Slani kroasani
SASTOJCI:
1 kg brašna
1 jogurt
50 grama ulja
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kvasac
1 jaje
NAČIN PRIPREME
Zamesiti testo i podeliti
ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom. Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom. Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom. Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.
Slana torta punjena mozgom i šampinjonima
SASTOJCI
1 pakovanje lisnatog testa
300 grama mozga
1 glavica crnog luka
250 grama šampinjona
150 grama struganog sira
ulje
so, biber
peršun
1 žumance
NAČIN PRIPREME
Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte. Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.
Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna
Pita od plavih patlidžana
SASTOJCI
• 300 grama tankih kora za pitu
• 500 grama plavih patlidžana
• 2 supene kašike ulja
• so, biber
• 3 jaja
• 1 šolja mleka
• malo aleve paprike
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti plavi patlidžan, staviti ga u vrelu vodu i kuvati 5-10 minuta. Dobro iscediti i iseckati na kockice. Staviti ga potom u zagrejano ulje, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve paprike i dinstati dok ne omekša. Ostaviti da se ohladi, pa dodati dobro umućena jaja i mleko.
Pleh namastiti uljem, kore iseći prema veličini pleha i na dno staviti dve kore (poprskati ih uljem), pa potom nadev od patlidžana. Ređati naizmenično po dve kore i nadev, a gornju koru namazati uljem i sve preliti sa malo mleka. Peći u srednje zagrejanoj rerni. Ostaviti da se prohladi, pa tek onda seći i služiti.
Uštipci sa sirom
SASTOJCI
Testo
• 400 grama brašna
• 50 grama šećera
• 120 grama mleka
• 2 jaja
• 80 grama margarina
• 20 grama svežeg kvasca
Fil
• 250 grama sira
• 100 grama pavlake
• 1 žumance
• 50 grama putera
• malo soli
Premaz
• 1 jaje
• malo mleka
NAČIN PRIPREME
Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.
Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.
Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom. Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom. Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni
Paprika u želatinu
SASTOJCI
• po 2 crvene, žute i zelene paprike
• 1/2 kesice želatina u prahu
• 6 kašika maslinovog ulja
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.
Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti. Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike. Masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. Izručiti iz šoljica i poslužiti.
Zelena štrudla
SASTOJCI
• 225 grama testa za štrudlu
• 2 šargarepe
• 1/2 kelerabe
• 175 grama brokula
• puter
• 100 grama graška
• 200 grama krem sira sa začinima
• jaje
• so, biber
• 200 ml mleka
• senf
• kašika limunovog soka
• kašika iseckanog estragona
NAČIN PRIPREME
Povrće iseći na manje komade. Šargarepu i kelerabu prodinstati 6 minuta na puteru. Posle 2 minuta dodati brokule i grašak. Izmešati 100 grama krem sira sa jajetom i dodati masti. Posoliti, pobiberiti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Razvući testo preko krpe. Obložiti testo povrćem, ostavljajući slobodnu ivicu od oko 3 cm. Uviti štrudlu, a ivice pritisnuti. Peći 30 minuta.
Preostali sir rastopiti u mleku. Začiniti sos senfom, limunovim sokom, solju i biberom. Dodati estragon. Iseći štrudlu na kriške i preliti sosom.
Pita od pilećeg mesa
SASTOJCI
• 5-6 komada belog mesa
• 2 čaše kisele pavlake
• oko 1-2 kg sira koji se može rendati
• 4-5 jaja
• brašno
• puter ili margarin
• so i biber
• začin
NAČIN PRIPREME
Pileće meso odvojiti od kostiju, odstraniti mu kožicu i iseckati na filete. Od jednog belog mesa treba napraviti 4 fileta. Dobro posoliti, malo pobiberiti i ostaviti u frižideru sat-dva ili da prenoći. Pre pečenja, od pavlake, 1-2 jajeta, jedne ravne kašike brašna, soli, bibera i začina napraviti preliv za meso. Okruglu posudu od vatrostalnog stakla dobro podmazati puterom.
Svaki filet uvaljati u brašno, umućena jaja i puno rendanog sira. Filete potom ređati u posudu, i to u slojevima. Preporučuje se da se ređaju unakrst - jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju sve preliti sosom od pavlake. Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od količine, peći 50-60 minuta, sve dok jelo lepo ne porumeni. Pošto se posuda izvadi iz rerne, trebalo bi sačekati nekoliko minuta, a zatim meso izručiti u ovalnu posudu za serviranje. Kako se ova slana torta od piletine teško seče dok je vrela, sačekati da se malo ohladi, a sir stegne.
Plodovi mora s morskim algama (predjelo),
Sastojci:
(za 4 osobe)
100 gr.- mesa školjaka (dagnje, rovanice)
150 gr. očišćenih repovi škampa
100 gr. čistog mesa rakova (grmalja, grancigula ili jastoga)
150 gr. riže
zeleni papar
sol
16 listova morske alge
Način pripremanja_:
Meso školjaka (dagnje, rovanice), repove škampa, meso rakova (grmalj, granceula, jastog…) i rižu prve kvalitete začinimo zelenim biberom, malo poslolimo i dobro izmešamo. Smesu umotamo u listove morskih alga. Kuvamo na laganoj vatri dodajući riblju supu i umak od prokuvanih škampi. Poslužimo toplo uz palentu.
Torta od palačinaka sa spanaćem
SASTOJCI
• 15 palačinki
• 1 kg spanaća
• 200 mlevenog mesa
• 2 kašike pirea grama parmezana
• 200 grama od paradajza
• ulje
• so i biber
NAČIN PRIPREME
Ispeći deblje palačinke. Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati. Propržiti mleveno meso, dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti. Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte. Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni. Služiti toplo.
Predjela
Pita od mesa * ( pitu iseći i servirati )
Potrebno je:
- 250 gr.- oštrog brašna T -500, 1 kašičica soli
- 1/2 praška za pecivo, 120 gr. maslaca, 5 kašika vode
Za fil: 600 gr.- sitno seckane teletine, 50 gr.- maslaca
- 150 g crnog luka, 1 kašičica ruzmarina
- 200 gr.- šampinjona, 150 gr.- kukuruza sećerca
- po želji 1 ljuta papričica, 1 kašika vegete
- 1 kašika ostrog brašna,
Za premazivanje: 1 žumance i 2 kašike mleka
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati maslac isečen na listiće, so, vodu i zamesiti glatko testo, ostaviti ga u frižider da stoji 1 sat. Na maslacu propržiti sitno seckan crni luk, dodati teletinu, vegetu (ljutu papričicu po želji), ruzmarin i dinstati sa vodom oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja dodati kukuruz šecerac, isečene na listiće šampinjone i nastaviti sa dinstanjem jos 15 minuta. Dodati brašno razmućeno u oko 50 ml vode i kuvati 5 minuta. Ovako pripremljen fil za pitu ostaviti da se hladi. Deo testa rastanjiti na pobrašnjenoj površini radnog stola i staviti ga u okrugli kalup prečnika 25-30 cm, testom obložiti dno i stranice kalupa. Na testo rasporediti fil od mesa, a drugi deo testa rastanjiti i staviti preko fila. Žumance pomešati sa mlekom i premazati testo, izbosti ga viljuškom i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu poslužiti sa zelenom salatom.
Ukusna pletenica
Potrebno je:
- 300 gr.- oštrog brašna T- 500, 200 gr.- mekog brašna T 500, kesica suvog kvasca, 2 jaja, so, 50 gr.- maslaca, 50 gr. sećera, 1 vanilin šećer
- 200 ml mleka, kora od limuna, za premazivanje belance
Brašno dobro pomešati sa suvim kvascem, dodati šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, umucena jaja, malo soli i rendanu koru od limuna. Malo pomesati sa toplim mlekom i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Nadoslo testo podeliti u dva dela, jedan od 2/3 a drugi od 1/3. Oba dela oblikovati duguljasto, svaki zarezati po duzini skoro do vrha na tri dela i isplesti dve pletenice, jednake duzine. Uzu staviti na siru, ostaviti jos malo da raste , premazati belancetom, posuti secerom i staviti da se pece oko 50 minuta na 180 stepeni. Ukusnu pletenicu sluziti sa sunkom, barenim jajima i mladim lukom.
Šampinjoni s jajima
Potrebno je:
- 500 gr.- šampinjona, 4 kašike ulja, 4 tvrdo kuvana jaja, 150 gr.- majoneza, 80 gr.- sira gaude
- so, biber, 1 kašika vegete, po želji 1 ljutu papriku, I malo tabaska sosa ljutog po želji.
Šampinjone oprati, očistiti, osušiti i iseći na tanke listiće. U većem tiganju zagrejati ulje, dodati šampinjone i dinstati dok voda ne ispari. Pred kraj dinstanja dodati so, biber, malo ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca i vegetu. Sve promešati i još kratko prodinstati i ohladiti. Zatim dodati sitno isečena jaja i majonez, sve lagano promešati i staviti u vatrostalnu posudu, a na vrh gaudu na listice. Staviti u rernu i zapeći oko 5 minuta na 200 stepeni. Uz ovo predjelo poslužiti salate po želji od svežeg ili kiselog povrća.
Rolat sa lososom
Potrebno je:
Za koru: 5 jaja, 100 gr.- mekog brašna T- 500
- 200 ml mleka, so, biber, 1/2 praška za pecivo
Za fil: 250 gr. dimnjenog lososa, 100 gr. sira marskaponea, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika kapra, 1 kašika hrena, 1 kašika senfa
Način pripremanja:
Umutiti jaja penasto, dodati so i biber, a zatim naizmenično mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljenu masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru malo ohladiti skinuti papir za pečenje i staviti na kuhinjsku krpu i saviti u rolat. Sir marskapone pomešati sa pavlakom, 1 kašikom kapra, rena, senfa i sve dobro izmešati. Koru premazati sa smesom od sira a preko staviti listove dimnjenog lososa i uviti rolat. Pre služenja rolat posuti sa prepečenim susamom.
Pita sa mesom i pirincem
Potrebno je:
Za testo: 500 gr. brašna, 250 gr. maslaca, 1 kašičica praška za pecivo, 120 ml vode
Za fil: 1 kg junetine, 150 gr. pirinča, 100 gr. maslaca
- 400 ml jogurta, 100 g luka, so, 1 kašika seckanog peršuna, seckani celerov list
- 1 kašika vegete, jaje za premazivanje
Meso u komadu kuvati u posoljenoj vodi sa grančicom celera. Pirinač skuvati u posoljenoj vodi. U medjuvremenu zamesiti testo od navedenih sastojaka. Meso iseći na manje komade, a isečen luk prodinstati na maslacu, a zatim dodati meso, pirinač, persun i vegetu. Sve dobro izmesati, skinuti sa vatre, dodati jogurt i polako promešati. Testo podeliti na dva dela (jedan nesto veći nego drugi), veći deo rastanjiti i staviti u kalup, koji je pouljen, tako da prekrije stranice kalupa. Po testu rasporediti fil, a zatim preko staviti rastanjen drugi deo testa, premazati jajem, zarezati na nekoliko mesta i staviti da se peče na 200 stepeni 1 sat . Pečenu pitu poslužiti sa jogurtom ili mlekom.
Pužići od lisnatog testa
Potrebno je:
- 500 gr.- lisnatog testa, 200 gr.- sira ementalera
- 1 kašičica vegete, 1 jaje za premazivanje
U posudu narendati ementaler, dodati vegetu i sve zajedno dobro promešati. Odmrznuto lisnato testo rastanjiti na velicinu 25 x 35 cm i premazati razmućenim jajem posuti sa polovinom sira i uviti u rolnu. Iseci je na 12 jednakih sirokih krugova u obliku pužića i staviti na pobrašnjen pleh. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Pužice od lisnatog testa premazati razmućenim jajem i staviti da se peče na 220 stepeni oko 20 minuta.
Namaz od sira i gorgonzole
Potrebno je:
- 100 gr.- gorgonzole, 200 gr. svežeg kravljeg sira
- 2 kašike kisele pavlake, so, 1 kašika maslinovog ulja, 5 lista nane, 1 kašika isečenog luka vlasca
- 1 grančica timijana
U posudi viljuškom isitniti gorgonzolu, dodati iscedjen i ispasiran beli sir i kiselu pavlaku i dobro promešati. Dodati ulje, so, isečene listove mente i timijana i isečen luk vlasac pa sve zajedno dobro promešati. Ovako spremljen namaz služiti uz crni hleb ili beli francuski.
Kis sa povrćem
Potrebno je:
- 250 gr. brašna, so, biber, 125 g maslaca
- 2 glavice luka, čen belog luka, 2 paradajza
- 2 tikvice, 2 kašike ulja, 4 kašike peršuna
- 150 gr.- kačkavalja, 150 gr. kisele pavlake
- 50 ml slatke pavlake
Umesiti brašno, malo soli, maslac, jaje, 3 kašike mlake vode i hladiti oko 30 minuta. Iseckati crni i beli luk. Paradajz oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na krupno. Tikvice iseći na kolutove, propržiti ih na ulju zajedno sa crnim lukom pa sve izvaditi da se ocedi od ulja. Izrendati kačkavalj, dodati peršun, 2 jajeta, kiselu i slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti. Zagrejati rernu na 200 stepeni, testo razviti i obložiti okrugli pleh za kolače prečnika oko 25 cm. Nekoliko puta probosti viljuškom testo. Poređati povrće i peći oko 40 minuta. Ukrasiti po želji začinskim biljem.
Brzi kroasani
Potrebno je:
- 40 gr. svežeg pekarskog kvasca , 1 kašičica šećera
- 500 ml mleka ,1 jaje, 1 žumance, 3 kašike ulja
- 1 margarin (250 gr), 1 kašičica soli
- 800 gr. namenskog brašna za kisela testa, 1 jaje za premazivanje
Kvasac pomešati sa mlekom, šećerom i malo brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati ulje, jaje, žumance, so, promešati pa dodati nadošli kvasac. Nakon toga dodati toplo mleko, izradite glatko testo i staviti ga na toplo mesto da raste. Kada se testo udvostruči, rastanjiti ga na debljinu 1 cm. Po površini testa izrendati margarin i testo saviti u rolat, iseći na 5 delova i ostaviti jos 20 minuta na toplom da testo raste. Rastanjiti svaku loptu i iseći na 8 trouglova i praviti kifle (kroasane). Premazati ih razmućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар