недеља, 5. април 2009.

za finger food

Slani kroasani

SASTOJCI:

1 kg brašna

1 jogurt

50 grama ulja

1 kašika soli

1 kašika šećera

1 kvasac

1 jaje

NAČIN PRIPREME

Zamesiti testo i podeliti

ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom. Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom. Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom. Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.

Slana torta punjena mozgom i šampinjonima

SASTOJCI

1 pakovanje lisnatog testa

300 grama mozga

1 glavica crnog luka

250 grama šampinjona

150 grama struganog sira

ulje

so, biber

peršun

1 žumance

NAČIN PRIPREME

Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte. Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.

Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna

Pita od plavih patlidžana

SASTOJCI

300 grama tankih kora za pitu

500 grama plavih patlidžana

2 supene kašike ulja

so, biber

3 jaja

1 šolja mleka

malo aleve paprike

NAČIN PRIPREME

Oljuštiti plavi patlidžan, staviti ga u vrelu vodu i kuvati 5-10 minuta. Dobro iscediti i iseckati na kockice. Staviti ga potom u zagrejano ulje, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve paprike i dinstati dok ne omekša. Ostaviti da se ohladi, pa dodati dobro umućena jaja i mleko.

Pleh namastiti uljem, kore iseći prema veličini pleha i na dno staviti dve kore (poprskati ih uljem), pa potom nadev od patlidžana. Ređati naizmenično po dve kore i nadev, a gornju koru namazati uljem i sve preliti sa malo mleka. Peći u srednje zagrejanoj rerni. Ostaviti da se prohladi, pa tek onda seći i služiti.

Uštipci sa sirom

SASTOJCI

Testo

400 grama brašna

50 grama šećera

120 grama mleka

2 jaja

80 grama margarina

20 grama svežeg kvasca

Fil

250 grama sira

100 grama pavlake

1 žumance

50 grama putera

malo soli

Premaz

1 jaje

malo mleka

NAČIN PRIPREME

Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.

Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.

Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom. Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom. Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni

Paprika u želatinu

SASTOJCI

po 2 crvene, žute i zelene paprike

1/2 kesice želatina u prahu

6 kašika maslinovog ulja

so, biber

NAČIN PRIPREME

Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.

Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti. Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike. Masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. Izručiti iz šoljica i poslužiti.

Zelena štrudla

SASTOJCI

225 grama testa za štrudlu

2 šargarepe

1/2 kelerabe

175 grama brokula

puter

100 grama graška

200 grama krem sira sa začinima

jaje

so, biber

200 ml mleka

senf

kašika limunovog soka

kašika iseckanog estragona

NAČIN PRIPREME

Povrće iseći na manje komade. Šargarepu i kelerabu prodinstati 6 minuta na puteru. Posle 2 minuta dodati brokule i grašak. Izmešati 100 grama krem sira sa jajetom i dodati masti. Posoliti, pobiberiti.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Razvući testo preko krpe. Obložiti testo povrćem, ostavljajući slobodnu ivicu od oko 3 cm. Uviti štrudlu, a ivice pritisnuti. Peći 30 minuta.

Preostali sir rastopiti u mleku. Začiniti sos senfom, limunovim sokom, solju i biberom. Dodati estragon. Iseći štrudlu na kriške i preliti sosom.

Pita od pilećeg mesa

SASTOJCI

5-6 komada belog mesa

2 čaše kisele pavlake

oko 1-2 kg sira koji se može rendati

4-5 jaja

brašno

puter ili margarin

so i biber

začin

NAČIN PRIPREME

Pileće meso odvojiti od kostiju, odstraniti mu kožicu i iseckati na filete. Od jednog belog mesa treba napraviti 4 fileta. Dobro posoliti, malo pobiberiti i ostaviti u frižideru sat-dva ili da prenoći. Pre pečenja, od pavlake, 1-2 jajeta, jedne ravne kašike brašna, soli, bibera i začina napraviti preliv za meso. Okruglu posudu od vatrostalnog stakla dobro podmazati puterom.

Svaki filet uvaljati u brašno, umućena jaja i puno rendanog sira. Filete potom ređati u posudu, i to u slojevima. Preporučuje se da se ređaju unakrst - jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju sve preliti sosom od pavlake. Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od količine, peći 50-60 minuta, sve dok jelo lepo ne porumeni. Pošto se posuda izvadi iz rerne, trebalo bi sačekati nekoliko minuta, a zatim meso izručiti u ovalnu posudu za serviranje. Kako se ova slana torta od piletine teško seče dok je vrela, sačekati da se malo ohladi, a sir stegne.

Plodovi mora s morskim algama (predjelo),

Sastojci:

(za 4 osobe)

100 gr.- mesa školjaka (dagnje, rovanice)

150 gr. očišćenih repovi škampa

100 gr. čistog mesa rakova (grmalja, grancigula ili jastoga)

150 gr. riže

zeleni papar

sol

16 listova morske alge

Način pripremanja_:

Meso školjaka (dagnje, rovanice), repove škampa, meso rakova (grmalj, granceula, jastog…) i rižu prve kvalitete začinimo zelenim biberom, malo poslolimo i dobro izmešamo. Smesu umotamo u listove morskih alga. Kuvamo na laganoj vatri dodajući riblju supu i umak od prokuvanih škampi. Poslužimo toplo uz palentu.

Torta od palačinaka sa spanaćem

SASTOJCI

15 palačinki

1 kg spanaća

200 mlevenog mesa

2 kašike pirea grama parmezana

200 grama od paradajza

ulje

so i biber

NAČIN PRIPREME

Ispeći deblje palačinke. Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati. Propržiti mleveno meso, dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti. Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte. Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni. Služiti toplo.

Predjela

Pita od mesa * ( pitu iseći i servirati )

Potrebno je:

- 250 gr.- oštrog brašna T -500, 1 kašičica soli

- 1/2 praška za pecivo, 120 gr. maslaca, 5 kašika vode

Za fil: 600 gr.- sitno seckane teletine, 50 gr.- maslaca

- 150 g crnog luka, 1 kašičica ruzmarina

- 200 gr.- šampinjona, 150 gr.- kukuruza sećerca

- po želji 1 ljuta papričica, 1 kašika vegete

- 1 kašika ostrog brašna,

Za premazivanje: 1 žumance i 2 kašike mleka

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati maslac isečen na listiće, so, vodu i zamesiti glatko testo, ostaviti ga u frižider da stoji 1 sat. Na maslacu propržiti sitno seckan crni luk, dodati teletinu, vegetu (ljutu papričicu po želji), ruzmarin i dinstati sa vodom oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja dodati kukuruz šecerac, isečene na listiće šampinjone i nastaviti sa dinstanjem jos 15 minuta. Dodati brašno razmućeno u oko 50 ml vode i kuvati 5 minuta. Ovako pripremljen fil za pitu ostaviti da se hladi. Deo testa rastanjiti na pobrašnjenoj površini radnog stola i staviti ga u okrugli kalup prečnika 25-30 cm, testom obložiti dno i stranice kalupa. Na testo rasporediti fil od mesa, a drugi deo testa rastanjiti i staviti preko fila. Žumance pomešati sa mlekom i premazati testo, izbosti ga viljuškom i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu poslužiti sa zelenom salatom.

Ukusna pletenica

Potrebno je:

- 300 gr.- oštrog brašna T- 500, 200 gr.- mekog brašna T 500, kesica suvog kvasca, 2 jaja, so, 50 gr.- maslaca, 50 gr. sećera, 1 vanilin šećer

- 200 ml mleka, kora od limuna, za premazivanje belance

Brašno dobro pomešati sa suvim kvascem, dodati šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, umucena jaja, malo soli i rendanu koru od limuna. Malo pomesati sa toplim mlekom i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Nadoslo testo podeliti u dva dela, jedan od 2/3 a drugi od 1/3. Oba dela oblikovati duguljasto, svaki zarezati po duzini skoro do vrha na tri dela i isplesti dve pletenice, jednake duzine. Uzu staviti na siru, ostaviti jos malo da raste , premazati belancetom, posuti secerom i staviti da se pece oko 50 minuta na 180 stepeni. Ukusnu pletenicu sluziti sa sunkom, barenim jajima i mladim lukom.

Šampinjoni s jajima

Potrebno je:

- 500 gr.- šampinjona, 4 kašike ulja, 4 tvrdo kuvana jaja, 150 gr.- majoneza, 80 gr.- sira gaude

- so, biber, 1 kašika vegete, po želji 1 ljutu papriku, I malo tabaska sosa ljutog po želji.

Šampinjone oprati, očistiti, osušiti i iseći na tanke listiće. U većem tiganju zagrejati ulje, dodati šampinjone i dinstati dok voda ne ispari. Pred kraj dinstanja dodati so, biber, malo ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca i vegetu. Sve promešati i još kratko prodinstati i ohladiti. Zatim dodati sitno isečena jaja i majonez, sve lagano promešati i staviti u vatrostalnu posudu, a na vrh gaudu na listice. Staviti u rernu i zapeći oko 5 minuta na 200 stepeni. Uz ovo predjelo poslužiti salate po želji od svežeg ili kiselog povrća.

Rolat sa lososom

Potrebno je:

Za koru: 5 jaja, 100 gr.- mekog brašna T- 500

- 200 ml mleka, so, biber, 1/2 praška za pecivo

Za fil: 250 gr. dimnjenog lososa, 100 gr. sira marskaponea, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika kapra, 1 kašika hrena, 1 kašika senfa

Način pripremanja:

Umutiti jaja penasto, dodati so i biber, a zatim naizmenično mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljenu masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru malo ohladiti skinuti papir za pečenje i staviti na kuhinjsku krpu i saviti u rolat. Sir marskapone pomešati sa pavlakom, 1 kašikom kapra, rena, senfa i sve dobro izmešati. Koru premazati sa smesom od sira a preko staviti listove dimnjenog lososa i uviti rolat. Pre služenja rolat posuti sa prepečenim susamom.

Pita sa mesom i pirincem

Potrebno je:

Za testo: 500 gr. brašna, 250 gr. maslaca, 1 kašičica praška za pecivo, 120 ml vode

Za fil: 1 kg junetine, 150 gr. pirinča, 100 gr. maslaca

- 400 ml jogurta, 100 g luka, so, 1 kašika seckanog peršuna, seckani celerov list

- 1 kašika vegete, jaje za premazivanje

Meso u komadu kuvati u posoljenoj vodi sa grančicom celera. Pirinač skuvati u posoljenoj vodi. U medjuvremenu zamesiti testo od navedenih sastojaka. Meso iseći na manje komade, a isečen luk prodinstati na maslacu, a zatim dodati meso, pirinač, persun i vegetu. Sve dobro izmesati, skinuti sa vatre, dodati jogurt i polako promešati. Testo podeliti na dva dela (jedan nesto veći nego drugi), veći deo rastanjiti i staviti u kalup, koji je pouljen, tako da prekrije stranice kalupa. Po testu rasporediti fil, a zatim preko staviti rastanjen drugi deo testa, premazati jajem, zarezati na nekoliko mesta i staviti da se peče na 200 stepeni 1 sat . Pečenu pitu poslužiti sa jogurtom ili mlekom.

Pužići od lisnatog testa

Potrebno je:

- 500 gr.- lisnatog testa, 200 gr.- sira ementalera

- 1 kašičica vegete, 1 jaje za premazivanje

U posudu narendati ementaler, dodati vegetu i sve zajedno dobro promešati. Odmrznuto lisnato testo rastanjiti na velicinu 25 x 35 cm i premazati razmućenim jajem posuti sa polovinom sira i uviti u rolnu. Iseci je na 12 jednakih sirokih krugova u obliku pužića i staviti na pobrašnjen pleh. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Pužice od lisnatog testa premazati razmućenim jajem i staviti da se peče na 220 stepeni oko 20 minuta.

Namaz od sira i gorgonzole

Potrebno je:

- 100 gr.- gorgonzole, 200 gr. svežeg kravljeg sira

- 2 kašike kisele pavlake, so, 1 kašika maslinovog ulja, 5 lista nane, 1 kašika isečenog luka vlasca

- 1 grančica timijana

U posudi viljuškom isitniti gorgonzolu, dodati iscedjen i ispasiran beli sir i kiselu pavlaku i dobro promešati. Dodati ulje, so, isečene listove mente i timijana i isečen luk vlasac pa sve zajedno dobro promešati. Ovako spremljen namaz služiti uz crni hleb ili beli francuski.

Kis sa povrćem

Potrebno je:

- 250 gr. brašna, so, biber, 125 g maslaca

- 2 glavice luka, čen belog luka, 2 paradajza

- 2 tikvice, 2 kašike ulja, 4 kašike peršuna

- 150 gr.- kačkavalja, 150 gr. kisele pavlake

- 50 ml slatke pavlake

Umesiti brašno, malo soli, maslac, jaje, 3 kašike mlake vode i hladiti oko 30 minuta. Iseckati crni i beli luk. Paradajz oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na krupno. Tikvice iseći na kolutove, propržiti ih na ulju zajedno sa crnim lukom pa sve izvaditi da se ocedi od ulja. Izrendati kačkavalj, dodati peršun, 2 jajeta, kiselu i slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti. Zagrejati rernu na 200 stepeni, testo razviti i obložiti okrugli pleh za kolače prečnika oko 25 cm. Nekoliko puta probosti viljuškom testo. Poređati povrće i peći oko 40 minuta. Ukrasiti po želji začinskim biljem.

Brzi kroasani

Potrebno je:

- 40 gr. svežeg pekarskog kvasca , 1 kašičica šećera

- 500 ml mleka ,1 jaje, 1 žumance, 3 kašike ulja

- 1 margarin (250 gr), 1 kašičica soli

- 800 gr. namenskog brašna za kisela testa, 1 jaje za premazivanje

Kvasac pomešati sa mlekom, šećerom i malo brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati ulje, jaje, žumance, so, promešati pa dodati nadošli kvasac. Nakon toga dodati toplo mleko, izradite glatko testo i staviti ga na toplo mesto da raste. Kada se testo udvostruči, rastanjiti ga na debljinu 1 cm. Po površini testa izrendati margarin i testo saviti u rolat, iseći na 5 delova i ostaviti jos 20 minuta na toplom da testo raste. Rastanjiti svaku loptu i iseći na 8 trouglova i praviti kifle (kroasane). Premazati ih razmućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.

Нема коментара: