posebno belance. Žumanjke izmešati sa šećerom .,ostatkom mleka maslaca i soli. Ovu masu pomešati sa kvascom i preostalim heljdinim brašnom , i običnim pšeničnim brašnom. Pa sve to mešati dase dobije
St.-. 131.
glatka i ujednačena masa. Čvrsto ulupana belanca umešati u dobiveno testo , i ostaviti da miruje oko pola sata. Na malo rastopljenog ulja ili maslaca od ovog testa pržiti male deblje palačinke. Preliti sa rastopljenim maslacem i na svaku palačinku staviti malo kavijara i po krišku lososa , malo kisele pavlake i sitno sečena jaja.
................Palačinke s šparogama .- za .- 6.- osoba .............
Satojci : testo: 250.- gr.- brašna, 5.- dcl.- mleka, 3.- kom.- jajeta, ½.- dcl.- ulja, 3.- om.- kapi konjaka, 2.- gr.- soli.
Nadev : 600.- gr.- šparoga, 200.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli , 2.- gr.-bibera
Način pripremanja : najpre pripremiti testo za palačinke. Šparoge oprati i odrezati donji tvrdi deo . Šparoge povezati u dva snopića i kuvati u blago slanoj vodi . Kad su skuvane , prodinstati na maslacu kratko . Od testa koje je otstojalo ispeći palačinke jednu po jednu . Na svaku palačinku staviti po dve šparoge, zamotati ih i složiti jednu do druge u maslacem namazanu vatrostalnu činiju. Staviti u zagrejanu pećnicu na 225.- stepeni i kratko zapeći nekoliko minuta.
............ Zapečene palačinke s povrćem .- za .- 6.- osoba. ................
Sastojci : testo : 250.- gr.- brašna , 3.- kom.- jaja, 2.- dcl.- mleka, 40.- gr.- maslaca.
Za nadev : 200.- gr.- svežih šampinjona, 100.- gr.- sveže paprike, 250.- gr.- tikvica, 100.- gr.- paradajza, 3.- kom.- tvrdo kuvana jaja, 2.- kom.- svežih nekuvanih jaja, 10.- gr.- peršuna , 150-.gr.- svežeg kravljeg bsira skuta, ½.- dcl.- ulja, 120.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- slatke pavlake , 2.- gr.- soli, 2.- gr,.- bibera.
Način pripremanja : testo : u posudu za meenje staviti brašno , dodati umućena jaja, malo soli i stalno mešajući dolivat mleko, dok se dobije ujednačeno i glatko testo za palačinke.
Nadev : pečurke očistiti i narezati na listiće,, a paprike i tikvice narezati na kocke, paradajz narezati na šnite. U tiganj pržiti luk, dodati narezano povrće , posoliti pobiberiti i sve to dinstati dok povvće omekša. Kad je povrće omekšalo dodati ulupana jaja i mešati dok se jaja i povrće spoje , skinuti s plotne . Dodati sir i sečeni peršun sve to izmešati i nadev ja gotov,. Ovim nadevom premazati svaku palačinku i prelopiti je na pola. Pa na četvrtinu . Palačinke složiti u podmazanu činiju preliti ih slatkom pavlakom i zapeći na umerenoj temperaturi u pećnici na 225.- sepeni.
.............. Palačinke s kukuruzom .- za .- 6.- ,osoba -------------
Sastojci : 250.- gr.- kukuruza šećerca iz limenke , 150.- gr.- brašna , 3.- kom.- jaja, ½.- kom.- vrećica praška za pecivo , 2.- dcl.-mleka, 2.- gr.- soli, 2.—gr.- bibera, ½.- dcl.- ulja.
--- sos : 2.- dcl.- kisele pavlake, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- kom.-limunov sok, 1.- kom.- veza luka vlasca,
Način pripremanja : u posudu za mešenje staviti jaja , brašno , prašak za pecivo soli i mleko. Od svega toga napraviti glatko testo za palačinke. Ostaviti s da seodmori oko pola sata. Zatim u testo za palačinke umešati kukuruz . U ntiganj zagrejati ulje. Od testa za palačinke s kukuruzom peči jednu po jedu palačinku. Preklopiti ih i staviti na pladanj . Od kisele pavlake , limunovog soka , soli, bibera, i nasekanog luka vlasca napraviti sos i služiti uz palačinke.
............ Zapečene palačinke s prazilukom .- za .- 6.- osoba.-.................
Sastojci : testo : 250.- gr.- pšemičnog brašna , 401.- gr.- ovsenih pahuljica, 3.- kom.- jaja, 2.- gr.- kari praha, 2.- dcl.- mleka, 5.- dcl.- mineralne vode , 2.- gr.- soli, 25.- gr.- maslaca.
St.- 132.
Nadev : 600.- gr.- prazilika, 20.- gr.- skrobina, 30.- gr.- sečenih začinskih trava , 45.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- slatke pavlake , 2.- gr.- soli, 2.- gr.- mešanog začina .
Sos: 40.- gr.- pire paradajza , ½.- dcl- slatke pavlake, ½.- dcl.- belog vina , 20.- gr.- belog luka, 10.- gr.- aleve paprike.
Za posipanje : 40.- gr,.-sira nanog kačkavalja, 10.- gr.- seckanog peršunovog lista.
... Način pripremanja : u posudu za mešenje pomešati sve sastojke za testo . Dobro izmešati i ostaviti da odstoji . Praziluk očistit , beli deo odrezati veličinu palačinke, a zeleni deo iseći na rezance . U pola litre vode zakuvati skrobin i kad prokuva dodati štapiće preziluka i rezance, kuvati dok omekša oko dvadeset min. U među vremenu ispeći osam palačinki. Prutiće kuvanog praziluka pažljivo izvaditi iz vode , rezance osediti ,. Vodu sačuvati . U rezance prazilika dodati maslac , pavlaku i naseckane začinskae trave . Posoliti i dodati začine po slobodnom izboru . Ovim nadevom premazati svaku palačinku . Smotati u rolnu i ređati jedo do druge u podmazanu vatrostalnu činiju . Kuvane štapiće poređati preko palačinaka . Pire paradajz brazmutiti sa preostalom vodom od kuvanja praziluka,. Umešati pavlaku , vino, papriku , seckani belim luk, kari , i soli. Takoda se dobije srednje gustoće sos . Ovim sosom preliti palačinke i posuti sa nanim sirom kačakavaljem . Staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeku . Pre služenja posuti seckanim peršunom.
..............Palačinke od žita sa začinskim biljem .- za .- 6.- osoba ------------
Sastojci .: 250.- gr.- pšenice, 70.-gr.- prosa, 70.- gr.- heljde, 20.- gr.- sojinog brašna , 2.- dcl.- mleka, 3.- dcl.- mineralne vode, 5.-. Kom.-žumanjka, 100.- gr.-.nog sira kačkavalja, 2.- gr,.- soli, 30.- gr.- seckanog začinskog bukja , 4.- kom.- belanaca, 25.- gr.- maslaca za pečenje.
Način pripremanja .: pšenicu , proso , heljdu , samleti u fino brašno . Dodati brašno od soje i sve to pomešati . U posudu za mešanje staviti mešavinu brašna i dodati mleko . Zatim sipati mineralnu vodu i žumanjke , pa zamesiti glatko testo za palačinke. Pustit da testo odstoji oko sat vremena, da masa nabubri . Tada dodati sirni , posoliti i lagano umešati čvrsto ulupano belance. Odabrane začinske trave isecakati na sitno i dodati testu . U tiganj sa otopljenim maslacem peći palačinke da porumene . Servirati sa svežim paradajzom i zelenom salatom .
.............. Palačinke od ovsenih pahuljica .- za .- 6.- osoba ---------------
Sastojci : 200.- gr.- ovsenih pahuljica , 80.- gr.- crnog brašna , ½.- kom.- vrećice praška za pecivo , 2.- gr.- soli, 2.- kom.- jaja, 20.- gr.- meda, 2.- dcl.-mleka, ½.- dcl.- ulja.
Način pripremanja : jaja istucite i posolite, dodajte ovsene pahuljice i brašno , prašak ua pecivo i med. Dobivenu masu razrediti sa mlekom tako da se dobije ujednačeno levano testo . Kutlačom zahvatiti odgovarajuću količinu testa i na vrućem ulju peći palačinke tanke. Palačimke treba da porumene sa obe strane . Gotove palačinke nadenuti po želji sa slanim nadevom , preliti sa pavlakom i zapeći kretko u pećnici na 225.- stepeni.
---------- Palačinke na sremsko karlovački način - za .- 6.- osoba ----------
Sastojci : 250.- gr.- brašna , 4.- dcl.- mleka , 5.,- kom.- jaja, 80.- gr.- sveža zelena paprika, 80.- gr.- sveža crvena paprika, 250.- gr.- konzerviranog pasulja , 300.- gr.- celera, 120.- gr.- crnog luka, 300.- gr.- junećeg mlevenog
St.- 133.-
mesa, 1.- dcl.- ulja 3.- gr.- bibera, 100.- gr.- nanog sira kačkavalja , 40.- gr.- skuta kravlji sir , 60.- gr.- maslčaca , ½.- dcl vino karlovački rizling , 5.- gr.- soli.
Način pripremanja : za testo : u posudu za mešenje staviti brašno , mleko, jaja, i malo soli, sve to zamutit u glatko testo za palačinke . Ostavit da odstoji oko pola sata. Predviđeno povrće očistiti i narezati na kocke . U posudu sa zagrijanim uljem staviti meso i povrće pa sve to dinstati . Doliti vino posoliti , pobiberiti . Kad je povrće i meso omekšalo , dodati pasulj i narbani sir . Pećnicu zagrjati na 225.- stepeni . Od testa za palačinke ispeći plačinke , i namazati svaku sa premazom od mesa i povrća , te umotati u rolnu . U podmazanu vatrostalnu činiju poređati palačinke , posuti preostalim sirom .zapeći u već zagejanoj pećnici oko petnaest minuta. Servirati toplo kao predjelo ili kaoi smostalno jelo .
........... Mokrinski skoverci s raguom od pilećeg mesa.- za .- 6- osoba- ............
Sastojci : 200.- gr.- brašna , 2.- kom.- jaja, 2.- dcl.- mleka, 2.- gr.- soli, 1.- dcl.- vode,1/2.- kom.- vrećice praška za pecivo, 600.- gr.- kuvanaog pilećeg mesa., 60.- gr.- maslaca, 40.- gr.- brašna, 2.- dcl.- fond voda od kuvane piletine, ½.- trdadicionalnog mokrinskog belog vina, ½.- kom.- soka od limuna, 2.- gr.- bibera, 100.- gr4.- seckanog mokrinskog sira, 3.- gr.- soli, 20.- gr.- maslaca,1.- dcl.- ulja za pečenje.
Način pripremanja: u posudu za mešenje staviti brašno , jaja, mleko, soli, vodeprašak za pecivo i izmešati u glatko ujednačeno testo za palačinke. Od ovog testa ispeći na velikom tučanom tiganju 6.- kom.- velikuh skoveraca ( palačinki ). U posebnom tiganju staviti na kocke sečeno belo pileće meso koje je kuvano. Dodati maslac i brašno i malom popržiti naliti sa fond vodom posoliti i pobiberiti . Dodati žumanjke sok od limuna i vino kratko prokuvati . Skinuti sa plotne da se prohladi
Pa namazati finim raguom ili napuniti svaku palačinku urolati . U podmazanu vatristalnu činiju staviti palačinke posuti seckanim sirom i staviti maslac preko. Zatim zapeći u zagrejanoj pećnici da se sir otopi.
........ Palačinke sa hašeom od divljači – a’la saint – hubert : namazati hašeom od divljači , panirati i pržiti .
------- Palačinke sa povrćem ---- a’la - brunoise : puniti sa kockicama povrća i pomešati sa bešamel sosom.
------- Palačinke sa telećom džigericom – paniicetti- con fegato di vi tello: namazati sa pireom od teleće džigerice.

Нема коментара: