Juha od bundeve-čorba
Jesenje sivilo i nedostatak sunčanih dana jednostavno ćete rastjerati juhom od bundeva koja krijepi i grije.
Vrijeme pripreme 1 h i 15 min
Sastojci za 6 osoba
700 g očišćene bundeve
6 češnjeva češnjaka
4 žlice maslinova ulja
2 srednja poriluka
1 grančica celera
50 g riže dugog zrna
3 Povrtne kocke Podravka
1,4 l vode
sol
papar
4 žlice nasjeckanog peršina
Priprema
1. Bundevu narežite na dugačke kriške i stavite na pleh za pečenje zajedno s neoguljenim češnjakom i 2 žlice maslinova ulja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, odnosno do smećkaste boje.
2. Ohladite bundevu, očistite češnjak pa ih zajedno usitnite u električnoj sjeckalici.
3. U posudi zagrijte preostalo ulje, dodajte narezani poriluk i celer te pirjajte na laganoj vatri oko 5 minuta.
4. Dodajte rižu, povrtne kocke, zalijte kipućom vodom i kuhajte još 15 do 20 minuta dok riža nije kuhana.
5. Pire od bundeve umiješajte u juhu, dodajte papar, nasjeckani peršin, po potrebi dosolite i sve zajedno kratko prokuhajte.
Posluživanje
Po želji, juhu od bundeve poslužite sa žlicom kiselog vrhnja.
Savjet
Umjesto riže možete upotrijebiti krumpir narezan na sitne kockice.
Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Juhu pripremite do kraja. Ohladite je, rasporedite po obrocima u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite.
Odmrzavanje: Posude ili vrećice s juhom uronite na trenutak u vruću vodu kako bi se zamrznuta juha odvojila od stijenki. Zatim je prebacite u posudu s malo vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi.
Trajnost: 90 dana.
Juha yin-yang
Juha yin yang
Za žutu krem-juhu:
1 luk narezan na kockice
2 šalice bundeve narezane na kockice (predlažemo hokaido ili argenta bundevu)
korijen narančaste mrkve narezan na kockice
maslinovo ulje
sol
Za smeđu krem-juhu:
250 g crnog graha (skuhati)
korijen žute mrkve narezan na kockice
1 luk narezan na kockice
soja-sos
rižin ocat
Žuta juha:
Pirjati na ulju luk i mrkvu te dodati bundevu, vodu i sol. Kuhati 40 minuta. Sve izmiksati.
Smeđa juha:
Pirjati na ulju luk i mrkvu te dodati kuhani grah i vodu. Kuhati 40 minuta. Pred kraj začiniti. Sve izmiksati.
Obje guste izmiksane juhe paralelno ulijevati u tanjur. Ukrasiti s po jednim komadićem druge juhe.
Jesenja pečenka
Jesenja pečenka
bundeva težine oko 1,5 kg (predlažemo hokaido bundevu)
1 poriluk (široko narezan)
50 g brokule
250 g seitana (mariniran, narezan na kockice)
150 g tofua
1 paprika narezana na trakice
50 g oraha
tamno sezamovo ulje
brašno tip 850
1 šalica mrkve narezane na kockice
soja-sos
sol
Pažljivo prerezati vrh bundeve, očistiti je od koštica i meso iznutra posoliti.
Pripremiti smjesu za punjenje: seitan uvaljati u brašno i popržiti na malo ulja. Pirjati poriluk te mu dodati mrkvu, zatim brokulu, tofu, prepržene orahe te na kraju prženi seitan. Kratko propirjati sve zajedno te smjesom napuniti bundevu te poklopiti vlastitim "poklopcem" (odnosno, odrezanim gornjim dijelom bundeve) koji treba pričvrstiti čačkalicama.
Peći oko sat i pol na 200 C.
Savjet: Pečete li jednu od slatkih vrsta, prije nego bundevu stavite u pećnicu, dobro joj posolite meso. Bit će slađa!
Salata od svežeg sira i tikve bundeve (salata),
Sastojci:
žuta tikva-bundeva
600 g bjelovarski svježi sir
glavica endivije (salate)
glavica putarice (salate)
2 crna tartufa ili šampinjona
vlasac
limun
30 g maslaca
maslinovo ulje
Opis:
Očišćenu bundevu kratko kuhajte (15 minuta), ocijedite i osušite.
Lagano pirjajte nasjeckani vlasac na rastopljenom maslacu, dodajte komadiće bundeve, sitno nasjeckane tartufeili šampinjone, sol i biber pa promiješajte.
Operite i očistite salate te odvojite listove. Premjestite uposudu, začinite s uljem i soli te dodajte kašiku sira i tikvu s tartufimaili šampinjonima. Ukrasite limunovom korom i poslužite.
Kukuruzna razljevusa sa bundevom
Potrebno:
3 jaja
2 dl. slatkog mlijeka
1 dl. kiselog mlijeka ili jogurta
1 dl. ulja
200 gr. kravljeg ili ovcijeg sira
300 grama mlade bundeve (tikvice)
130 gr. kukuruznog griza
70 gr. bijelog brasna
1 kasika praska za pecivo i SÖ
tecnog margarina koji stavite u tepsiju i ugrijete u rerni
Priprema:
Umutiti pjenasto jaja, zatim dodati slatko i kiselo mlijeko, ulje, sir i posoliti, lagano promjesati, dodati kukuruzni griz, bijelo brasno i prasak za pecivo i opet lagano promjesati, bundevu(tikvicu) koju ste ogulili i sitno isjeckali na kockice dodate i ponovo ravnomjerno promjesate da nebude grudvica od brasna, izvadite tevsiju vec zagrijanu sa margarinom i smjesu istresete, u tevsiju vratite u rernu i pecete na 200 C oko 40 minuta ali gledate da vam lijepo porumeni, tako vrucu razljevusu isjecete na zeljene kocke i pokajmacite, mozete uz to piti i Ajran ili jogut
Kukuruzna razljevusa sa bundevom
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар