недеља, 15. јун 2008.

Paradajz punjen lososom- za .- 10. –osoba----

-------- Paradajz punjen lososom- za .- 10. –osoba---- Sastojci : 15.- kom.- paradajza srednje veličine, 600.- gr.- kuvanog dimljenog lososa bez kostiju , 700.- gr.- francuske salate, 150.- gr.- majoneza, 2.- dcl.- kisele pavlake za sos, 200.- gr.- aspika ribljeg , 3.- dcl.- tartar sosa, 1.- kom .- vezica peršunovog lista, ½.- kom.- limuna, malosoli i bibera. Način pripremanja : paradajz staviti u vrelu vodu i skinuti mu pokožicu . Zatim raseći tanko na sam vrh paradajza i izvadidti mu semenke. Kuvanog Lososa iseći na sitne komade , spojiti sa sosom od majoneza i pavlake. Začiniti sa soli limunom , i biberom. Komade paradajza puniti sa začinjenim lososom i posuti seckanim peršunom. Na oval staviti podlogu od francuske salate . Preliti tartar sosom i po tome postaviti punjeni paradajz . Oko ovog predjela staviti kocke sečenog aspika. ----------- Salata od pilećeg mesa – za – 10.- osoba---- Sastojci : 1,5kg.- pilećeg mesa, 750.- gr.- krompira, 200.- gr.- jabuka,4.- kom.- jaja, ½.- lit.- sos od majoneza, 120.-gr.- zelene salate, 300.- gr.- mesni aspik. Način pripremanja : pileće meso skuvati osloboditi ga od kožice i iseći ga na tanke rezance. Kuvani krompir iseći na rezance. Jabuke očistit i iseći na rezance, zelenun salatu i tvrdo kuvana jaja iseći na rezance. Sve to začiniti solju , biberom, sokom od limuna i pola količine majoneza spojiti sa ostlim sastojcima. Ostatak majoneza preliti salatu kod serviranja. Salatu dekorisati tvrdo kuvanim jajima i zelenom salatom . Obložiti sečenim aspikom. --------- Italijanska salata za - ---- 10.- osoba. ---- Sastojci : 1.- kg.- gotova francuska salata, 400.- gr.-svežeg paradajza, 100.- gr.- fileti od sardela, 4.- kom.- tvrdo kuvanih jaja, 50.-gr.- maslina, 100.- gr.- račići iz konzerve, 20.- gr.- kapri u sirćetu , malo soli, bibera, 30.-gr.- peršunovog lista. Način pripremanja: u gotovu francusku salatu dodati sitno sečene filete od sardele . Salatu servirati u raznim oblicima i garnirati je sa sečenm paradajzom, tvrdo kuvanim jajima, maslinama, kaprima,i morskim račićima iz konzerve. ------ Salata ’’ Waldorf ’’ – za .-10.- osoba---- Sastojci : 1.- kg.- celera u glavici, 600.- gr.- jabuka, 300.- gr.- orah jezgro , 4.- dcl.- sos od majoneza, 2.- dcl.- ulupane slatke pavlake, 100.- gr.- telene salate , 1.- kom .- limunov sok. Način pripremanja: oljuštiti koren celera i iseći ga na tanke prutiće . Oljuštiti jabuku iseći je na duguljaste komade . Jabuke odmah poprskati limunovim sokom dane potamne. Jezgro oraha krupno seći isve pomešati Lagano . Ulupanu pavlaku spojiti sa majonezom začiniti ako treba i sav materijal spojiti sa dobivenim sosom servirati u staklene činije i ukrasiti sa zelenom salatom. Postoji mogućnost da se ovoj salati doda isečena banana, ananans i kruška. U zavisnosti dali salata jeste samostalno hladno predjelo ili ide uz neki komad pečenog mesa. Postoji i kombinacija na hladnoj plitici. .......... Salata --- florida- za .- 4.- osobe----------- Sastojci ;: 200.- gr.- jabuka, ½.- kom.- limunov sok , 150.- gr.- celera, 150.- gr.- kuvanog graška , 50.- gr,.. Seckanog badema,100.- gr.- majoneza , mako soli, 1.- kom.-ljuta paparika, 200.-gr.- pomorandže. Način pripremanja: oljuštiti jabuke i rezati na tanke listiće , preliti jabuke limunovimsokom da ne potamne. Oljuštit koren celera iiseći na tanke štapiće . U posebnu činiju spojiti sve sastojke i dodati badem i pomorandže isečene na polovine i izvaditi voćno meso tako, da ostanu kore pomorandže celih polovina. Plod pomorandže dodati ostalim sastojcima . U sve to dodati majonez , posoliti i začiniti sa malo ljute paprike i sve to lagano izmešati . Ovim sastavom salate puniti izdubljene kore pomorandži. ------- Salata od cikorije sa pomorandžama ---- za .- 4.- osobe......... Sastojci : ½.- kom.- soka od limuna, 20.- gr.- meda, 40.- gr.- kečapa, ½.- dcl.-kisele pavlake, malo soli, i aleve paprike, 200.- gr.- pomorandži , 5.- kom.- korena cikorije , 20.- gr.- pšeničnih klica . Način pripremanja: u činiju za salatu staviti limunov sok , med, kečap, i kiselu pavlaku. Posoliti i začiniti paprikom. Oljuštiti pomorandže, sa kriške pomorandže skinuti belu pokožicu i kriške dodati sosu. Očistiti cikoriju , uzdužno ih iseći na fine duguljaste komade, oprati ošušiti ih kuhinjskom krpom .zatim ih dodati u činiju sqa salatom . Pomešati sa ostalim sastijcima . Poklpiti i ostaviti da se ukusi namirnica sjedine. Odozgo posuti pšeničnim klicama i odmah služiti . Ova salata je dobro predjelo i prilog uz pečunje pileće i sočne šnicle. -------- Salata od šunke sa paradajzom – za .—4.- osobe---- Sastojci : 120.- gr.- kuvane šunke , 400.- gr.- svežeg paradajza , 100.- gr.- krastavaca iz turšije,2.- kom.- tvrdo kuvana jajeta, 100.- gr.- majoneza , 20.- gr.- senfa, malo soli i bibera. Način pripremanja. . Iseći šunku na rezance . Paradajz brzo spustiti i izvaditiiz vruće vode. Skinutimu pokožicu i raseći na polovine izvaditi semenke . Zatim iseći na duguljaste komade. Oljuštitiu jajai sitno iseckati a zatim iseckati krastavce iz turšije. Sve sastojke staviti u jednu činiju , dodati majonz i senf dobro izmešati . Posoliti i začiniti paprikom . Služiti uz tost. -------- Salata od goveđeg jezika- za .-4.- osobe ---- Sastojci: 240.- gr.- goveđeg jezika iz salamure kuvanog , 100.- gr .- celera, 100.- gr.- zelene babure paprike , 150.- gr.- kuvanog krompira, 300.- gr.- svežeg paradajza, malo solii bibera, ½.- dcl.- sirćeta, ½.- dcl,.- ulja, 20.- gr.- senfa , 20.- gr.- seckanog peršuna, . Način pripremanja: u činiju za salatu staviti sirće , ulje , senf, i peršun , dobro pomešati , posoliti i pobiberiti . Zatim dodavati ostale sastojke : Celer isečen na štapiće, goveđi jrzik isečen na kocke sitnije , bauru iseći na trake tanko , krompir iseći na kocke, paradajz iseći na sitne kocke ali bez semenki, sve to dobro i lagano izmešati. Ostaviti nako vrme da postoji u frižideru . Takomda se ukusi namirnice sjedine i odmah sližiti dok je hladno. -------- Salata od jaja ’’ Nina’’ .- za .-4.- osobe------- Sastojci : 6.- kom.- tvrdo kuvanih jaja, 150.-gr.- rotkvica, ½.- kom.- sok od limuna, soli, bibera, 60.- gr.- majoneza, 1dcl.- slatke pavlake, 120.- gr.- zelene salate, ½.- dcl. Sirćeta, malo šećera. Način pripremanja: jaja iseći na kolutove , oprane rotkvice iseći na kolutove , sve to staviti u činiju . Začiniti limunovim sokom, posuti solju i boiberom. Dodati majonez pomešan sa slatkom pavlakom , i sve to lagano izmešati . U posebnu činiju izmešati sirće , sol, i šećer. Dodati na trake rezanu zelenu salatu izmešati i poređati oko tanjira ili činije koa venac u krug . Na sredinu kruga staviti salatu od jaja. Služiti uz kreker i maslac. --------- Salata – banatska na ’’ pojtarski ’’ način --- za .- 4.-osobe.- Sastojci: 4.-kom.- tvrdo kuvana jajeta, 100.- gr.- sitnog kravljeg sira, 100.- gr.- suve mesnate slanine, 100.- gr,.- kiselih krastavaca, 50.-gr.- starog kajmaka, 20.- gr.- ljute mlevene paprike, 1.-dcl.- kiselog mleka , 60.-gr.- šušenih kajsija iz paorske peći , malo soli i bibera. Način pripremanja: jaj iseći na kolutove , slaninu iseći na kocke manje, krastavce iseći na tanke trake , sušene kajsije iseći na sitne komadiće. Sve ove sastojke staviti u činiju. Dodati sir , kajmak, mlevenu ljutu Papriku , soli , bibera, kiselog mlekai sve to lagano izmešati i salata je pripremljena. Servirasti na tanjir i formirati u oblik kocke. Malo popraviti kašikom i služiti uz vruću domaću pogaču. --------- Salata bečejska --- ’’Krokan’----- za .- 4 -- osobe Sastojci : 250.- gr dimljenog šarana u ulju, 100.- gr.- crnog luka, 200.- gr.- kuvanog krompira, 200.-gr.- sveže kuvana cvekla, 120.- ,.gr.- kiselihkrastavaca, 200.- gr.- jabuka, 2.- gr.- bibera, 1.- gr.- šušena mirođija, 100.-gr.- majoneza, 1.- dcl.- slatke pavlake, 1.- dcl .- vina –bečejskog ’’krokana’’. Način pripremanja : dimljenog šarana izlomiti na sitne komade. Crni luk iseći na sitne kocke. Krompir oljuštiti i iseći na kocke.na kocke iseći jabuku, cveklu, krastavca, pripremljene sastojke staviti u posudu za salatu, dodati biber i suvu murođiju. Na sve to sipati vino i lagano izmešati .salatu povezati majonezom i slatkom pavlakom . Servirati uz domaću bečejsku proju. ---------- Riblja salata na dvorski način – Dunđerski- za – 4.- osobe Sastojci: 600.- gr .-dimljenog lososa, 100.- gr.- dimljenog šarana u ulju, 20.- gr.- kavijara, 100.- gr crnog luka, 30.- gr .- belog luka, 120.- gr.-kiselih krrastavaca, 200.- gr.-jabuka, 20.- gr.- peršuna, 20.- gr.- kapapraiz sirćeta, 2.-dcl.- jogurta, 10.- gr.- mlevene ljute paparike, 60.- gr.- majoneza, 40.- gr.- kečapa, 15.- gr.- estragonskog senfa, 1/2dcl,. Jabukovog sirćeta, 2.- kom.- tvro kuvana jajeta, 1.- kom.- kašikica šušene mirođije. Način pripremanja: riblje meso iseći na manje komade, ribu staviti u posudu . Dodati kavijar, sitno sečen crni i beli luk, kisele krastavce, sečene jabuke . Zatim dodati sečene kapre, i peršunov list,sve to lagano izmešati . Od jogurta majoneza , kečapa, senfa, šušene mirođije i sirćeta. Načiniti sos koji se doda i umeša sa ostalim sastojcima. Ovako pripremljenu salatu ukrasiti nanim kuvanim ja jima, te posipati ljutom mlevenom paprikom. ------- Kikndska salata – kafe ’’ Aleks ’’—za -- 4 --osobe Sastojci : 600.- gr.- ramsteka ili rozbifa , ( goveđe meso bez kosti ) . Meso opeći tako da bude rozlikavo- ( midijum ), 1/2dcl.- sirćeta, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 150.- gr.- crnog luka, 400.- gr.- svežeg paradajza, 100.- gr.- zelene salate, 3.- ddccl.- jogurta, 1.- dcl.- kisele pavlake, 100.- gr.- majoneza, 1.- kom.- tvrdo kuvano jaje, 20.- gr.-sečenog peršuna , i prstohvat oregana. Način pripremanja: meso iseći na kocke sitnije , i staviti u staklenu činiju. Dodati sirće , soli, biber, sitnosečen luk. Paradajz osloboditi semenki i iseći ga na manje kocke , zalanu salatu iseći na šire trake, i sve dodati ostalim sastojcima. Lagano izmešati u pose4bnu posudu. Umešati jogurt , pavlaku, majonez , seckani peršun i oregan, i time preliti ostale namirnice. Lagano pomešati i ostaviti da se ukusi sjedine. Servirati u staklenu činiju, ili drugačije , a povrh salate nati tvrdo kuvano jaje. ------- Salata ’’šajkaška ’’ – moderna- za – 4 -osobe Sastojci : 1.- kg.- svežeg paradajza, 100.- gr.- zelene paprike, 100.- gr.- zelene salate, 120.- gr.- šargarepe, 2.-kom.- jajeta, 120.- gr.- domaće šunke, 120.- gr.- domaćeg belog sira, 100.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- kapri, 40.-gr.- crnih maslinki, ½.- dcl.- sirćeta, ½.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli 2.- gr.- -bibera,. Način pripremanja. : paradajz iseći na kocke bez semena. Zelenu papriku iseči natrake . Zalenu salatu noprati i iseći na šire trake. Šargarepu nati na krupniji ribež . Tvro kuvana jaja oljuštiti iseću na kolutiće . Domaći sir i domaću šunku iseći na trake . Crni lik iseći na kocke, kapre sitno iseći. Svesastojke spojiti u staklenu posudu i dodati sirće , soli, Biber, i sve to izmešati . Preliti uljem imservirati u staklenu posudu. Povrh salate poređati crne maslinke. -------- Salata od makarona sa salamom.- -- za .- 4.- osobe Sastojci : 300.- gr.- makarona, 200.- gr.- salame, 100.- gr.- sira gauda, 120.- gr.- kiselih krastavaca, 120.- gr.- majoneza, 1. dcl.- slatke pavlake, ½.- kom.-kašike soli, 2.- gr, bibera, 1.- gr.- mlevenog kima, 25.- gr.- sečenog peršunovog lista. Način pripremanja: makarone kuvati čvršće ( a’ l dente ) , ocediti i preliti sa hladnom vodom . Kad se makarone ocede sipoati ih u staklenu posudu. Salamu , sir i krastavce narezati na štapiće . Dodati makaronima majonez pavlaku, soli, biber, i mleveni kim, dobro izmešatii dodati makaronima. Dalje sve to izmašati i salatu servirati u drugu činiju. Peršunov list posuti povrh salate. -------- Salata od cikorije i šampinjona—za .- 4.- osobe.---- Sastojci ž: 3.-kom.- cikorije, 150.- gr.- mariniranih sečenih šampinjona, 100.- luka vlasca, 100.- gr.- crnog luka, 25.- gr.- belog luk, ½.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- estragonskog sirćeta, 20.- gr.- senfa, 2.- gr.- šećera, 2.- gr.- bibera, i 300.- gr.- paraqdajza svežeg. Način pripremanja: cikorije očistiti od tvrdog korena lista cikorije, pa ih iseći na široke trake. Šampinjone ocediti i osušiti ,. Lik vlasc sitno iseći , crni luk iseći na kocke kao i beli luk iseći na sitno. Paradajz iseći na četvrtine ali bez semena. U činiju staviti sve pripremljene sastojke. U drugu posudu spojiti sirće , ulje, senf, šećer, biber, i tako preliti sve sastojke sve dobro izmešati . Ostaviti da se ukusi namirnice sjedine . Salatu služiti rashlađenu. --------- Mađarska salata – za .- 4.- osobe.- - Sastojci. : 300.- gr.- pečenog mesa ( meso po izboru) , 60.- gr.- crvene paprike, 60.- gr.- zelene paprike sveže, 150.-gr.- svežeg paradajza, 100.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, ½.- dcl.- vinskog sirćeta, ½.- dcl.- ulja, malo soli, malo bibera, majčine dušice, 20.- gr.- peršunova lista. Način pripremanja: prepoloviti paprike , oprati ih i izvaditi seme. Paradajz staviti u vruću vodu , svući pokožicu , iseći na četvrtinei bez semenki. Pečeno meso , paprike i paradajz isečene na trake.crni lik iseći na kolutove , beli luk iseći na sitno . Beli luk pomešati sa sirćetom i uljem , posoliti , pobiberiti, i dodati majčinu dušicu. Dodati začine i servirati u posebnu činiju. Salatu ukrasiti kolutićima crnog luka i seckanim peršunom. -------- Horgoška salata – za .- 4.- osobe. ---- Sastojci : 400.- gr.- kukuruza šećerca iz konzerve, 150.-gr.- sveže paprike zelene, 100.- gr.- crnog luka, 120.- gr.- rotkvica, 1.- kom.- limunov sok, ½.- dcl,. Ulja, malo soli, malo bibera. Način pripremanja: zrno kukuruza dobro ocediti . Paprike iseći na kocke ali bez semena. Iseći crni lik na kocke , a rotkvice na kolutiće. Pomešati kukuruz sa paprikom i lukom , preliti limunovim sokom , uljem , biberom i solju. Salatu ostaviti oko pola sata da postoji . Salatu prebaciti u drugu činiju. Ukrasiti je kolutićima rotkvice. Ova salata se može začiniti jogurtom , majonezom , ili kiselom pavlakom . ------- Padejska salata sa aromatičnim biljem --- za .- 4.- osobe---- Sastojci. : 300.-gr,.- belog pasulja, 4.- kom.- jajeta, 120.- gr.- cvrnog luka,20.- gr.- peršunovog lista, 25.- gr.- belog luka, 10.- gr.- lista nane, 2.- gr.-majčine dušice, 10.- gr.- lista korijandara svežeg , ½.- dcl.- sirćrta vinskog, ½.- dcl.-ulja,malo soli i bibera, 100.- gr.- sveže zelene paprike. Način pripremanja. : pasulj skuvati i procediti , ohladiti . Jaja kuvati deset min. I oljuštiti . Jaja iseći na četvrtine , oljuštiti luk i beli luk i sitno iseckati . Peršunov list i ostale aromatične biljke sitno iseći. Sastojke spojiti u posudu , a jaja ostaviti za ukrašavanje. Zatim dodati sirće , ulje , bober, soli, i sve to izmešati . Paprike iseći na trake i dodati salati . Pošto je salata postojala a ukusi se sjedinili može da se servira. Odozgo ukrasiti sa sečenim jajima. -------Seoska salata –’’ Rusanda- ’’ – za .- 4 osobe ------ Sastojci : 1.- kg.- praziluka, 100.- gr.- crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 20.- gr.- aleve paparike, 30.- gr.- beli luk, 250.- gr.-svežeg kravljeg sira, 100.- gr.- domaće šunke, 1.- dcl.-kisele pavlake, 20.- gr.- peršunova lista.,100.- gr.- domaće kobasice, 40.- gr.- zelene salate, malo soli i bibera. Način pripremanja: praziluk iseći na kolutove , crni luk iseći na kolutove, beli luk sitno iseći , i to staviti u činiju. Dodati sir , ulje, alevu papriku, i seckasn peršun . Šunku iseći na trake , a kobasice na kolutove te dodoati oastalim namirnicama. Dodati , soli, bibera, i pavlaku. Sve još jednom dobro izmešati . Salatu služiti na podlogu zelene salate. --------- Šarena salata ’’ Vršački breg ’’ – za 4.- osobe---- Sastojci : 240.- gr.- pirinča, 200.- gr.- crnog luka, ½-dcl.- ulja, 30.- gr.- suvog grožđa, 250.- gr.- šunkarice, 200.- gr.- jabuka, 120.- gr.- kiselih krastavaca, 100.- gr.- zelene paparike, 150.- .-gr.- mladog crnog luka, 20.- gr.- peršuna ,100.- gr.- majoneza, 1.- dcl.- mleka, malo soli malo bibera. Način pripremanja : pirinač skuvati preliti hladnom vodom i ocediti . Crni luk seći na sitne kocke , i dinstati na ulju sve dok požuti. Luk spojiti sa pirinčom i dodati suvo grožđe , šunkaricu , krastavce, jabuke, i papriku sečenu na kocke i dodati pirinču. Iseći mladi luk, i peršun pa spojiti sa majonezom , mlekom , soli i biberom sve dobro izmešati. Dodoati ostalim sastojcima . Salatu formirati u obliku brega. ------ Mokrinska salata od šunke- za .- 4.- osobe Sastojci : 300.- gr.- domaće šunke, 150.- gr.- mokrinskog sira, 100.- gr.- kiselih krastavaca, 100.- gr.- crnog luka, 20.-gr.-belog luka , ½.- dcl.- vinskog sirćeta, 100.- gr.- svežeg paradajza., 20.- gr.- senfa, 1.-kom.- tvrdomkuvano jaje, 4.- kom.- ljute papričice, malo soli malo bibera. Način pripremanja : šunku i sir iseći na duže trake. Crni luk , krastavce, beli luk, iseći na stno , sve to stavitin u činiju za salatu . Dodati senf i sirće , soli, i bibera. Sve to dobro izmešati te poravnati sastojke i ukrasiti sa sečenim paradajzom, paprikama, tvrdo kuvanim jajima sečenim na kolutiće. ---------- Salata od pilećeg mesa i ananasa ---- za .- 4.- osobe.-- ------ Sastojci : 1.- kg.- pilećeg mesa belog , 150.- gr.- celera , 150.- gr.- crnog luka, 2.- kom.- karanfilića , 200.- gr.- jabuka, 100.- gr.- ananasa iz konzerve, 100.- gr.- mandarina, 6.- kom.- maslinki, biber, ½.- kom,. Limunova soka, 20.- kom.- kapi sosa vorčestera, 120.- gr.- majoneza. Način pripremanja: pileće meso skuvati u slanoj vodi , dodati crni luk, i karanfilić. Meso skinuti sa kostiju i iseći ga na kocke . Jabuke seći na kocke . Sastojke staviti u posudu za salatu . U istu posudu dodati ananas, komadiće mandarine, i maslinke. Posoliti pobiberiti preliti limunovim sokom . Na kraju dodati majonezu i sos vorčester sve to lepo izmešati. Servirati salatu rashlađenu. -------- Fruškogorska salata .- za .- 4.- osobe.------ Sastojci . : 240.- gr.- crvenog radiča, 120.- gr.- pečurke bukovače marinirane, ½ .- sok od limuna, ½.- dcl,.- ulja, 120.- gr.- suvog svinjskog vrata, 80.- gr.- prženog lešnika, ½.- dcl.- sirćeta estragonskog , 100.-gr.- Praziluka, 100.- gr.- sira belog kozijeg, 2.- gr.- mlevenog kima, malo soli i bibera. Način pripremanja: oprani i očišćen radič staviti u posudu za salatu . Bukovače pečurke , ocediti i narezati na kocke, suvi svinjski vrat narezati na trake, prženi lešnik zdrobiti . Praziluk iseći na kolutove . Ovako pripremljene namirnice staviti u posudu preko radiča. Zatim dodati ulje , sirće, soli, bibera, mlevenog kima, i kozijeg sira. Sve to lagano izmešati . Rshlađenu salatu služiti uz pogačice od proje. ------- File od smuđa s aspikom .- za 4.- osobe. ---------- Sastojci : 1,5.- kg.- smuđa, 300.- gr.- mešano povrće smrznuto, 100.- gr.- crnog luka, 2.- kom.- limunovog soka, 1.- kg.- francuska salata gotova, 500.- gr.- ribljeg aspika, 4.- kom.- tvrdo kuvanog jajeta, ½.- lit.- tatar sosa, 3.- dcl.- belo vino , 1.- kom.- lovorov list, 20.- gr.- soli , 5.- gr.- bibera. Za dekoraciju: 1.francuskim peršunom 2. kavijarom 3. suvim lososom 4. rakovima jakovskim kapicama Način pripremanja: # Ribu filirati pa oba filea povezati tankim kanapom. Lepo formirati i posoliti . # Mešano povrće , glavu i kosti staviti u posudu za kuvanje ribe . Naliti vodom tako da ogrezne. # Dodati začine , vino , limunov sok, i sve to kuvati oko pola sata. Zatim procediti i tako dobijemo riblji fond. # U riblji fond dodati riblje fileje i lagano poširati oko šest min,. Izvaditi iz fonda i ribu rashladiti držati u frižider do upotrebe. # Fond procediti kroz gazu i cvrsto platno – etaminsko. Dodamo fondu na jedan lit. 60.- gr.- želatina. Kratko ga kuvati i rasbistriti sa dva ulupana belanca. # Dobro ohlađene fileje smuđa iseći na jednake komade i servirati na podlogu francuske salate. # Dekorisati slično. Tatar sos se servira posebno . # Velike komade ribe kad treba kuvati u celo u zavisnosti od veličine ribe, kuvamo od 30’ – 40’—min. . # Ribu treba šmizirati tempiranim aspikom ili šofroadirati kao što se vidi na slici. -------- File od smuđa – orly- za .- 4.- osobe-------------- Sastojci : 600.- gr.- file od smuđa, 3.- kom.- jajjeta, 2.- dcl.- piva, 200.- gr.- brašna, 2.- gr.,- kvasca, ½.- dcl.- mleka, ½.- lit.- ulja, 100.- gr.- limuna, 7.- gr.- soli, 3.- belog bibera. Za sos vinegret : ½.- dcl.- sirćrta, ½.- dcl .- ulja, 100.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- kapri , 50.- gr.- luk vlasac, 25.- gr.- lista estragona ili estragon u prahu na vrh kašikice, 20.- gr.- peršuna , ½.- dcl.- prokuvane i rashlađene vode, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 5.- gr.- šećera. Način pripremanja: riblje fileje iseći na manje trake. Posoliti , posuti biberom , seckanim peršunom, politi limunovim sokom, dodati malo ulja i u tom marinatu ostaviti oko sat vremena. Orly- masu pripremiti od : piva , žumanca, brašna, i malo ulja. Uz dodatak mleka i kvasca. Sve to dobro izmešati i dodati malosoli i bibera. Lagano umešati čvrsto ulupana belanca od tri jajeta. Tako je masa ili testo zaprženje ribe pripremljeno. Male i tanke trake ribe umakati u ovu masu. Pržiti na vrelom ulju. Kad se isprži riblji fileti se odlažu na žicu ili papirnu salvrtu da upije masnoću. Ovako pripremljeni file od smuđa ’’orly’’ servirati na podlozi od riže, ili na nekom rižotu .dakle zavisi od namene . Ovde se radi o hladnom pre3djelu pa se servira sa sosom –vinegret bez podloge. Sos vinegret pripremiti taqko što u posudu treba staviti vodu , sirće , ulje, seckani crni luk, seckane kapre, seckani vlasac,i list estragona. Dodati seckani peršun , soli, bibera, imalo šećera. Umesto sos vinegreta može se servirati sos ravigot. – vidi hladni sosovi-- . ----- Šaran u aspiku .- - za.- 4.- osobe ----------- -----Sastojci : 2.- kg.- šarana, 200.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- zelene paparka babura, 4.- kom.-jajeta tvrdo kuvana, 300.- gr.- svežeg paradajza, 50.-gr.- pire paradajza, 10.- gr.- soli, 20.- gr.- aleve paprike, 2.- kom.- belance.60.- gr želatina. Način pripremanja: očišćenog šarana filirati ,oba filetausoliti i ostaviti na hladnom mestu u frižideru. U posudu sa dve litre vode , staviti glavu i kosti sa crnim lukom soli i alevom paprikom da se kuva pola sata. Tako se dobije riblji fond za ovu priliku. Isečenu ribu tj, .fileje staviti u dublji sud sa toplim fondom da se kuva. Kuvati dok postanu mekani riblji filei . Izvadidti fileje da se ohlade, i očistiti meku preostalu kost. Staviti na pliticu za serviranje.U riblji fond umešati želatin , pire paradajz te kuvati oko pola sata. Rabistriti sa čvrsto ulupanim belancem. Aspik procediti prohladiti i preliti preko šarana. Ostaviti da se stegne . Dekorisati sa tvrdo kuvanim jajima, svežim paradajzom i šnitama zelene paprike. .......... Kečiga u majonezu ’’ Lep izgled ’’ – za .- 4 osobe.------------- Sastojci : 2,5- kg. – kečige iste veličine, 600.- gr.- francuske salate, 300.- gr.- majoneza, 1.- dcl.- slatke pavlake, ½.-lit.- aspika , 4.- kom.- tvrdo kuvana jaja , 2.- lit.-ribljeg fonda. Način pripremanja : u riblji fond dodati malo soli , i sirćeta staviti očišćenu i oguljenu kečigu, kuvati ribu oko osam minuta. Kuvati na laganoj vatri da se nebi raspala. Kad se skuva izvaditi je iz fonda ohladiti , odvojiti glave i ribu preseći uzduž i tako je podeliti na dva dela. Na pliticu za serviranje postaviti francusku salatu kao podlogu ,.na podlogu filiranu ribu. U fond vodu doddati želatin mešati i kad provri ohladiti . U majonez i pavlaku dodati oko jedan dcl. Tempiranog aspika. Sve to izmešamo i tako smo dobili riblji šo-froad sos. Ovim sosom prelijemo ribu . Kad se stegne šemizirati fileje kečige da šofroad neizgubi sjaj. Dekorisati tvrdo kuvanim jajima sečenim i ostalim namirnicama za dekoraciju ribe. Uz ovu ribu se servira – sos tattar i li zeleni sos. ----------- Riblji medaljoni za .- 4.- osobe--------- Sastojci : 1,5.- kg.- filiranog ribljeg mesa od smuđa, 400.- gr.-majoneza, 3.- kom.- jajeta, 25.- gr.- mirođije, 100.- gr.-aspika, 400.- gr.- francuske salate, 40.- gr.- želatina,1.- lit.- ribljeg fonda. Način pripremanja: u posoljenoj i kiselkastoj vodi skuvati ribu i pustti da se ohladi . Kad se ohladi iseći na kocke. Polovinom majoneza povezati ribu , popraviti ukus dodati aspik od želatina i ribljeg fonda, lagano izmešati, i razmazati dobivenu masu na pleh malo deblje.Kad se masa dobro stegne , preliti svetlo obojenim ribljim šofroad sosom. Uz dodatak seckane mirođije. Dalje staviti u frižider da se stegne , i nekoliko puta Šemizirati aspikom . Pripremljeno riblje meso na ovaj način se servira tako što se iseče na kocke ili se auštekuje okruglim aupštekerom. Takvu parčad složiti na podlozi francuske salate . Dekorisati kako se dekoriše riblje hladno predjelo i dodati posebno sos tartar. --------- Riblja pašteta u aspiku .- za .- 4.- osobe.------- Sastojci : 1,5.- kg.- smuđ, 100.- gr.- maslaca, 100.-gr-. Brašna , 3.- dcl.- mleka , 3.- dcl.- slatke pavlake, 2.-dcl.- belog vina, 60.- gr.- crnog luka, 1.- lit.- aspika, 400.-gr.- sušenog lososa , 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- gr.- orašćića,. Način pripremanja : Očišćenu ribu posoliti . Staviti u sud namazan maslacam. Dodti seckan luki dinstati ribu u belom vinu , da postane mekana. Ostaviti da se ohladi . Od maslaca i brašna uz dodatak mleka i ribljeg fonda napraviti gust sos. Ohlađenu ribu samleti sa ohlađenim gustim sosom Zatim u riblju masu dodati jedan dcl.- aspika i pomešati da se masa ujednači . Začiniti solju , biberom , oraščićima i umešati ulupanu napola slatku pavlaku. U formu srnećih leđa , ili neku drugu staviti u vodu sa kockama leda. Pa u istu sipati aspik. Kad se stegne malo deblje na zid forme, ostatak isipati iz forme . Formu dekorisati lososom i napuniti sa paštetom. Poravnati i zaliti sa aspikom. Ostaviti da se stegne. Prilikom serviranja formu staviti kratko u vrelu vodu , izručiti paštetu na pliticu za serviranje. Dekorisati jajima , sečenim aspikom francuskim prešunom. Može i na podlogu ili bez podloge. Posebno servirati sos tatar jače gustoće ---------- Guščija džigerica u aspiku --- za .- 4.- osobe ----------- Sastojci: 800.- gr.- zrele guščije džigerice, 200.- gr.- crnog luka, 1.- lit.-aspika, 40.- gr.-gomoljike, ( crni tartuf ) , 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- gr.- karanfilića, 20.- gr.- peršunova lista, 60.- gr.- srce zelene salate, 30.- gr.- rotkvice,. Način pripremanja. : guščiju džigericu posoliti , poboberiti , a salo guščije iseći i staviti u odgovarajuću posudu. U glavice crnog luka utisnuti karanfilić i staviti zajedno sa džigericom u posudu na isečeno salo. Doliti malo fond vode od povrća i dinstati u pećnici oko pola sata na 220- stepeni. Posle ostaviti da se ohladi . Formu koja odgovara u vidu kruga , kuglofa, ili kasato bombe, šemizirati aspikom. ( šmizirati ). Tako da se na zid forme uhvati sloj od nekoliko milimetara. Dekorisati sa šniticama gomoljika. Ohlađenu džigericu , obrisati i naretati na tanke režnjeve. Tako da se mogu lepo složiti na zid šemizirane forme. Dalje šemizirati tako da se režnjevi dalje drže čvrsto . Otatak džigerice staviti u sredinu forme i naliti tempiranim aspikom. Ostavirti u frižider da se stegne pre serviranja. Formu umočiti u vruću vodu i držati tako nekoliko sekundi. Izručiti sadržaj na pliticu za serviranje, dekorisati srcem zelene salate. ----------- Piletina u aspiku .- za .- 4 osobe.---------- Sastojci : 1.- kg.- piletine, 200.- gr.- mešanog smrznutog povrća, 60.- gr.- crnog luka, 60.- gr.- želatina, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- kom.- lovorovog lista, 250.- gr.- formiranog povrća za dekoraciju. Način pripremanja: pileće meso kuvati sa povrćem potrebnim začinima i solju u tolikom vode samo da ogrezne. Kad je meso kuvano ostaviti da stoji u tekućini gde se i kuvalo , da se ohladi vremenski oko sat vremena. Nakon toga izvaditi meso skinuti kožicu i odvijiti kost. Meso poređati na pladanjili kokot. Dekorisati tako da lepo izgleda i daje celovitu sliku predjela. Za dekoraciju od i želatina skuvati aspik. Kad se ohladi preliti aspkom ceo oval ili kokot sa mesom. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frižideru.

Нема коментара: