понедељак, 23. јун 2008.

............. ŠKOLJKE ...............

............. ŠKOLJKE ...............

. Zapečene jakovske kapice .- za .- 4.- osobe- ( pecten jacobaeus ) ..

SASTOJCI : 8.- kom.- svežih jakovskih kapica, 100.- gr.- crnog luka, 500.- gr.- spsnaća, 100.- gr.- šampinjona, 100.- gr.- maslaca,2.- dcl.- kisele pavlake, 3.- gr.- soli, 100.- gr.- prezli od hleba, 60.- gr.- svežeg naribinag sira, 25.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- belog vina.

NAČIN PRIPREMANJA : belo meso školjki izvadiditi iz ljuštura . Narandžastu ikru odvojiti i oprati. Oljustene ljušture malo prokuvati . Crni luk očistiti i sitno iseći . Oprati spanać ocediti i na sitno ga iseći. Šampinjone oprati i iseći na listiće. Zagrejati maslac i pržiti školjke i ikru , izvaditi iz posude i čuvati na toplom mestu . Ispržiti na maslacu seckani crni luk, da postane staklast. Na to dodati spanać i šampinjone, pirajati oko pet minuta. Uliti vino i pavlaku , mešati dok provri. Posoliti u smesu vratiti školjke i ikru da se ugriju. Zagrejati pećnicu na -250.- stepeni . Dobiveni ragu podeliti u ljušture, pomešati prezle sa sirom i s

Time posuti školjke. Odozgo staviti listiće maslaca . Neka se školjke zapeku na gornjoj prečki oko deset min. Dok dobije zlatno žutu koru .

........... Pohovane kamenice - za – 6.- osoba ---kamenica – oštriga-

OSTRIGA- ( OSTREA EDULIS )

SASTOJCI : 48.- kom.- svežih ostriga, 25.- gr.- peršunovog lista, 100.- gr.- prezli od hleba, 2.- gr.- belog bibera, 2.- kom.- žumanjka, 100.- gr.- brašna, 100.- gr.- listova salate glavice, 1.- kom.- limuna, ulje za prženje.

NAČIN PRIPREMANJA : ostrige izvaditi iz ljušture nožem , predviđenim za otvaranje . Kmaenice osediti i h. Prešun oprati , ocediti i seći na sitno pa ga pomešati sa prezlom i biberom . Umutiti žumanjke ostrige uvaljati u brašno ,zatim u žumanjak pa pu prezle . Ulje zagrejati u fritezi i pržiti . Kamenice se prže oko dva minuta. Moraju da porumene. Rržati i na toplo posluživati ih na listovoma zelene salate , ukrasiti limunom .

...

KMAENICE SA SLANINOM . ’’ PATRIK ’’ – ZA .- 4.- OSOBE --------------

SASTOJCI : 100.- gr.- dimljene mesnate slanine, 24.- kom.- ostriga svežih , ½.- dcl.- sosa vorčestera, ( vusterski sos ) , 1.- kom.- limun.

NAČIN PRIPREMANJA : slaninu narezati na tanke rezance . Specijalnim nožem otvoriti ostrige. Zagejati pećnicu na 250.- stepeni. Ostrige položiti na pleh , začiniti sosom i poređati slaninu preko svake ostrige. Kratko držati u pećnicu dase tapeku i slanina postane hrskava.

.....KAMENICE ZAPEČENE NA SPANAĆU .- ZA -4.- OSOBE ----------

SASTOJCI : 500.- gr.- spanaća, 150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 60.- gr.- maslaca, 2.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera, 1.- gr.-. Nanog oraščića, 24.- kom.- kamenica, 1.- dcl.- kisele pavlake, 1.- gr.- kajenskog bibera, 60.- gr.- nanog tvrdog sira, 20.- gr.- maslaca za posudice.

NAČIN PRIPREMAJA : oprati spanać , oljuštiti crni i beli luk, sitno naseckati i popržiti na msalacu. Dodati spanać i pustiti da list spanaća svene. Sve to začiniti . Pećnicu zagrejati na 250.- stepeni . Maslacem namazati posudice vatrostalne i u svaku staviti podjednako oceđen spanać. Izvaditi meso kamenice i sa tečnošću staviti na podlogu spanaća u posudama. U pavlaku dodati sir , biber, i soli i kajenski biber. Ovom mešavinom preliti meso kamenice. Kratko ih zapeći služiti ih u istim posudicama kako su i pripremljene.

ŠKOLJKE U SOSU OD PARADAJZA .- ZA – 4.-OSOBE

SASTOJCI : 2.- kg. Dagnji, 150.- gr.- crnog luka, 30.- gr.-belog luka, 1.- kg. Svežeg paradajza, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 2.- dcl.- belog vina malvazija, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, 20.-gr.- lista svežeg bosiljka.

NAČIN PRIPREMANJA : školjke pažljivo oprati pod mlazom hladne vode, otvorene odbaciti . Luk crni i beli očistiti i narezati na kocke. Paradajz oljuštiti i narezati na kocke. U velikoj posudi zagrejati maslinovo ulje i na sednje jakoj vatri pržiti luk beli i crni . Potrbno je stalno mešati . Zaliti belim vinom i prokuvati . Dodati kockice paradajza i poklopiti te kuvati dvadeset minuta. Sos posoliti pobiberiti i kuvati dalje . Dagnje staviti u sos , posudu poklopiti i kuvati još 8’.- min. Za to vreme posudu jače protresti dase dagnje ravnomerno kuvaju u sosu . Kada su kuvane dagnje podeliti po tanjirima i posuti sa narezanim listovima svežeg bosiljka.

.... DAGNJE S MAJONEZOM I SENFOM .- ZA .-4.- OSOBE.

SASTOJCI : 2.- kg.- dagnji, 150.- gr.- crnog luka, 1.- kom.- lovorov list, 2.- dcl.- vode. 2.- gr.- belog bibera, ½.- kom.- soka od limuna, 3.- kom.—žumanjka, 20.- gr.- estragonskog senfa, 2.- gr.- soli, ½.- dcl—maslinova ilja, 1.- dcl.- kisele pavlake, 20.- gr.- svežeg lista estragona.

NAČIN PRIPREMANJA : školjke oprati pod mlazom hladne vode i bez mlaza ostaviti dase vidi dali je koja otvorena pa takve odbaciti kao

Neupotrebljive. U veliku posudu staviti vodu sa lukom i lovorom kad provri dodati dagnje i pobiberiti , poklopiti i kuvati još deset minuta. Posudu povrmeno protresti. Oklpiti posudu i ostavit dase dagnje ohlade, a neotvorene školjke odstraniti. Polovicu ljuštura školjki odvojiti i posložiti na pladanj. Poškropiti sa limunovim sokom . Žumanjke pomnešati sa senfom i posoliti . Mešatri žicom uz sipanje ulja kap po kap kao bih dobili majonez.u dobiveni majonez umešati pavlaku. Oprati naseckati začinsko bilje manji deo umešati u majonez . Dagnje ukrasiti majonezom i posuti naseckanim biljem.

.................. JAKOVSKE KAPICE S POVRćEM ZA .- 4.- OSOBE --------------

SASTOJCI : 24.- kom.- jakovske kapice, 2.- gr.- soli, ½.- kom.- limunova soka, 20.- gr.- kpra svežeg, 20.- gr.- peršunovog lista svežeg, 20.- gr.- belog luka, 100.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- sveže crvena babure paprike, 100.- gr.- zelene sveže paprike, 200.- gr.- paradajza svežeg , 100.- gr.- svežih keasrtavaca, 1.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- sirćeta, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, ½.- dcl.- viskija, 100.- gr.- salate endivije lepih listova, 1.- kom.- limuna, 20.- gr.- kopra svežeg.

NAČIN PRIPREMANJA : jakovske kapice kuvati u kipućoj slanoj vodi , pa smanjiti temperaturu na slabije i kuvati tako deset minuta i ocediti. Meso izvaditi iz ljuštura staviti u posebnu posudu i natopiti limunovim sokom . Peršun i kopar oprati i ocediti pa sitno narezati . Oljuštit crni i beli luk pa naseckati na kocke. Paradajz oljuštiti od kožice osoloboditi od semenki i naretati na kocke. Krastavac narezati na kocke. Pripremljenom povrću dodati začinsko bilje i jakovske kapice pa sve dobro izmešati . Zatim dodati ulje , soli, bibera, i viski . Preliti preko smese školjki i povrća. Neka ova mešavina školjki i povrća stoji sat vremean kao bih se ukusi sjedinili . Školjke s povrćem raporediti na oprano lišće salate .ukrasiti kolutovima limuna i grančicama kopra.

................................ MRINIRANE DAGNJE ZA - 4.- OSOBE .----------------------

SASTOJCI _ : 2.- kg.- dagnji, ½.- lit.- vode, 5.- gr.- soli, 1.- kom.- lovorov list, 3.- gr.- mlevenog crnog bibera, 400.- ge.- oguljenih paradajza iz konzervi , 20.- gr.- belog luka, 150.- gr.- crnog ,luka, 25.- gr.-peršunovg lsta sitno nasečenog. 1/.dcl.-maslinovog ulja, ½.- dcl.- sirćeta, 1.- gr.- soli, 1.- gr.- mlevenog crnog bibera, 2.- gr.- šećera, 1.- gr.- kajenskog bibera.

NAČIN PRIPREMANJA : školjke oprati i otvorene odbaciti. U posebnu posudu pristaviti vodu . Dodati soli, bibera, lovora, kad provri dodati dagnje i poklopiti . Kuvati 10’.- min. Na jakoj vatri,.povremeno protresti lonac. Školjke izvaditit iz tekućine, izvadidti lovorov list. Paradajz iz konzerve ocediti sačuvati sok . Paradajz naseći na krupnije delove . Beli luk narezati na krupnije , crni luk narezati na krupnije kocke. Pomešati luk, peršun i paradajz . Umešati ulje i sirće .sos začiniti solju , biberom , i šećerom kao i kajenskim biberom. Još mlake dagnje preliti sosom od paradajza koji služi kod mariniranja. Dobro sve promešati i ostaviti nekoliko sati dase ukusi sjedine.

............. BUZARA OD PRSTACA - ZA – 4- OSOBE ----------------

SASTOJCI : 1,5.- kg.- prstaca, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 30.- gr.- belog luka, 2.- dcl.- belog vina, 1.- dcl.- vode, 20.- gr.- peršunovog lista, 2.- gr.- soli, 2. Gr.- bibera, 60.- gr.-prezli od hleba, 25.-gr.- maslaca.

NAČIN PRIPREMANJA : prstace kuvati dok se svi otvore. Istovremeno na zagrejanom m ulju u drugoj posudi popržiti beli luk nseckan na sitno . Zaliti ga vinom ,te dodati soli i bibera, naseckan peršunov list, maslac i prezle od hleba. Sve zajedno malo propržiti pa zaliti vodom . U gotov sos dodati prstace.

Нема коментара: