четвртак, 12. јун 2008.

"Potvrdila Coolinarika"

Jagode su i svježe dostupne gotovo cijele godine. Zahvaljujući zamrznutima, te prerađevinama od jagoda, možemo slasticama poput ove slikovite i ukusne torte uživati mnogo dulje nego što traje sezona ovoga proljetno-ljetnog voća.
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
14.06.2006.

Vrijeme pripreme 1 h i 20 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 171 kcal / 715 kJ
Sastojci
Za biskvit:
6 bjelanaca
240 g šećera
2 žlice limunova soka
6 žumanaca
150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
3 žlice likera od naranče
100 g Marmelade jagoda Podravka
Za kremu:
800 g jagoda
1 kutija Jogurtine Dolcela
400 ml jogurta
400 ml hladne vode
Za ukrašavanje:
listići badema
Priprema
1. Istucite čvrst snijeg od bjelanaca i postupno dodajte šećer i limunov sok. Zatim umiješajte jedno po jedno žumance te na kraju lagano ručno umiješajte brašno.
2. Stavite mješavinu u kalup za tortu i na 170 do 180°C pecite 30 do 35 minuta. Biskvit ohladite, prerežite, poškropite likerom i premažite marmeladom od jagoda.
3. Za kremu u posudu nalijte vodu, uspite sadržaj vrećice Jogurtine i promiješajte. Miješajte električnom mješalicom oko 4 minute. Nakon toga postupno dodajte 400 ml jogurta i lagano miješajte još jednu minutu.
4. Odvojite 1/3 kreme, a u ostatak umiješajte narezane jagode.
5. Stavite biskvit u kalup, ulijte kremu s jogurtom s jagodama i poklopite drugom polovicom biskvita.
6. Gornju plohu biskvita premažite marmeladom i preostalom kremom, a zatim ukrasite polovicama jagoda. Ostavite 3 sata na hladnome.
Posluživanje
Prije posluživanja skinite obruč i tortu pospite narezanim listićima badema.
Savjet
Jagode možete zamijeniti i nekim drugim sezonskim voćem.
Ovoga se jela ne bi posramio ni bolji restoran, ali medaljonima s limunom možete pridružiti i jednostavniji prilog, kuhanu tjesteninu ili pire od krumpira.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.

Oznake:

Vrijeme pripreme 40 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 426 kcal / 1781 kJ
Sastojci za 4 osobe
600 g svinjskog filea
50 ml ulja
1 limun
sol

10 g brašna

100 ml bijelog vina
150 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca
peršin
1 žlica Vegete

Priprema
1. Meso narežite na 12 manjih odrezaka. Malo ih rastucite, natrljajte Vegetom i soli pa sve poprskajte dijelom limunova soka. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje.
2. Nakon toga ih pospite brašnom i stavite peći na ugrijano ulje u tavu, i to s pobrašnjenom stranom prema dolje. Kada odresci poprime s obiju strana lijepu svijetlo smeđu boju, zalijte ih vinom i ostavite lagano pirjati.
3. Pred kraj umiješajte slatko vrhnje, malo limunova soka, popaprite i dodajte još Vegete.
4. Sve zajedno prokuhajte, a pred kraj u umak umiješajte maslac.
5. Ako želite više umaka, razrijedite ga s malo vode i po želji zgusnite žličicom škrobnog brašna Gussnel.
Posluživanje
Medaljone složite na ugrijani tanjur, prelijte ih umakom, a po odrescima rasporedite kockice limuna koje ste prethodno uvaljali u nasjeckani peršin. Kao prilog ovome jednostavno i brzo pripremljenome jelu rafiniranog okusa poslužite “dukate” ili krokete od krumpirova tijesta.
Savjet
Na isti način možete medaljone pripremiti od teletine.
Ovaj tipičan tapas ili appetizer bit će po guštu svih obožavatelja morskih plodova. Meso kuhanih dagnji nam je marinirati i zapeći u pećnici s nasjeckanom rajčicom. Šum valova je savršena zvučna podloga ovome jelu.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
20.08.2007.

Vrijeme pripreme 30 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 526 kcal / 2199 kJ
Sastojci za 4 osobe
1 kg dagnji
200 ml vode
120 ml maslinova ulja
1 češanj češnjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
60 g Krušnih mrvica Podravka

150 g rajčica
Priprema
1. Dagnje dobro izribajte četkicom, očistite i operite.
2. U kipuću vodu stavite dagnje, poklopite i zagrijavajte oko 3 minute, odnosno tako dugo dok se dagnje ne otvore. One dagnje koje se nisu otvorile bacite.
3. Meso dagnji izvadite iz školjke, dodajte ulje, protisnuti češnjak, peršin, krušne mrvice i sve dobro promiješajte. Pokrijte i stavite u hladnjak oko 30 minuta.
4. Marinirane dagnje stavite u polovicu školjke, dodajte oguljenu i sitno nasjeckanu rajčicu, poslažite na lim i stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 10 minuta dok krušne mrvice ne dobiju zlatnu boju.
Posluživanje
Poslužite odmah kao mali tapas.
Savjet
One dagnje koje se ne otvore obavezno bacite, jer mogu biti opasne po zdravlje.
Ovaj naizgled “bezazlen” spoj tune i lignji mogao bi sasvim potisnuti nebrojene varijacije na temu liganja, i to usprkos svojoj nenametljivosti. Poznato je da kvaliteta govori više od riječi.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
03.09.2006.

Oznake:

Vrijeme pripreme 40 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 382 kcal / 1597 kJ
Sastojci za 4 osobe
700 g liganja
250 g Eva tune fileta u biljnom ulju
2-3 žlice limunova soka
1 žličica naribane limunove korice
2-3 žlice maslinova ulja
3 žlice nasjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
2 žličice Vegete za posipavanje
Priprema
1. Lignje očistite, operite, dobro posušite papirnatim ubrusom, a krakove nasjeckajte.
2. Filete tune dobro ocijedite, dodajte limunovu koricu i sok, nasjeckani češnjak, dio peršina, 2 žlice maslinova ulja, nasjeckane krakove i žličicu Vegete za posipavanje pa sve dobro izmiješajte.
3. Ovim nadjevom nadjenite lignje, a zatim ih pri vrhu zatvorite čačkalicama. Roštilj dobro zagrijte, premažite uljem pa lignje pecite sa svake strane 4-5 minuta.
4. Pečene lignje pospite Vegetom za posipavanje te prelijte ostatkom maslinova ulja i peršina.
Posluživanje
Uz nadjevene lignje poslužite salatu po želji.
Savjet
Prije nadijevanja lignje pri vrhu malo zarežite pa ćete ih lakše i brže nadjenuti. Za punjenje upotrijebite veće lignje.
Vrijeme je za guacamole. Ništa lakše i brže od njegove pripreme. Pri kupovini avokada odaberite onaj na dodir mekan i ne presvijetle boje koja signalizira da je avokado prerano ubran. Ostalo je usitnjavanje, miješanje i uživanje.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
25.09.2006.

Oznake:



Vrijeme pripreme 25 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 260 kcal / 1087 kJ
Sastojci za 4 osobe
2 avokada
2 žlice limunova soka
2 mlada luka
2 češnja češnjaka
2-3 žlice maslinova ulja
1 ljuta papričica
sol
papar
Priprema
1. Avokado ogulite i očistite od koštica. Nakapajte ga limunovim sokom, a zatim vilicom usitnite.
2. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar.
Posluživanje
Sve dobro izmiješajte, malo ohladite i poslužite uz popečeni kruh, tortilje ili tacose.
Savjet
Za guacamole upotrijebite zreliji avokado i pripremite ga netom prije posluživanja.
Ukusni meksičko-vatreni ručak možete načiniti vrlo jednostavno u svom domu. Uz kukuruz šećerac i crveni grah iz konzerve, svježa paprika i Vegeta pikant mljevenom telećem mesu dat će meksički šmek.

Vrijeme pripreme 40 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 334 kcal / 1396 kJ
Sastojci za 4 do 6 osoba
100 g luka
2 žlice ulja
350 g mljevene teletine
3 žličice Vegete pikant
1 Sjeckana rajčica iz limenke Podravka (390 g)
300 g crvene i žute svježe paprike
100 g Konzerviranog crvenog graha Podravka
100 g Kukuruza šećerca Podravka
1 žlica nasjeckanog peršina
8 tortilja
Priprema
1. Luk sitno nasjeckajte i kratko popecite na ulju.
2. Dodajte mljeveno meso, 1 žličicu Vegete pikant i pirjajte podlijevajući vodom oko 15 minuta.
3. Nakon toga dodajte sjeckanu rajčicu, papriku narezanu na kockice i nastavite pirjati još oko 15 minuta.
4. Potkraj pirjanja umiješajte kuhani grah, kukuruz šećerac, preostalu Vegetu pikant i peršin.
5. Tortilje zagrijte u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.
Posluživanje
Na svaku tortilju stavite 1-2 žlice nadjeva, preklopite ih i poslužite s Guacamole dipom.
Savjet
Hladne tortilje možete nadjenuti pa ih staviti u pećnicu zagrijanu na 130°C 3-5 minuta.
Popečeni pinjoli ili nariban parmezan već izvrsnom jelu dat će ekstra mediteranski “šmek”. Za aromu su se pobrinuli origano, čili, maslinovo ulje i češnjak, a bez pelata, špageta od riže i sojinih ljuskica ne bi išlo.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
30.04.2007.

Oznake:


Vrijeme pripreme 50 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 586 kcal / 2449 kJ
Sastojci za 4 osobe
100 g sojinih ljuskica
2 žlice suncokretova ulja
100 g luka
1 limenka Pelata Podravka (800 g)
3 žličice šećera
1 žlica Vegete
1 žličica suhog origana
3-4 češnja češnjaka
1 žlica svježe narezanog bosiljka
½ žličice čilija u prahu
4-5 žlica maslinova ulja
100 ml Soka od rajčice Podravka
250 g špageta od riže
Priprema
1. Sojine ljuskice stavite u kipuću vodu (oko 300 ml), kuhajte 2-3 minute i ocijedite.
2. Na suncokretovu ulju popecite nasjeckani luk, dodajte pelate, šećer, Vegetu i origano.
3. Pirjajte na laganoj vatri oko pola sata. Pred kraj kuhanja umiješajte nasjeckani češnjak, bosiljak, čili, maslinovo ulje i pripremljene ljuskice.
4. Sve dobro promiješajte i kratko prokuhajte. Na kraju dodajte sok od rajčice.
5. Rižine špagete skuhajte i ocijedite.
Posluživanje
Tople špagete poslužite s pripremljenim umakom.
Savjet
Ovo jelo možete poslužiti s popečenim pinjolima ili naribanim parmezanom

Brze i lagane slastice danas su nezaobilazna mjesta svake dobre prehrane, a osobito u kombinaciji sa voćem. Probajte!
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
25.09.2005.

Oznake:

Vrijeme pripreme 20 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 110 kcal / 460 kJ
Sastojci
1 Jogurtina Dolcela
1 staklenka Kompota od višanja Podravka
200 ml hladne vode
200 ml jogurta
2 žlice crnog vina
Za ukrašavanje:
Šlag pjena Dolcela
listići mente
Priprema
1. Višnje iz kompota dobro ocijedite i usitnite u električnoj mješalici.
2. U visoku posudu ulijte hladnu vodu i uspite sadržaj vrećice Jogurtine pa miješajte električnom mješalicom najvećom brzinom četiri minute. Zatim dodajte jogurt, usitnjene višnje i vino, te lagano miješajte još jednu minutu.
3. Kremu rasporedite u čaše, poravnajte površinu i ostavite u hladnjaku neka se dobro ohladi.
Posluživanje
Prije posluživanja ohlađenu kremu ukrasite šlagom i listićima mente.
Savjet
Crno vino možete zamijeniti kirschom – rakijom od višanja ili voćnim likerom.
Profinjen uvod u svečani blagdanski meni: lagana kiselkasto-ljutkasta juha s okusom morskih dubina otvorit će vam apetit i pripremiti vas na delicije koje slijede.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
20.12.2004.

Oznake:

Vrijeme pripreme 40 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 129 kcal / 539 kJ
Sastojci za 4 do 6 osoba
500 g kozica
1 žlica soka od limete
1 žličica Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka

1 žlica Vegete

1 čili papričica
papar
prstohvat korijandera u prahu
3 stabljike celera
1,5 l vode
1 žlica maslinova ulja
5 g nasjeckanog svježeg đumbira
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
80 g riže
Priprema
1. Na zagrijanom maslinovu ulju kratko popecite cijele češnje češnjaka, đumbir i zalijte vodom.
2. Kad zakipi, dodajte nasjeckane stabljike celera, cijelu glavicu luka, čili papričicu, Vegetu, korijander, papar i kuhajte pet minuta.
3. Kozice operite, odstranite im glave i dodajte u juhu zajedno s koncentratom rajčice, sokom limete i kuhajte još 10 minuta.
4. Prije posluživanja izvadite čili papričicu, češnjak i umiješajte zasebno kuhanu rižu.
Posluživanje
Juhu poslužite posutu grubo narezanim listovima celera.
Savjet
Kozice obvezatno kuhajte točno 10 minuta kako bi zadržale dobru konzistenciju.
Sve, samo ne dosadan i običan svinjski file punjen ajvarom i šparogama, poslužite uz pire od povrća. Pikantnost jela regulirajte dodavanjem ljutog Ajvara Podravka ili onog blagog okusa.
• Potvrdila Coolinarika
Oznaka "Potvrdila Coolinarika" označava da je recept isprobao i potvrdio Podravkin stručni tim. Sadrži i dodatnu opremu: vrijeme pripreme, zahtjevnost, energetsku i nutritivnu vrijednost.
Objavljeno:
03.12.2007.

Vrijeme pripreme 1 h i 10 min
Zahtjevnost
Energetska vrijednost 778 kcal / 3252 kJ
Sastojci za 4 osobe
600 g svinjskog filea
papar
sol
3 žlice Ajvara blagog Podravka

25 g Krušnih mrvica Podravka

1 jaje
10 zelenih šparoga iz staklenke
½ žličice timijana
150 g slanine narezane na ploške
3 žlice ulja
Za pire od povrća:
300 g batata
300 g mrkve
200 g korijena celera
sol
50 g maslaca
150 ml mlijeka
Priprema
1. Svinjski file zarežite po dužini, rastvorite i potucite batom za meso da dobijete veći odrezak. Odrezak popaprite i posolite s jedne i druge strane.
2. Ajvar pomiješajte s krušnim mrvicama i razmućenim jajetom.
3. Ovom mješavinom premažite file i po dužini premazanog filea rasporedite ocijeđene šparoge.
4. File zarolajte, a rubove pričvrstite čačkalicama. Pospite ga timijanom, omotajte ploškama slanine i popecite u tavi na ulju sa svih strana.
5. Nakon toga file stavite u pleh zajedno s masnoćom i nastavite peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta. Tijekom pečenja file podlijevajte vodom.
6. Pečeni file malo ohladite, izvadite čačkalice i narežite na ploške.
7. Pire od povrća pripremit ćete na sljedeći način: povrće očistite, narežite i skuhajte u slanoj kipućoj vodi.
8. Kuhano povrće ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici. Dodajte maslac i mlijeko pa sve zajedno dobro izmiješajte.
Posluživanje
Svinjski file poslužite uz pire od povrća.
Savjet
Ako želite pikantniji okus, blagi Ajvar zamijenite ljutim Ajvarom Podravka.

Нема коментара: