недеља, 5. април 2009.

Mita Sandić, Vitez kulinarstvaČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA

Mita Sandić, Vitez kulinarstva

gastronom

Kikinda, Srbija

VEČITI I POKORNO ODANI SLUGA GASTRONOMIJI

ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA

Finger Food

Hrana koja se jede prstima

Hrana koja se jede prstima jesu donekle predjela ali se uglavnom služe : na koktel partijama, hladnim bifeima i u domaćinstvu . O va mala predjela treba da posluže kao glavni obrok u organizovanom obliku : koktel partije, zakuske, garden partije, frut partije, frut kekik partije, šampanj čiz partije, klub zakuske. Organizacija ovih ugostiteljskih prigoda kako u domaćinstvu tako i u javnim objektima kao što su hoteli , restorani i sportske hale . Prepušta se uglavnom ljudima iz struke. Ako se organizuje treba da bude na visini zadaće i ugodi ukuse i količinu , a i da velik broj zvanica usluži vrlo brzo i u kratkom vremenu oko dva sata treba da traje ovakva prigoda. Skupni naziv za ovakve prigode jeste hrana koja se jede prstima- finger fud.

Poreklo i naziv datira još iz vremena starog Rima, a moderna gastronomija je potvrdila poreklo iz RUSIJE, FRANCUSKE, I AMERIČKOG KONTINENTA. Sudeći po nazivu u engleskoj i SAD. je vrlo brzo prihvaćen i udomaćen ovaj način pripremanja i serviranja hrane kad treba zadovoljiti za kratko vreme velik broj zvanica. Tako danas u celoj evropi poslovna filozofija se menja pa usled brzine vremena poslovni ručkovi poprimaju oblik i izgled npr.KOKTEL PARTIJE umesto klasičnog seckanim voćem . Normativno može da bude i druga od pomenutih zakuski menija sa više gangova obično će se ugovoriti neka od spomenutih partija iz oblasti FINGER FUDA kao što je šampanj – čiz finger fud. Dakle radi se o šampanjskoj partiji u kombinajicisa sirevima na ledu i se ili partija u stilu finger fuda- hrane za prste gde se izbegava pribor za obavezno : tanjiri i salvete prikladne za nivo koji se očekuje za određenu klijantelu jelo sva hrana se uzima sa prstima dali je to neki vid serviranja na čačakalice ili u komadiće sa podlogom , tako da se može uzeti prstima , Što je tu. Stolovi za finger fud parti se obično postave u obliku slova i latiničnog ili više stolova okruglih poređanih tako da gosti mogu da priđu svako kako bi uyimao hranu.

A sastoji se obično od sledećih namirnica: suvi jezik , suva šunka , kuvana šunka od sve male zalogaje od njihi drugih namirnica.

Kako finger fud organizovati za ručak predlaže se asortiman kojije: šunaka, rozbif, pečeni teleći frikando , i mali pikantni zalogaji sa žara . Sva hladna jela morajubiti ukrašena sa zelenom salatom i kiselim krastavcima aspikom ,rotkvicama ,prešunom majonezom , maslacem itd.

A ako se želi prezentirati nacionalna hrana npr. naša ili druga onda se upotrebljavaju namirnice tog dela sveta, kao autohtone namirnice. Tako i mi srbi imamo užički pršut, sir, kajmak, suvi svinjski vrat, suvu svinjsku pečenicu i ostalo. Kako bi celokupna prigoda sa svim jelima iz ove oblasti zadovoljila sve ukuse i mirise pa i vizuelno dakle organoleptički teba posvetiti naročitu pažnju kod serviranja. Ako uključimo maštu i sa malo zalaganja uvek će mo otkriti da postoje i drugi načini serviranja .Dakle nemoramo se ponavljati u tome. Postoje neiscrpne mogućnosti da od materijala koji imamo napravimo dobru finger fud partiju.

Maslac kao mešavina namenjen za jela u finger fud

kombinaciji.

........ Maslac s estragonom-----

-100.- gr.- estragona, 250.- gr.- maslaca: U mikser staviti pripremljeno i oprano lišće od estragonai maslac, pa sve to pasirati tj. miksovati dok se dobije ujednačena i glatka masa. Priporemljenu masu staviti u aluminisku foliju , urolovati oko 1.-. cm.- debljine mase i do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižideru ili dubinskom zamrzavanju. Uporebljava se za mala hladna predjela i druge namene u toploj kuhinji.

------Maslac s aromatičnim biljem iz božije bašte.........

120.- gr.- aromatičnog bilja iz božije bašte, 250.- maslaca: U mikser staviti aromatično bilje i maslac. Aromatično bilje – arpadžik, šnitling, estragon, peršun,, morač, bosiljak, majčina dušica. Sve to miksati dok se dobije ujednačena masa i uviti masu u foliju , pa držati do upotrebe u frižideru.

-------Maslac s hrenom ------

250.- gr.- maslaca, 80.- gr.- nastruganog hrena: U mikser prvo ubaciti nasrugani hren pa dodati maslac . Miksovati sve skupa dok se dobije glatka i ujednačena masa. Formirati masu u foliju i čuvati do upotrebe na hladnom mestu ili u zamrzivaču.

------ Maslac s šampinjonima: 150.- gr.- mariniranih šampinjona, 200.- gr.- maslaca, 3.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera. Šampinjone iseći na listiće.

U mikser staviti prvo šampinjone pa dobro izmiksati. Dodati maslac i začine pa miksati sve skupa dok postane glatka masa koja služi za premazivanje hladnin jela i za punjenje istih u procesu pripremanja hladnih jela za finger fud.

-------- Maslac s spanaćem : 200. gr.- kuvanog spanaća, 250.- gr.- maslaca, 2.- gr.- soli, 1..- gr.- bibera. Spanać mora dase ocedi i da se stavi u mikser. Dodati maslac i miksovati sve zajedno dok se dobije masa ujednačena . Začiniti i formirati maslac te do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižidreu ili u duboko zamrzavanju.

------- Maslac s sardelom : 100.. gr.-. slanih sardela fileta iz konzerve, 250.- gr.- maslaca, 1. gr.- mlevenog bibera. U mikser staviti sardel filete i maslac , dodati biber i sve to miksati dok se namirnice sjedine . gotov sardel maslac formirati i upotrebljavati u hladnoj kuhinji , kao i za pojedina jela u finger fud parti.

---- Maslac s mesom od gambera ili drugog morskog raka -------

100.- gr.-. mesa od kozica kuvanih, 250.- gr.-. maslaca, 2.- gr.-. soli, 1.-. gr.- bibera, ½.- kom.- limunova soka. U mikser staviti meso od malih račića pa dodati sečeni maslac na kockice , soliti i dodati biber. Sve to miksati da se masa ujednači , pa istu formrati i držati do upotrebe na hladnom mestu. Masa se mora odmah upotrebiti i nepreporuča se daljnje držanje u frižideru. Kao premaz i dekoracija služi za jela iz oblasti finger fuda.

.- ........Maslac s kavijarom --------

60. gr.- crnog kavijara, 250.- gr.- maslaca : U mikser staviti kavijar malo miksati pa dodati maslac sečen na kockice i dalje miksati dik se masa spoji ujednači i postane glatka. Zatim formirati masu i staviti u dubinski zamrzivač da se stegne . Upotrebljava se za hladnu kuhinju i za toplu kuhinju. Kod finger fuda za kanape i ostale sendviče . A može i za riblju zakusku sa lososom dimljenim.

-------- Maslac s peršunom : 250.- gr.- maslaca, 25.- gr.-peršunova lista, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, ½.- kom.-limunovog soka. U mikser staviti maslac i seckani peršunov list . Zatim dodati soli i bibera pa dalje miksovati dok se masa ujednači i postane glatka. Dodati limunov sok i još malo miksati . Maslac staviti na aluminijsku foliju i santimetar debelo ga urolovati .Zatim maslac staviti u zamrzivač do upotrebe.

......... Maslac s rokforom --(sir ) .........

250.- gr.- maslaca, 150.- gr.- rokfora sira: U mikser staviti na kocke sečen maslac i dodati izgnječeni sir rokfor. Sve to miksovati da se ujednači masa , i upotrebiti za sendviče , kanapeje, rolnice lososa, rolnice rozbifa i druga jela u finger fudu.

------- Maslac s ljutim začinima : 250.- gr.-. maslaca, 5. kom.- kapi tabasko sosa, 10.. kom.- kapi sosa vorčestera ili vuster sosa.

U mikser staviti sve sastojke i penasto izmiksati. Upotrebljava se za namaz jelima hladne kuninje pa i kod finger fuda.

................. Maslac s bademom : 250. gr.-maslaca,100.- gr.- oljuštenih i naribanih badema. U mikser staviti maslac i badem , miksati i izvaditi iz miksera. Formirati maslac i čuvati do upotrebe kako u hladnoj tako i u toploj kuhinji. Zahvalna je to masa za sendviče kanapeje i umotavanje u suhomesnate rolnice.

................ Maslac ’’ kolbert’’ : 250. gr.- maslaca, 40.-. gr.- kapara sitno sečenih. Kapri su iz sirćeta. 30.- gr.- estragona u prahu ili svežeg lista.

U mikser staviti maslac i ostale sastojke pa malo miksati. Dobiveni maslac formirati i upotrebljavati za hladna jela iostala u okviru finger fuda.

------------ Maslac s belim lukom : 250.- gr.- maslaca, 100. gr.- očišćenog belog luka. U mikser staviti beli luk i maslac . Miksovati dok se masa pretvori u glatku i kompaktnu. Služi kao namaz i za punjenje pečuraka . U finger fudu za sendviče , rolnice, kanapeje i slično.

................Maslac s pistacijom : 250.- gr.- maslaca, 100.- gr.- naribanih pistacija. U mikser staviti maslaci pistacije pa miksovati dok se masa ujednači. Upotrebljava se u hladnoj kuhinji kao namaz , u finger fudu kao namaz i kao dekorativni materijal za dresiranje raznih predjela i malih zalogaja.

............ Maslac sa senfom : 250.- gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa. staviti u mikser i ujednačiti masu . Msa služi za namaze i dekoraciju kanapeja.

-------------------Kanapei -----------

---Pod pojmom kanape podrazumevamo i vidimo posve malenu krišku belog ili ražanog hleba, oblika kvadratnog ovalastog, pravokutnog i okruglog oblika. Te oblike različito sečenog hleba premažemo maslacem ili kakvom mešavinomm maslacsa i garniramo na različite načine sa sličnim namirnicama.

------ Aurora kanapei-----

Formirani hleb premažemo maslacem, i stavimo na njegatanku šnitu sušenog lososa, pospemo sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanim,i u sredinu kanapea stavimo po pola crne maslinke.

------ Luksuzni kanapei ---------

Hleb isečen na parčad (pravouganik) namazana maslacem i na različite načine garniran, servirano na jedunu ploču.

šnite jastoga, šnite grepfruta, crna maslinka.

Sušeni losos, pavlaka s hrenom.

Salata glavatica narezana na rezance, račiji repovi.

Sušeni file pastrmke, punjen paradajz.

Crni kavijar, šnite limuna.

Šnita ćurećih prsiju, komadić breskve, polovine bobice grožđa.

Parfe od guščijih jetara, paradajz narezan na šnite.

------- Kanape ’’ Bordelez’’-------

Premažemo ih maslacems lukom, pokrijemo slpikonom od šunkei vrganja i dekorišemo trakama crvene paprike.

------- Kanape’’ Indijen’’----------

Okrugle komade belog hleba prepržiti na maslacu i i premazati maslacem. Žumanjak od tvrdo kuvanog jaja pomešati sa malo pavlake soli i bibera, limunovog soka i kari prašaka, i time premažemo kanapeje. Na kanapeje položimo šnite kuvane piletine belo meso. Povrh toga staviti sitno sečene komade paradajza, šemizirati tempiranim aspikom.

-------- Kanape’’ Menadžer’’ ---------

Četvorougaone komade belog hleba prepečemo na maslacu , prohladimo i premažemo maslacem. Povrh svakog stavimo malo hašea od kuvane govedine , tvrdo kuvanih jaja, ljutih krastavaca, dekorišemo majonezom i položimo parčiće cvekle i paradajza.

-------- Kardinalski kanapei --------

Okrugle komade belog hleba popržimo na maslacu, ohladimo i premažemo majonezomu koji smo dodali crvene paparike mlevene, a u sredinu stavimo medaljone od jastoga.

-------- Marija – kanapei -----

St. -5.- okrugle komadiće hleba premažemo mešavinom maslaca s žumanjkom, pomešanim saseckanim začinimai pospemo krupno seckanim krastavcima, šunkom i belanjkom tvrdo kuvanih jaja.

------- Kanapei ’’ Di Margot’’--------

Okrugle komadiće belog hleba premažemo majonezom,postavimo šnitu paradajza posolimo, dodamo šnite banane i pokapamo ih s limunovim sokom.

------- Kanapei s morskim račićima -------

Formirani beli hleb u vidu trouglova,premažemo ih maslacem od morskih račića, garniramo ih repovima morskih račića i po rubu pospemo sitno sckan peršunov list.

------Kanapei – ’’ Nikoaz’’-----

Hleb sečen u vidu pravougaonika, premažemo sardel pastom ( sardel maslacem), pa dodamo sitno sečene kocke paradajza , a u sredinu kanapea stavimo maslinku koja je punjena.

.........Kanapei s ostrigom --------

Formirani hleb prepečemo na maslacua kad se ohladi premažemo ga mešavinom – maslaca i senfa, u sredinu stavimo ukrućenu i hladnu ostrigu provučenu kroz majonez s senfom, pospemo s tvrdo kuvanim jajima naribanim.

........ Kanapei ’’ Parizijen’’...........

Hleb oblikujemo i prepečemo na maslacu. Ohladimo i premažemo majonezom te pospemo sitno seckanim tvrdo kuvanim žumanjkom i dragušcem.

-

Нема коментара: