уторак, 10. јун 2008.

Jela od mesa

Jela od mesa


Šnicla "Bela lađa’’

Sastojci za 4 porcije
- 800 g svinjetine od buta,
- 50 g dimljene šunke ili dimljenih kobasica,
- 1 tvrdo kuvano jaje,
- 40 g ajvara,
- 200 g šampinjona,
- 20 g soli,
- 10 g “Vegete”,
- 2 g mlevenog bibera,
- 1- 0,8 dcl milerama,
- 1 ljuta papričica,
- 1 veza seckanog peršunovog lista,
- 0,5 dcl belog vina,
- 1 kašika skrobnog brašna.
- 10 g belog luka,

Priprema
Od mesa iseći 4 šnicle, malo ih istuci sa obe strane, posoliti pa gornju stranu premazati ajvarom, staviti preko šunku ili kolutove kobasica i 1/4 jajeta, rolovati i učvrstiti čačkalicom. Tada ih uvaljati u brašno i površinski sa svih strana naglo propržiti do rumenila. Premestiti šnicle u drugu posudu, a na onoj masnoći prodinstati siiiitno seckanu papričicu, dolivati sa pomalo vode i vina, pri kraju umešati “Vegetu”, preliti preko mesa i zajedno malo krčkati.

Seckane šampinjone posebno prodinstati na puteru, pri kraju umešati izgnječen beli luk i peršunovo lišće, pa tim preliti ono meso. Krčkati i dalje dok meso ne omekša, pa na kraju skrobnim brašnom (gustinom) pomešanim sa umućenim mileramom i vinom zakuvati da se zgusne.

Prilog je mešano povrće dinstano na puteru.
.


Biftek s tartufima (glavno jelo),

Sastojci:
0,2 kg mesa (beefsteak)
5 g tartufate
5 k maslaca
0,1 kg mesnog temeljca
malo soli, papra
tartufi po želji


Opis:
Beefsteak ispečemo na žaru s dodatkom soli i papra. Od temeljca, tartufate i maslaca napravimo umak. Beefsteak kratko prokuhamo u temeljcu, stavimo na tanjur i na njega naribamo tartufe (po mogućnosti na listiće). Biftek obložen pancetom (glavno jelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje


Biftek obložen pancetom Sastojci:
0,25 kg bifteka
brokule
mrkva
gljive
sol, papar
2-3 fete pancete
senf
pomfrit
maslinovo ulje


Opis:
Biftek popaprimo i namažemo senfom te ga pustimo u maslinovom ulju 10 minuta. Meso obložimo pancetom (uz pomoć čačkalica), posolimo i naglo popečemo sa obje strane. Prilog može biti sezonsko povrće. Uz ovo jelo preporuča se domaća malvazija.
Biftek s lisičkama (glavno jelo),
Specijalitet podravske kuhinje


Biftek s lisičkama Sastojci:
biftek
lisičke (gljive lisičarke)
crno vino
vorčester
rajčica koncentrat
brašno
senf
maslac i začini


Opis:
Biftek opečemo na maslacu, zalijemo temeljcem, dodamo pirjane lisičke, vino, vorčester, rajčicu, začine i na kraju zgusnemo.
Biftek u crnom vinu i šampinjonima (glavno jelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje


Biftek u crnom vinu i šampinjonima Sastojci:
0,25 kg bifteka
senf
sol
papar
vegeta
crno vino
svježi šampinjoni


Opis:
Biftek namazan senfom ispečemo na tavi, na vrlo malo masnoće. Izvadimo ga na tanjuri a na preostalom soku od pečenja propirjamo na listie narezane svježe šampinjone i dobro ih začinimo. Kada su šampinjoni mekani zalijemo ih sa 0,1 l kvalitetnog crnog vina i kada provrije dodamo biftek u umak. Pirjamo ga 10-ak minuta i potom serviramo s kroketima ili nekom tjesteninom.
Biftek u požaru 1776. (glavno jelo),

Biftek u požaru 1776. Sastojci:
biftek
senf
sol
zeleni papar
temeljac od fazana
maslac
domaći vinjak


Opis:
Biftek namažemo sa senfom i posolimo. Pečemo na domaćem maslacu sa obje strane, dodamo zeleni papar i podlijemo temeljcem od fazana. Pustimo da se umak prokuha do određene gustoće. Poslužujemo ga sa šampinjonima na žaru ili sa krumpirom u vrhnju začinjenim muškatnim oraščićem. Ovo jelo konobar sa stolom

Ćureća prsa sa pečurkama u umaku od gorgonzole i pavlake-klub lađa

Sastojci
ćureća prsa
500 g pečuraka
150 g gorgonzole
jedna pavlaka
sol

Priprema
Ćureća prsa iseći u šnicle i istući ih. Propržiti ih na malo maslaca ili maslinovog ulja. Pečurke (narezane na listiće ili samo kapice) očistiti i prodinstati zajedno sa šniclama. Kad su šnicle i pečurke gotove, skloniti ih sa šporeta. Gorgonzolu iseći na krupnije kocke i umešati je u jelo ali paziti da se ne otopi skroz već da se kocke delimično održe. Na kraju dodati pavlaku i sve izmešati. Ako nije dovoljno slano, dodajte još malo soli.

Biftek u umaku od zelenog bibera (glavno jelo),
Pepper staak
Biftek u umaku od zelenog papra Sastojci:
25 dg junećeg bifteka
0,2 l crnog vina
0,5 dg zelenog papra
0,05 l vrhnja za kuhanje
3 kapljice tabasca
0,1 dl worchestera
3 dg maslaca
soli i papra po želji


Opis:
Biftek popržimo u tavi na maslacu. U drugu tavu stavimo crno vino, zeleni papar, sol i crni papar po želji, te pustimo da provri. U umak dodamo tabasco i worchester te srednje poprženi biftek, pa pustimo da sve zajedno kuha još par minuta. Pri kraju pripreme umiješamo vrhnje za kuhanje.
Jelo se poslužuje uz kuhani krumpir ili rižu na maslacu. Uz jelo preporučamo istarski merlot ili plavac sa Pelješca.


Kraljevski odrezak (glavno jelo),

Kraljevski odrezak Sastojci:
teleće meso
pršut
pureći bijeli bubrezi
maslac
šampinjoni
kiselo vrhnje
brašno
sol, papar i vegeta.


Opis:
Teleće meso izrezati na odreske, potući ih, posoliti i prekriti pršutom. U sredinu staviti skuhane pureće bijele bubrege. Tako punjene odreske saviti kao rolade, uvaljati ih u brašno i opržiti na masnoći. Zalijemo temeljcem i pirjamo, dodamo šampinjone i začinimo. Na kraju dodamo kiselo vrhnje.

Teleći file
Teleci file
SASTOJCI

# 1,25 kg telećeg mesa
# veza malih šaragrepa
# 2 glavice crnog luka
# 2 kašike putera
# 2 kašike meda
# 200 ml belog vina
# 400 ml preliva za meso
# so, biber
# 500 grama sitnog krompira
# 250 grama vrhova bele šargarepe
# 250 grama graška šećerca
# 150 grama pavlake
# 1 kašika senfa
# 3 kašike putera
# 2 kašike šećera
# 2 kašike seckane krabuljice
NAČIN PRIPREME

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Dve šargarpe i crni luk iseći na krupnije kocke. Meso posoliti i pobiberiti, pa propržiti na vreloj masti sa svih strana. Dodati crni luk, šargarepu, med, vino i preliv. Meso peći 50 minuta. Prelivati ga sokom od pečenja.

Kuvati krompir u ljusci 25 minuta, ocediti ga i oljuštiti. Vrhove špargli oljuštiti i kuvati 15 minuta u slanoj vodi. Zatim ocediti i ohladiti. Oprati grašak šećerac. Šargrepu kuvati oko 10 minuta u slanoj vodi, a posle 5 minuta, dodati i grašak. Ocediti i ohladiti.

Izvaditi meso iz tiganja u kom se peklo i ohladiti. Sok od pečenja procediti, dodati mu pavlaku i senf i sve izmešati. Prokuvati i začiniti. Zagrejati puter, pa na njemu rastopiti šećer. Dodati povrće. Zagrejati ga i posuti krabuljicom. Iseći meso na šnicle.




Teleći medaljoni u svijetlom umaku s račićima (glavno jelo),

Sastojci:
3 teleća medaljona
3 dag malih račića
1 dl slatkog vrhnja
0,03 l prošeka
začinsko bilje
2 dag margarin
oštro brašno
sol, mrkva
lišće jagode
krumpir
divlja riža
pjenušac
egzotično povrće


Opis:
Narezane medaljone posolimo i umočene u brašno kratko pržimo na masnoći s obje strane. Dodamo slatko vrhnje, račiće, prošek i začinsko bilje. Lagano prekipimo i poslužimo na ugrijanom tanjuru na kom smo napravili dekoraciju od mrkve u obliku ruže obojane sokom od cikle, sa strana obloženom listovima šumske jagode.
Prilog:
krumpiriće oblikujemo te pržimo u dubokoj masnoći, rižu iskuhamo u pjenušcu, iskuhamo povrće.
Salata:
svježi listovi šumskog radiča začinjeni po želji gosta.


Teleci medaljoni.- sa finim travama

Potrebno je:za .- 6 OSOBA

- 1,2 kg telecih filea, 600 g šampinjona, 1 kg krompira
- 200 g pavlake, 0,3 dl belog vina, senf, so, biber,1gr finih trava

File iseci na medaljone i ispeći na vrelom ulju. Napraviti sos od pecuraka, pavlake i vina. Pomesati sa mesom i dinstati dok medaljoni ne omeksaju. Dodati fine trave.Servirati uz povrće
Karađorđeva šnicla

Ako ste osjetljivog želuca, brojite kalorije ili ne jedete meso, ovaj ćete recept zaobići. Gurmani ipak ne odolijevaju poznatom specijalitetu, pa će ga u slast pojesti posluženog s tartar-umakom i kvalitetnim crnim vinom.

Sastojci za 4 osobe
500 g telećih odrezaka
100 g kajmaka
2 jaja
sol
70 g Krušnih mrvica Podravka
ulje za prženje

Karađorđeva šnicla
Vrijeme pripreme 30 min
Energ. vrijednost obroka 373 kcal / 1562 kJ
Postupak
1. Teleće odreske potucite batom za meso.
2. Na svaki odrezak stavite žličicu kajmaka. Zarolajte i dobro pričvrstite čačkalicama.
3. Uvaljajte u razmućena posoljena jaja, zatim krušne mrvice i pržite u vrelom ulju dok ne porumene.
4. Nakon prženja, odrescima izvadite čačkalice.
Posluživanje

Poslužite s pire krumpirom i kajmakom.
Savjet

U nadjev za odrezak možete dodati i sitno narezanu šunku.

Karađorđeva šnicla
SASTOJCI
# 500 grama svinjskih odrezaka
# 150 grama kajmaka
# 2 jaja
# brašno
# prezle
# so
NAČIN PRIPREME

Svinjske odreske dobro izlupajte da bi se potpuno istanjili i omekšali, pa na svaki odrezak stavite po malo kajmaka.

Uvijte meso kao rolat i pričvrstite svaki komad čačkalicom. Odreske uvaljajte najpre u brašno, zamočite ih zatim u umućena jaja i na kraju ih uvaljajte u prezle. Pržite ih na vrelom ulju i poslužite uz pomfrit ili bareni krompir, kriške limuna, peršun i tartar sos
Karađorđeva šnicla

Potrebno je:

- 500 gr juneceg mesa
- 100 gr kajmaka
- malo prezli
- 2 jajeta
- ulje

Meso iseci na tanke snicle i dobro ih izlupati.
U svaku sniclu staviti malo kajmaka.
Uviti ih kao rolat, dobro pricvrstiti cackalicama,
uvaljati u umucena jaja, zatim prezle i prziti
na vrelom ulju dok ne porumene.
Iz gotovih snicli povaditi cackalice.
Servirati s pire krompirom ili pomfritom.

Radi pikantnijeg ukusa u sniclu se
pored kajmaka moze staviti i sitno rezana praska sunka.


propržite na njemu tako da porumene sa svih strama. Izvadite ih i poređajte na činiju i prelijte razgrejanim kajmakom.

Teleći medaljoni na kajmaku


Sastojci
- 500 g telećeg mesa od najmekšeg dela buta
- 250 g kajmaka
- 4 kašike brašna
- 1 šoljica ulja
- so

Priprema
Meso isecite na male komade u obliku medaljona, posolite i uvaljajte u brašno. Zagrejte ulje pa medaljone propržite na njemu tako da porumene sa svih strama. Izvadite ih i poređajte na činiju i prelijte razgrejanim kajmakom.

TELEĆI MEDALJONI NATUČENI SA PRŠUTOM U UMAKU OD KADULJE I VRHNJA

SASTOJCI

teleći file, suho meso, vrhnje za kuhanje, kadulja, riža, bademi, so, biber, maslinovo ulje.

PRIPREMA

Teleće meso bez kosti isjeći i oblikovati u medaljone zatim na njih staviti suho meso i zajedno rastući. Drugu stranu teletine začiniti sa soli i biberom. Meso zatim peći u tavi na maslinovom ulju, pred kraj pečenja meso posuti sjeckanom kaduljom i uliti vrhnje za kuhanje, pustiti da se sastojci sjedine nekoliko minuta. Kada su medaljoni gotovi, servirati ih sa skuhanom rižom pomiješanom sa sjeckanim bademima.


SOTE STROGANOV/ z a 3 porcije

Sastojci:
600 g govedine, glava crnog luka
40 g putera, 200 g šampinjona
1 dl kisele pavlake, dva kisela krastavca, limun, brašno, so, biber, vegeta

Priprema:
Propržiti na ulju meso i luk iseckane na sitne komade. Pržiti dok luk ne dobije boju. Šampinjone, iseckane na listiće, ispržiti na ostatku ulja i u to dodati meso sa lukom. U smesu ubaciti biber, biljni začin, pa sve kratko prodinstati. Dodati brašno umućeno sa krastavčićima isečenim na tanke listiće i pavlakom. Dodati malo vode da ne bude gusto i malo limunovog soka. Kao prilog služiti kuvani pirinač.
Teletina punjena šunkom
SASTOJCI (za 4 osobe)

# 8 telećih rolata (od po 80 grama)
# 1/2 vezice bosiljka
# so, biber
# 2 kašike senfa
# 4 režnja šunke
# 100 grama sira u komadima
# 2 kašike maslinovog ulja
# 250 ml instant supe
# 100 ml belog vina
# 750 grama paradajza
NAČIN PRIPREME

Meso oprati i obrisati ga suvom krpom. Oprati i očistiti bosiljak, pa iskidati listiće. Začiniti rolate i namazati ih senfom. Svaki režanj šunke preseći napola, izrendati sir i svaki komad sira i šunke začiniti sa 4 listića bosiljka. Oblikovati meso u rolnice i zabosti čačkalice.

Zagrejati maslinovo ulje i pržiti na njemu rolnice od mesa uz stalno okretanje. Doliti malo vina i supe i poklopljeno dinstati 20 minuta.

U međuvremenu oprati i očistiti paradajz, pa svaki plod iseći na 4 dela. Preostale listiće bosiljka iseći na tračice radi garniranja. Paradajz i bosiljak dinstati poslednjih 15 minuta zajedno sa rolnicama mesa.

Izvaditi rolnice, posoliti i pobiberiti paradajz, a zatim servirati zajedno sa rolnicama mesa. Garnirati listićima bosiljka. U jelo se, po želji, može dodati obarena (u slanoj vodi) testenina u vidu traka.
Pirjana teletina sa šampinjonima

Ovo se jelo originalno zove Zurich Geschnetzeltes i poslužuje se s röstima. Ovo najpoznatije švicarsko jelo zadovoljit će sve ljubitelje teletine u kremastom umaku.

Sastojci za 4 osobe
600 g teletine od buta
300 g šampinjona
1 glavica luka
50 g maslaca
100 ml bijelog vina
1 žlica Vegete
1 žlica nasjeckanog peršinova lista
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žličice Škrobnog brašna Gussnel Dolcela

Pirjana teletina sa šampinjonima
Vrijeme pripreme 1 h 10 min
Energ. vrijednost obroka 368 kcal / 1543 kJ
Postupak
1. Teletinu narežite na kocke, a luk sitno nasjeckajte.
2. Na maslacu popecite narezano meso, dodajte luk i zajedno pirjajte pet minuta.
3. Dodajte šampinjone narezane na listiće i Vegetu, pa nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje vodom oko 30 minuta.
4. Kada meso omekša, dodajte vino, škrobno brašno razmućeno u malo vode i vrhnje za kuhanje.
Posluživanje

Poslužite s popečcima od krumpira (rösti) i sve ukrasite nasjeckanim peršinom.
Savjet

Jelo možete obogatiti i suhim vrganjima koje ste prethodno namočili.

SVINJSKA PISANICA’’ DUNĐERSKI’’

SASTOJCI ZA ČETIRI OSOBE:

2 lungića od po 30 dag
24 komada suhih šljiva
20 dag suhih šljiva za umak
6 dag maslaca
1 dl ulja
1 dl zagorske domaće šljivovice
2 dl kiselog vrhnja
3 dl slatkog vrhnja
1 vezice peršina
sol i papar
2 dl bijelog vina
30 dag širokih domaćih rezanaca

PRIPREMA:

Očistite šljive od koštica, pa ih napunite maslacem. Lungiće (pisanice) osolite i nadjenite šljivama, zatvorite čačkalicama i popaprite. Ispržite ih na ulju. Ostale šljive očistite, narežite na rezance i potopite u vino. Kad pisanice budu pečene, izvadite ih i držite na toplom, a u sok od pečenja dodajte šljive s vinom. Kad vino uskuha, ulijte vrhnje, a nakon nekoliko minuta i šljivovicu. Posolite, popaprite. Vratite pisanice u umak, propirjajte i poslužite s domaćim rezancima. Pisanice izrežite na odreske (kolutove).
Svinjska pisanica u umaku od piva

Po uvjerenju najvećih kuhara, upravo su umaci duša jela. Prepuštanje avanturi u kreiranju umaka je poput putovanja u nepoznatu zemlju. Svaki novi krajolik i svaki novi okus uvijek isponova razgaljuje dušu.

Sastojci za 4 osobe
600 g svinjskog filea (pisanice)
4 žlice ulja
300 ml piva
1 luk
1 manja paprika
1 tikvica
1 rajčica
sol
papar
piment u prahu
4 žlice slatkog vrhnja
2 žlice Fanta za gulaš i paprikaš

Svinjska pisanica u umaku od piva
Vrijeme pripreme 50 min
Energ. vrijednost obroka 420 kcal / 1760 kJ

Postupak
1. Svinjsku pisanicu operite, osušite i uklonite suvišnu masnoću. Posolite je, popaprite i popecite s obiju strana. Kada dobije lijepu svijetlosmeđu boju, postupno dolijte 200 ml piva i pirjajte dok se količina tekućine ne prepolovi.
2. Tikvice narežite na ovalne ploške. Dodajte ih mesu, podlijte ostatkom piva i kratko propirjajte. Meso i tikvice stavite na topli tanjur.
3. Na istu masnoću dodajte luk i papriku narezanu na krupnije kocke te rajčicu kojoj ste ogulili kožicu, uklonili sjemenke i također je narezali na kocke. Pirjajte oko 15 minuta i po potrebi dolijte malo vode.
4. Povrće izvadite, izmiješajte električnom mješalicom i vratite u tavu.
5. U 300 ml vode dodajte Fant za gulaš i paprikaš, promiješajte, ulijte u tavu i dodajte malo pimenta u prahu. Kratko prokuhajte i na kraju umiješajte slatko vrhnje.
Posluživanje

Na tanjure stavite umak, rasporedite tikvice i meso narezano na odreske, a uz to poslužite rižu ili široke rezence.
Savjet

Za ovo jelo možete upotrijebiti i kare bez kosti, svinjetinu od buta ili pureća prsa.
Mala tajna

Dodavanjem piva upotpunjujemo aromu ovom jelu od svinjetine.



Svinjska pisanica punjena suhim šljivama

Sastojci za četiri osobe: 0,80 kg svinjske pisanice, 0,10 kg domaće šunke, 0,25 kg suhih šljiva, 0,20 kg rajčice, 0,20 l bijelog vina, 0,20 l pilećeg temeljca, 0,10 l ulja, 0,20 l vrhnja za kuhanje, bosiljak, sol, papar.

Svinjsku pisanicu posoliti, popapriti, utrljati u nju bosiljak i puniti je suhim šljivama. Na tavi zagrijati maslac i ulje te naglo zapeči pisanicu s obje strane. Izvaditi lungiće iz tave, a na preostalu masnoću staviti domaću šunku narezanu na rezance i suhe šljive. Lagano pirjati podlijevajući pilećim temeljcem. Dodati nasjeckane rajčice, podliti vinom i malo prokuhati. Vratiti lungiće, pustiti da pet minuta lagano prokuhaju i sve zgusnuti s vrhnjem za kuhanje.

Нема коментара: