понедељак, 6. април 2009.

DOGOTAVLJANJE JELA PRED STOLOM GOSTIJU

I. Marošević, A. Ivić:
DOGOTAVLJANJE JELA PRED STOLOM GOSTIJU

Izvod iz sadržaja:

1. HLADNA PREDJELA
Hladna predjela od mesa
Hladna predjela od riba
Hladna predjela od povrća
Hladna predjela od povrća
Salate kao hladna predjela
Umaci za začinjanje salata
Salate od mesa, rakova , riba
Kuharski kokteli kao hladna predjela

2. REZANJE RAZLIČITIH VRSTA MESA
Rezanje goveđeg mesa
Rezanje stekova
Rezanje kuhanog goveđeg mesa
Rezanje telećeg mesa
Rezanje svinjskog mesa
Rezanje janjećeg mesa
Rezanje mesa dlakave divljači
Rezanje domaće peradi
Rezanje pernate divljači

3. REZANJE RAKOVA I FILIRANJE RIBA
Rezanje rakova
Filiranje riba
Rezanje rakova
Filiranje riba
Prilozi uz jela od riba

4. KUHANJE PRED GOSTIMA
Potreban inventar
Teleći medaljoni sa šampinjonima
Turnedo na bordoleški način
Srneći kotleti sa šampinjonima
Široki zeleni rezanci



5. FLAMBIRANJE JELA
Flambiranje juha
Flambiranje mesnih jela
Flambiranje jela od govedine
Flambiranje jela od teletine
Flambiranje jela od teletine
Flambiranje jela od janjetine
Flambiranje jela od peradi
Flambiranje jela od divljači
Flambiranje jela od riba i ljuskara

6. JELA KOJA SI GOSTI SAMI PRIPREMAJU
Općenito o fondijima
Fondi od sira
Fondi od mesa
Kineski fondi
Sukijaki
Fondi od plodova mora

7.RAKLET

8. DOGOTAVLJANJE JELA NA ROŠTILJU
Jela od govedine
Jela od teletine
Jela od svinjetine
Jela od više vrsta mesa

9. REZANJE SIREVA

10. FLAMBIRANJE SLATKIH JELA

11.DOGOTAVLJANJE OSTALIH DESERTNIH JELA

12. MJEŠAVINE S MASLACEM

11. DOGOTAVLJANJE JELA PRED STOLOM GOSTA
Hladna predjela
Rasijecanje mesa
Rasijecanje rakova
Filiranje riba
Filiranje kuhanih riba
Filiranje prženih riba
Prilozi uz jela od riba
Fondiji od mesa
Vrste mesa za fondije
Ulje za fondije
Prilozi findijima od mesa
Burgundsku fondi
Kuhanje za stolom
Flambiranje jela
Flambiranje slanih jela
Flambiranje slatkih jela

Važnost flambiranja u ugostiteljstvu

Dolaze vremena većih ulaganja u turističku privredu , pa tako i u ugostiteljstvu.Na taj način dobijamo. Ali i imamo modernizovane objekte od kojih očekujemo sve veći promet i devizni priliv sretstava.Vrlo je poznato da su neke zemlje kao što su Austrija, Nemačka, Italija, Španija i Francuska zhvaljujući velokim modernim objektima sa većim kapacitetima ,boljom uslugom i ostalim atrakcijama otišle mnogo ispred nas. U tom ogledu mi imamo veliku šansu . Treba imati u vidu kulturno- istoriske spomenike, lepotu naše zemlje, poboljšanje usluga i veći asortiman pića i jela .Mali broj kadrova, pa i objekata kod nas može da pruži konzumaciju gostu koja je iznad prosečnog nivoa. U mnogim zemljama sveta a u modernizovanim objektima , gostima se pripremaju i dogotovljavaju jela kod stola.Ovakav pristup prezentacije hrane gostima nij baš novijeg datuma. Radilo se dogotovljavanje jela kod stola gosta štio je poznato u literaturi još pre stotiu i više godina.I tada su jela pripremana na ovaj način bila vrlo efektna i budila kod gostiju želju za jelom , što je rezultiralo veću potrošnju , što znači i promet ugostiteljskog objekta. Ostvarivale su se veće zarade. Takav način rada predstavlja akumulativnu konzumaciju ... Pružanje takvih usluga ima vrlo jak propagandni efekat.Znači da bi svaki , ugostiteljski objekat trebalo da uvede flambiranje i već pomenuti rezultati neće izostati. Pored lepota prirode u našoj zemlji koje se vide jednom , mnogo puta se pamte dobra usluga hrane i pića , a naročito atrakcije kao što je flambiranje jela kod stola gosta. Ako se želi nekom restoranu podiči rang na viši nivo,onda je neminovno , po uzorima na druge europske restorane , zavesti obićaj pripremanje nekih jela kod stola pred gostom .Flambiranje je ustvari dogotovljavanje jela kod stola, dok se osnovni radovi obavljaju u kuhinji.Flambiranje , po tehnici rada spada u oblast kuvarstva. Ovaj rad se obavlja pred gostima.Poterban je rešoza flambiranje i grejač ili specijalna kolica za flambiranje i tiganji za flambiranje. Flambiranje – znači preliti meso , voće ili slatko jelo prvorazrednim žestokim alkoholnim, pićima i zapali ti ga da dođe do plamena. Flambira se za dve osobe, a po potrebi za manje ili više osoba.U nekim luksuznim restoranima flambiranje obavlja kuvar , i ako se ovaj posao dodeljuje šefu rajona, odnosno šefu sale ili specijalisti za flambiranje, miksanje i tranširanje.To su posebno školovani kadrovi . Flambiranje čini atrakciju u restornu i za doste predstavlja lep doživljaj. ZA OVAJ POSAO POTREBNA JE saradnja kuhinje i servisa. Već smo prikazali šta se od namirnica sve flmbira po vrstama (podela Ivan Marošević ).Od voća se flambira najčešće banane , breskve a može se flambirati ananas i kruška.

Нема коментара: